Prenatalinių tyrimų tikslumas – ar verta panikuoti pamačius nukrypimus nuo normos?

Prenataliniai tyrimai arba NIPT – tai nėščiosioms atliekami tyrimai vaisiaus sveikatai įvertinti. Jų pagalba nėštumą prižiūrintis gydytojas patikrina, ar kūdikiui viskas gerai, ar jis vystosi tinkama linkme. 

Jei prenataliniai tyrimai atskleidė tam tikrus nukrypimus nuo normos, specialistų pagalba gali kūdikiui būti suteikta iškart po gimimo, o kartais net ir motinos įsčiose. Žinoma, kiekviena besilaukianti mama nori, kad prenatalinių tyrimų rezultatai būtų kaip įmanoma geresni. Tačiau taip būna ne visada. Bet ar tai yra panikos priežastis? Tikrai ne. 

Prasti prenatalinių tyrimų rezultatai ne visada yra teisingi

Kartais net ir prenatalinių tyrimų rezultatuose pasitaiko klaidų, tačiau tai nereiškia, kad neturėtumėte nėštumo metu į juos numoti ranka. Kita vertus, išsamus nėštumo vystymosi tyrimas prieš gimdymą yra geriausias dalykas, kurį mama gali padaryti savo kūdikio labui. Yra tam tikrų tyrimų, kurių tikslumas siekia 90 ir net 99%. 

Nepaisant to, jie gali parodyti tik tai, kad vaiko genetinio defekto – pavyzdžiui, Dauno sindromo – rizika yra padidėjusi, tačiau jie negali teigti pačio fakto. Pirminiai įtarimai bus patvirtinti arba paneigti tik atliekant įvairius diagnostinius tyrimus. Tai invaziniai tyrimai, turintys nedidelę (tačiau vis tiek) komplikacijų riziką. Verta priminti visoms besijaudinančioms, kad dauguma vaikų gimsta visiškai sveiki, o prenatalinių tyrimų rezultatai dažniausiai atneša gerų žinių ir moteris gali nesunkiai išlaukti gimdymo momento.

Šiuolaikinio ultragarso pagalba galima nustatyti daugybę apsigimimų

Kalbant apie prenatalinius tyrimus, dažnai galima išgirsti prenatalinį kraujo tyrimą. Tačiau reikia žinoti, kad pagrindinis prenatalinis tyrimas yra ultragarsas. Per visą nėštumą moteris juo tiriama bent tris kartus – pirmojo, antrojo ir trečiojo nėštumo trimestrų metu. Naudodamas modernią ultragarso aparatūrą, ginekologas gali aptikti praktiškai kiekvienos sistemos sutrikimus – galvos, inkstų, širdies sistemos ydas, galūnių defektus ir pan. 

Jei apžiūros metu nustatomi minėti defektai ar ydos, vaikas gali būti gydomas dar nėštumo metu, todėl po gimimo jis turi galimybę daug lengviau gyventi. Tokiu atveju reikia vykti gimdyti į specialias gydymo įstaigas, kur jo laukia specialistai – vaikų chirurgas, neonatologas, kardiologas ar urologas.

 

PR

Naujienos iš interneto