Turite labai senų skolininkų? Duosime patarimų, ką daryti

Tikriausiai kiekvienas žmogus žino, kad sukauptos skolos neišnyksta savaime. Bėgant laikui jos kaupiasi ir gali pridaryti nemažai nemalonumų, pavyzdžiui, sugadinti kredito istoriją, o tai ateityje apsunkins paskolos ėmimo galimybę. Daugiau informacijos apie kreditingumą rasite čia. Visgi, sugrįžkime prie pačių skolų ypatumų. Kai kurie skolininkai pinigų neatiduoda kelis ar net keliolika metų. Žinoma, geriausia situacijos iki tiek neužleisti, tačiau dėl įvairių priežasčių dalis žmonių kantriai laukia labai ilgą laikotarpį. Taigi – ką daryti, jeigu turite itin senų skolininkų? Ar dar įmanoma atgauti Jums priklausančius pinigus? 

Kaip atgauti skolą?

Skolos atgavimo procesas gali skirtis, atsižvelgiant į nemažai aspektų. Visgi, pirmiausia visuomet rekomenduojama mėginti susitarti gražiuoju. Taigi, pradėkite nuo susisiekimo su skolininku ir priminimo, kad šis vis dar turi atiduoti Jums priklausančius pinigus. Dar geriau, jeigu aiškiai išdėstysite, kas bus, jei skolos neatgausite. Dažnai to užtenka net ir tuomet, kai kalbame apie senus skolininkus, nes žmonės išsigąsta galimų tolesnių procesų, pavyzdžiui, teismo. Visgi, pradžioje pasistenkite ieškoti kompromiso. Pavyzdžiui, jeigu skolininkas negali visos sumos atiduoti iš karto, galbūt pavyktų sudaryti grąžinimo dalimis grafiką. Žinoma, nepamirškite aiškiai iškomunikuoti iki kada norite atgauti pinigus. 

Kita vertus, jeigu gražiuoju susitarti nepavyksta, belieka pradėti skolos išieškojimą. Jis gali būti skirstomas į ikiteisminį, teisminį ir priverstinį. Visgi, nepavykus susitarti, greičiausiai teks kreiptis į teismą. Tačiau svarbu įvertinti tai, jog toks procesas pareikalaus papildomų išlaidų ir nemažai laiko sąnaudų. Kita vertus, jeigu pinigus norite atgauti kuo greičiau, galima apsvarstyti skolos pardavimą. 

Beviltiškos skolos

Beviltiška skola – tai pinigų suma, kurią kreditorius turi teisę atgauti iš skolininko, tačiau susigrąžinimas nėra įmanomas dėl įsiskolinusio asmens turtinės padėties. Ši sąvoka itin aktuali tiems žmonėms, kurie turi senų skolininkų. Skola beviltiška gali būti pripažinta tuomet, kai praeina ne mažiau nei vieneri metai nuo sumos įtraukimo į mokesčių mokėtojo pajamas. Kita vertus, egzistuoja kelios išimtys, kuomet skolos pripažinimui beviltiška užtenka trumpesnio laiko: a) skolininkas bankrutuoja; b) skolininkas yra paskelbtas mirusiu; c) skolininkas likviduotas. Iš esmės, kreditorius, pripažinęs įsiskolinusio asmens skolas beviltiškomis, gali atgauti valstybei sumokėtą PVM mokestį. Taigi, jeigu kuri nors iš nurodytų situacijų tinka ir Jums, o pinigų susigrąžinti nepavyksta – pravartu apsvarstyti skolos beviltiškumo galimybę.

Taisyklės skolinant pinigus

Kai kurie žmonės pinigų grąžinimo geranoriškai laukia labai ilgą laikotarpį. Taip nutinka dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, jeigu skolininkas yra artimas draugas arba šeimos narys. Visgi, rekomenduojama pernelyg ilgai nedelsti. Jeigu asmuo pinigų grąžinti nesutinka arba atidėlioja įmokas, imkitės tam tikrų priemonių, pavyzdžiui, pasiūlykite anksčiau jau minėtą sumos išskaidymą dalimis. 

Kita vertus, skolindami artimiesiems dauguma žmonių daro dar vieną dažną klaidą – neužfiksuoja jokio įrodymo. Tačiau kartais skaudžiai išduoda net ir tie asmenys, kuriais pasitikime labiausiai. Taigi, skolinant pinigus visuomet reikėtų tai kaip nors įforminti. Čia gali praversti skolos raštelis, sutartis arba vekselis. Pinigus taip pat geriausia pervesti bankiniu pavedimu. Paskirtyje rekomenduojama įrašyti, kad tai yra skola bei iki kada ji turi būti grąžinta. Nurodyti aspektai pravers kaip įrodymai tuo atveju, jeigu asmuo nesutiks pinigų atiduoti gražiuoju. 

Visgi, kartais tikrai įmanoma atgauti net ir labai senas skolas, tačiau itin ilgai laukti nerekomenduojama. Taigi, pirmiausia pamėginkite susitarti gražiuoju, o jeigu to padaryti nepavyksta – kreipkitės į padėti galinčius profesionalus. 

 

PR

Naujienos iš interneto