Lentvario pradinukai skuba į biblioteką

Lapkričio ir gruodžio mėnesiai Lietuvoje – vieni tamsiausių metuose, bet tik ne Lentvario bibliotekoje. Čia visada randame kūrybingų žmonių, kuriuos kviečiami, kalbinami, mokomės iš jų, kaip kasdienybėje atrasti vilties ir gyvenimo spalvų.

Ryškių spalvų ir naująją knygelę mums atvežė rašytoja Sonata Aleksandravičienė ir dailininkė, iliustratorė Gabrielė Krulytė. Jos atskubėjo į biblioteką, kad vaikams pristatytų naują bendros kūrybos darbą – knygelę „Kaip Magmytė nugalėjo baimes“. Susipažinti su viešniomis ir nauja leidinio heroje skruzdėlyte Magmyte atėjo Lentvario pradinės mokyklos 2 b klasės mokiniai su mokytoja Brone Bakšiene.

Knygos autorė Leticija Baltė, toks rašytojos Sonatos slapyvardis, trumpai papasakojo mažiesiems apie pirmosios knygelės „Skruzdėlytė Magmytė“ atsiradimą, kūrybinį procesą, nuostabias Gabrielės Krulytės iliustracijas, kurios suteikia gyvybės rašytojos pasakojimams, atgaivina žodžius, kurie per piešinius lengviau atranda kelią į vaikų ir tėvų, kurie skaito istorijas, širdis.

Knygų autorė pasidžiaugė gera žinia, kad iš pirmosios knygos pasaka „Voro patarimas“ yra atspausdinta kaip atskira knygutė mažiesiems, kuri netrukus taip pat susitiks su mažaisiais skaitytojais.

Knygelės „Kaip Magmytė nugalėjo baimes“ autorė klausinėjo vaikų, ar jie turi kokių nors baimių, kurios neramina jų širdeles, užvaldo vakarais? Mokinukai atvirai dalijosi, kad turi pačių įvairiausių baimių – bijo pelių, vorų, tamsos, karo, atidarytos spintos naktį, žmogaus su tikru pjūklu, kurį susitiko per Helovyną, žaibo, griaustinio, erkių, didelių jūros bangų, o kai kas – net grybų sriubos. Vaikams buvo įdomu ir viltinga išgirsti, kad du jausmai – baimė ir džiaugsmas – tuo pat metu neužsibūna širdyje. Jei bijau, vadinasi nesidžiaugiu, o jei džiaugiuosi, nebijau. Leticija Baltė paragino vaikus į tai atkreipti dėmesį ir, kai pradedame ko nors bijoti, stengtis nukreipti mintis ir bandyti prisiminti ką nors džiaugsmingo, šviesaus, kas sukeltų teigiamą emociją ir išstumtų baimę. Taip išgyventas džiaugsmingas įvykis ar akimirka po truputį išvaro iš širdies baimę ir jaučiamės linksmesni, drąsesni, labiau pasitikintys savimi.

Dailininkė Gabrielė Krulytė taip pat pasiūlė vaikams kūrybišką būdą, kaip išpiešti baimes. Gavę popieriaus lapą vaikai piešė širdelę ir save joje, o už jos ribų – visokias savo baimes, kurios, nors ir atakuoja, bet į širdies vidų patekti negali. Mokiniai noriai dalijosi ir pasakojo, apie savo piešinius ir įvairias juos užklumpančias baimes.

Smagu, kad po susitikimo jau keli vaikai teiravosi knygos „Kaip Magmytė nugalėjo baimes“ bibliotekoje. Tai parodo, kaip svarbu yra su mažaisiais apie tai kalbėtis, ieškoti išeičių, kaip užklumpančias baimes išgyventi.

Jau pasibeldė gruodis, sekmadienį pažymėjęs advento pradžios laikotarpį – vilties ir šviesos laukimo metą, kuomet artėjant šv. Kalėdoms tamsą ir baimes po truputį keis džiaugsmas, gerumas, meilė artimui, skverbsis šviesa.

Linkime drąsiai ir viltingai pasitikti artėjančius metus, o užvaldžius nerimui kreipti žvilgsnius ir širdis džiaugsmo šaltinių link.

Jurgita MAKARAVIČIENĖ, Lentvaris

 

Naujienos iš interneto