Kokių statybinių medžiagų reikės stogo statybai?

Vienas iš svarbiausių namo statybos etapų yra stogo statyba. Kokių medžiagų reikės statant stogą, kad jis būtų tvirtas ir estetiškas?

Kai mūrininkai baigia statyti sienas ir lubas, statybvietėje atsiranda staliai, kurie pagamins medinę stogo konstrukciją, t. y. stogo santvarą. Jei projekte numatomas plokščias stogas, tai tiesiog bus tarsi papildomos lubos. Po stalių atvyks stogdengiai, tačiau labai dažnai tai viena ir ta pati komanda. Be medžiagų, skirtų stogo konstrukcijai, jums taip pat reikės tinkamos įrangos ir įrankių.

Statybinės medžiagos stogo statybai

Norint pagaminti stogo santvarą, būtinas pakankamas medienos kiekis. Projekte turėtų būti nurodyta, kiek sijų ir kokių dydžių jums reikės. Geriausia pirkti slėgiu impregnuotą medieną – ji atsparesnė ugniai ir įvairiems kenkėjams. Santvarą galima statyti ir iš keturpusės obliuotos medienos, kuri nebereikalauja impregnavimo ir yra daug tiksliau apdirbama (deja, gerokai brangesnė) nei tradicinė statybinė mediena. Prie stogo statybai reikalingų medžiagų priskiriamos ir medinės tvirtinimo detalės. Jos gali būti įvairių tipų: vinys, srieginiai inkarai ir varžtai, taip pat specialaus plieno, perforuotos medienos apkaustai. 

Stogdengiams reikalingos stogo konstrukcijos medžiagos

Nepriklausomai nuo to, kokią stogo dangos medžiagą pasirinksite, turite paruošti stogo dangą tinkamai. Apie stogo dangą daugiau sužinoti galite čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/stogo-skarda/. Priklausomai nuo dengiamosios medžiagos tipo, sudarome pirkinių sąrašą. Kai tai yra čerpės arba profiliuota skarda, tuomet stogo dangos laikančiajai konstrukcijai statyti reikės medinių lentjuosčių. Sraigtai ir specialūs spaustukai taip pat bus reikalingi čerpių montavimui, o metalinėms čerpėms – varžtai su tarpinėmis, atitinkantys dangos spalvą. Stogo dangą verta užsisakyti iš anksto, nes nestandartinis užsakymas gali užtrukti iki kelių savaičių.

Tarp medžiagų, skirtų stogo konstrukcijai, turi būti folija arba pradinė dengiamoji membrana. Šiltinimas po stogo čerpėmis arba profiliuotu lakštu dažniausiai daromas iš stogo plėvelės su juostomis, skirtomis sandarinti jo siūles.

Stogų dengimo darbų įrankiai

Be medžiagų, skirtų stogo statybai, dailidžių ir stogdengių komandos turi būti aprūpintos tinkamais įrankiais. Dar visai neseniai staliaus darbai buvo atliekami rankiniu būdu, naudojant staliaus įrankius. Šiandien stalius ir stogdengis turėtų turėti modernius elektrinius įrankius, tokius kaip pjūklas, grąžtas, suktuvas, frezavimo staklės ir kiti prietaisai darbui palengvinti. Naudojami įrankiai sutrumpina darbo laiką, sumažina sąnaudas ir leidžia atlikti darbus pakankamai tiksliai, o tai garantuoja didesnį stogo konstrukcijos stabilumą.

Medžiagų pirkimas stogo statybai

Stogo statybai reikalingų medžiagų užsakymą patikslins rangovų komanda, nes jų pageidavimai dėl šiltinimo įrengimo ir jautrių vietų apdailos gali būti skirtingi. Galite medžiagas, reikalingas stogo statybai, įsigyti patys arba kliautis įmonių, kurias samdote, sąmatomis. Tačiau pasitaiko atvejų, kai savarankiškas prekių ieškojimas ir užsakymas jums sutaupo pinigų. Kiekviena parduotuvė siūlo panašias prekes už skirtingas kainas, kurios kartais gali skirtis dešimtimis eurų, tad šiai užduočiai – kainų lyginimui – turėtumėte skirti dėmesio – juk kiekvienas norime sutaupyti.

Ieškodami stogo dangos netaupykite. Tai vienas svarbiausių ir dažniausiai girdimų patarimų. Juk stogas turi tarnauti mažiausiai pusšimtį metų, todėl turėtų būti kokybiškas, tvirtas ir ilgaamžis. Kad jau kartą investavus netektų traukti piniginės ir vėl – siūlome stogo dangas iš plieno. Jas įsigykite pas mus.

 

PR

Naujienos iš interneto