Afrikinis kiaulių maras nesitraukia iš Lietuvos

Afrikinis-kiauliu-maras-priartejo-prie-Lietuvos-sienos_articlethumb580

Š. m. liepos 28 d. Valstybės ekstremalių situacijų komisija Ignalinos rajono savivaldybėje paskelbė valstybės lygio ekstremalią situaciją dėl Afrikinio kiaulių maro židinio, nustatyto UAB „Idavang“ priklausančiame Rupinskų padalinio kiaulių komplekse. Tai jau 7 šalies rajonas, kuriame paskelbta ekstremali situacija dėl šios kiaulėms itin pavojingos ligos.
Šių metų liepos 24 d. minėtame kiaulių komplekse buvo baigti gyvūnų likvidavimo darbai. Naudojant CO2 dujas ir elektros įrangą, iš viso buvo sunaikinta 19 411 kiaulių. Gyvūnų gaišenos užkastos laikantis biologinio saugumo reikalavimų su Ignalinos rajono savivaldybe suderintoje teritorijoje. Šiuo metu naikinami įmonėje sukaupti pašarai, pašarų priedai, veterinariniai vaistai, be to, dezinfekuojami ir įmonės teritorijoje užkasami mėšlas ir srutos.
Įsiplieskus naujam Afrikinio kiaulių maro židiniui Ignalinos rajone, Trakų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena kiaulių laikytojams būti budriems ir apsaugoti savo kiaules griežtai laikantis biologinio saugumo priemonių, deklaruoti laikomas kiaules, skerdžiant kiaules tiek savo, tiek komercinėms reikmėms, privaloma paimti kraujo mėginius ir pristatyti į Trakų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.
Žmonės turėtų kasdien tikrinti savo kiaules dėl neįprastų požymių ar elgesio, taip pat stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę. Sergančias kiaules būtina izoliuoti ir nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kol bus nustatyta ligos priežastis. Labai svarbu nelaikyti kiaulių lauke, taip būtų užkertamas kelias kontaktams su laukiniais gyvūnais. Drabužiai, įranga ir transporto priemonės, įvažiuojančios ar išvažiuojančios iš fermų, turi būti valomos ir dezinfekuojamos. Kiaulių laikymo vietose neturėtų lankytis pašaliniai asmenys. Be to, griežtai draudžiama gyvulius šerti virtuvės atliekomis – vienu iš pagrindinių šaltinių, per kurį užkratas plinta.
Kilus įtarimams dėl gyvulių sveikatos būklės, kiaulių laikytojai turi nedelsdami informuoti Trakų Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tel.: 8 528 53802, 8 693 92883 ar tiesiog pranešti aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams. Informaciją taip pat galima pateikti  visą parą veikiančiu nemokamu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos telefonu 8 800 40 403.

Jolita Balsytė-ABUCEVIČ,
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos
Trakų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Viršininko pavaduotoja-valstybinė veterinarijos inspektorė
www.valstietis.lt nuotr.

Naujienos iš interneto