Lietuvių kalbos dienos – Lentvario miesto bibliotekoje

Jas šiais metais skyrėme savo kraštiečiams lentvariečiams – kalbininkui Juozui Abaravičiui ir lietuvių kalbos mokytojui bei lietuviškos mokyklos įkūrėjui Motiejui Šimelioniui. Lietuvių kalbos dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti jos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje. Jos kas metus minimos vasario–kovo mėnesiais ir rengiamos nuo 2016 m.

Renginyje dalyvavo garbinga viešnia Janina Abaravičienė, docento dėstytojo žmona, ir Motiejaus Šimelionio gimnazijos septintos klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Ramune Pivoraite. Virtualioje bibliotekos parengtoje apžvalgoje pristatėme Lentvario mieste gyvenusius ir dirbusius savo kraštui Motiejų Šimelionį ir Juozą Abaravičių – lietuvių kultūros ir kalbos puoselėtojus. Taip pat dar peržiūrėjome virtualias apžvalgas apie pirmąsias lietuviškas knygas bei raštą, bibliotekos istoriją. Diskusijų metu moksleiviai sužinojo ir įdomių faktų apie unikalią raidę ė, kuri esanti tik lietuviškoje abėcėlėje, kad lietuvių kalba gyvuoja jau 5000 metų ir kitus faktus.

Janina Abaravičienė smagiai bendravo su moksleiviais, pasidalino prisiminimais apie savo sutuoktinį. Janina pateikė ir studentų atsiminimus apie dėstytojo docento paskaitas, kurios nebūdavo nuobodžios. Jas jis praskaidrindavo linksmais pasakojimais, kažkada girdėtomis istorijomis iš savo gyvenimo ar tiesiog lakiais posakiais. Juozas Abaravičius buvo vienas iš tų stebuklingų dėstytojų, gebančių sausus mokslo dalykus studentams perteikti emocionaliai ir artistiškai. 1966–1972 m. jis mokytojavo Trakų rajone, Vievio ir Lentvario vidurinėse mokyklose. 1970–2003 m. su šeima gyveno Lentvario mieste. 1972–2003 m. dirbo Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto dėstytoju. 2003 m. Juozas Abaravičius netikėtai mirė. Jam išėjus 2024 m. buvo išleista jo parengta knyga „O gyvoji stiliaus reiškinių sklaida?“. Janina patvirtino, kad kalbos kultūra ir stilistika buvo didžioji šio žmogaus meilė, kurią jis stengėsi įžiebti ir kitų širdyse. Taip pat ji padovanojo bibliotekai Juozo Abaravičiaus parašytas ir išleistas 2 knygas: „Skyrybos stilistika“ ir „O gyvoji stiliaus reiškinių sklaida?“

Toliau pristatėme Lentvario mieste gyvenusį ir dirbusį savo kraštui iš Didžiosios raidės Mokytoją Motiejų Šimelionį. Tai buvo didelės dvasinės kultūros, taurios sielos žmogus, kuris tapo reikšmingu kiekvienam, kuris jį savo kelyje sutiko kaip mokytoją, kolegą, draugą. Jis labai mylėjo ir gerbė savo kraštą bei jo žmones. 1963 m. rugsėjo 1 d. M. Šimelionio iniciatyva Lentvaryje įkuriama lietuviška 2-oji vidurinė mokykla, kurioje jis dirbo direktoriaus pavaduotoju iki 1980 metų. 1988 m. gegužę Motiejus Šimelionis mirė. 1989 m. Lentvario 2-oji vidurinė mokykla buvo pavadinta lituanisto, Mokytojo, kuris beveik 40 metų paskyrė Lentvario mokiniams, Lentvario lietuvių mokyklos įkūrėjo Motiejaus Šimelionio vardu.

Antroje renginio dalyje apsilankėme su bendruomenės nariais Lentvario lietuvių mokyklos įkūrėjo Motiejaus Šimelionio vardo gimnazijoje. Čia mus pasitiko gimnazijos bibliotekos vedėja Laima Lukšienė ir bibliotekininkė Irena Malachova. Jos supažindino su atnaujintomis gimnazijos erdvėmis. Daugeliui iškilo prisiminimai apie mokyklos laikus. Dalyviai pastebėjo pasikeitusią ir išgražėjusią mokslo įstaigą. Jie aplankė joje įkurtą Motiejaus Šimelionio vardo lietuvių kalbos ir literatūros kabinetą. Čia pasitiko vaizdai iš mokytojo gyvenimo: ranka rašyta biografija, citatos, kolegų atsiminimai ir kita… Norint daugiau sužinoti informacijos apie mokytoją, reikėjo nuskaityti QR kodą mobiliu įrenginiu. Viešnios aplankė ir moderniai bei naujai įrengtus chemijos, geografijos kabinetus ir mokyklos biblioteką. Susipažino su mokyklos direktore Vida Lesauskiene. Virtuliai keliavome per mokyklos istorijos lapus. Su daug įspūdžių ir gera nuotaika palikome Lentvario M. Šimelionio gimnaziją.

Dalia Bagdžiuvienė,
Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja,

Rūta Minkevičienė,
vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto