Rykantų bibliotekoje vaikai mokėsi ir žaidė

Lietuvių kalbos dienos – tai laikas nuo vasario 16-osios iki kovo 11-osios, kurio metu visoje Lietuvoje ir užsienyje vyksta daugybė organizuojamų renginių, skirtų Valstybės šimtmečiui paminėti.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija kviečia 2024 m. vasario–kovo mėn. mokyklose, bibliotekose, lietuvių bendruomenėse, ambasadose ir kt. organizuoti renginius apie lietuvių kalbą, istoriją ir kultūrą.

Rykantų biblioteka prisijungė prie kvietimo lietuvių kalbos sklaidai ir kalbos prestižui didinti.

Į bibliotekos popietę „Tauta gyva tol, kol gyva jos kalba“ atskubėjo Lentvario lopšelio-darželio „Svajonėlė“ grupių „Šaltinėlis“ ir „Vėjelis“ vaikai.

Dažnai girdime, kad dabartinė lietuvių kalba yra per sunki, kad šiuolaikinėms kartoms tampa vis sunkiau ją išmokti ir taisyklingai naudoti. Sakoma, kad vaikams lengviausiai yra pažinti kalbą žaidžiant ir tyrinėjant. Į tokį smagų ir juokingą žaidimą bibliotekoje buvo įtraukti darželinukai.

Bibliotekininkė mažyliams skaitė Jolitos Zykutės paveikslėlių knygeles „Spyglys“ bei „Spyglys. Mėlyna dėžutė“. Jos ypatingos tuo, kad tekste daug ištiktukų bei jaustukų, kuriuos galima suvaidinti. Pavyzdžiui, skaitant „dddddddd“ mažyliai vaidino kaip jie dreba, ištarus „dummm du dummmm“ vaidino tarsi knygelės personažas ežiukas triukšmingai bėga, kaip miško žvėrys švelniai tipena „tip tip tip“, juokėsi „chi-chi-chi“ ir t.t.

Vaikai vartė knygeles ir smalsiai apžiūrinėjo dailininkės Urtės Kraniauskaitės iliustracijas. Mažyliams knygelės labai patiko. Kalbėjomės, kad baimę galima įveikti ir ji taps linksmu nuotykiu.

Minint Lietuvių kalbos dienas buvo nepamiršta ir Tarptautinė gimtosios kalbos diena, kuri švenčiama vasario 21 d. Ji skirta atkreipti dėmesį į kalbų ir kultūrų įvairovę bei skatinti daugiakalbystę.

Lietuvių patarlė sako: „Kas gimtąją kalbą niekina, svetimos nesugeba išmokti“. Kiekvienas žmogus turi puikiai mokėti savo gimtąją kalbą, ja didžiuotis ir ją puoselėti.

Barbara Jocienė,

Trakų viešosios bibliotekos Rykantų padalinio vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto