Ko nežinojote apie prekių muitus

Šiais laikais įvairių prekių mainai vyksta net tarp toli viena nuo kitos esančių valstybių. Lietuvos gyventojai daiktus užsisako iš Kinijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių. Visgi, nemaža žmonių dalis nepakankamai nusimano apie prekių muitus. Taigi, kai kurie iš jų nustemba ar pasipiktina, kai tenka susimokėti papildomai. Laimei, pateikiame trumpą santrauką apie tai, ką turėtumėte žinoti, kalbant apie prekių muitus.

Muitas iš JAV

Jungtinės Amerikos Valstijos turi itin daug puikiai žinomų parduotuvių, kuriose apsipirkti mėgsta ir mūsų šalies gyventojai. Visgi, tai ne Europos Sąjungos šalis, todėl iš ten gaunamos siuntos yra apmokestinamos. Visų pirma, turėsite sumokėti 21% importo PVM. Jis skaičiuojamas nuo prekės ir jos siuntimo išlaidų sumos. Importo PVM yra taikomas visoms prekėms iš Amerikos. Kita vertus, svarbu pakalbėti ir apie muitą iš JAV. Jis taikomas tuomet, kai prekių suma viršija 150 eurų. Muito mokestį sudaro tam tikra prekės vertės ir šios siuntimo išlaidų dalis. Visgi, galutinė suma priklauso nuo daikto pobūdžio. 

Muitas iš Anglijos

Anglijoje gyvena tikrai nemaža lietuvių dalis. Šie perka įvairias dovanas ir lauktuves artimiesiems, todėl į mūsų šalį atvykstančių siuntų kiekiai yra ganėtinai dideli. Visgi, kai kurie žmonės pamiršta, kad Anglija nebėra Europos Sąjungoje. Taigi jai galioja tokie pat mokesčiai, kaip kitoms trečiosioms šalims. Visų pirma, tai 21% importo PVM. Kaip jau minėjome kiek anksčiau, šis skaičiuojamas nuo siuntos bei jos siuntimo išlaidų. Kita vertus, reikėtų nepamiršti ir muito mokesčio. Jis taikomas tada, kai nekomercinės paskirties siuntos vertė viršija 150 eurų. 

Europos Sąjungos šalys

1968 metais buvo įsteigta ES muito sąjunga. Visą siuntų gabenimo procesą tai padarė gerokai paprastesniu. Iš esmės, Europos Sąjungoje esančių šalių muitinės pradėjo veikti kaip viena didelė organizacija. Žinoma, to dalimi galiausiai tapo ir Lietuva. Taigi, jeigu siunčiate arba gaunate prekes iš kitų Europos Sąjungos šalių, jokie muito mokesčiai Jums nebus taikomi. Kita vertus, išlikite atidūs – dalis žmonių pamiršta, kad kai kurios valstybės ES nepriklauso. Dažniausiai šios klaidos daromos kalbant apie UK ir Norvegiją. 

Akcizo mokestis

Jeigu prekes perkate iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui, Kinijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir panašiai, kai kuriais atvejais turėsite sumokėti akcizo mokestį. Tai galioja tuomet, kai siunčiamos prekės yra apmokestinamos akcizais, pavyzdžiui, kvepalai. Į šią sąvoką taip pat įeina alkoholiniai gėrimai, apdorotas bei neapdorotas tabakas, elektroninių cigarečių skystis, energiniai produktai ir panašiai. Taigi, prieš siųsdami arba pirkdami prekes, nepamirškite tuo pasidomėti plačiau. 

Muitas iš Kanados

Nors Kanada taip pat yra įtraukta į trečiųjų šalių sąrašą, čia galioja kiek kitokios taisyklės. Laisvosios prekybos susitarimu buvo panaikinta apie 98% visų importo muitų prekėms, kurių kilmės valstybė yra viena iš ES narių arba Kanada. Taigi, gauti arba siųsti siuntas tapo gerokai lengviau ir pigiau. Visgi, svarbu prisiminti, jog prie komercinės sąskaitos faktūros turėsite pridėti paprastą deklaraciją. Bet kokiu atveju, kartais įsigyti prekes iš Kanados tikriausiai apsimokės gerokai labiau nei iš JAV. 

Importo PVM

Kaip jau minėjome kiek anksčiau, standartinis importo pridėtinės vertės mokesčio tarifas yra 21%. Kita vertus, kai kuriais atvejais gali būti taikomas lengvatinis tarifas. Ką tai reiškia? Na, pavyzdžiui, knygoms ir įvairiems neperiodiniams informaciniams leidiniams yra taikomas 9% PVM. Tuo tarpu, vaistams gali būti pritaikytas vos 5% PVM ir panašiai. Taigi, viskas taip pat priklauso nuo pačios prekės pobūdžio. Bet kokiu atveju, svarbu priminti, kad nuo 2021 metų liepos 1 dienos Europos Sąjungoje buvo panaikintos PVM lengvatos mažos vertės siuntoms iš trečiųjų šalių. 

EORI kodas

EORI kodas yra naudojamas visoje Europos bendrijoje. Juo identifikuojami asmenys, kai atliekamas siuntos deklaravimas muitinėje. Patį kodą sudaro raidės ir skaičiai. Jis reikalingas visiems žmonėms, kurie siunčia siuntas už ES ribų. Visgi, jeigu kodą jau gavote vienoje iš šalių, jis taip pat galioja ir kitose valstybėse Europos bendrijoje. Kaip šį gauti? Tereikia pateikti prašymą Lietuvos Respublikos muitinei elektroniniu būdu.

PR

Naujienos iš interneto