Ar kūdikiai gali būti bibliotekos skaitytojais?

Susitikimas su Indre Zalieckiene

Dažnas tėvelis ar mamytė, atvykę į biblioteką su vaikeliu nuo 0 iki 3 m., nustemba, kad jų mažylis gali taip pat tapti bibliotekos skaitytoju ir pats / pati rinktis knygeles skaitymui. Lentvario miesto biblioteka aktyviai dalyvavo projekto „Knygų startas“ iniciatyvoje ir nuo 2021 metų rudens užregistravo 31 ankstyvojo amžiaus skaitytoją. Kasdien bibliotekoje atrenkamos knygelės, tinkamos ankstyvajam skaitymui, ir pasiūlomos mažiesiems skaitytojams bei juos lydintiems tėveliams.

Saulėtą spalio rytmetį bibliotekoje buvo tikra šventė. Sukvietėme mažuosius skaitytojus su mamytėmis ir pasiūlėme pradėti dieną smagiai, kitų vaikučių būryje – susipažinti, žaisti, pavartyti knygelių bei susipažinti su knygelės „Kapt kapt kapt mieste“ autore Indre Pliuškyte-Zalieckiene. Į sensorinį knygelės skaitymą sugužėjo vaikučiai nuo keturių mėnesių iki 3 metų. Vieni jų pirmą kartą apsilankė bibliotekoje, kiti jau buvę ne sykį. Vaikai iš pradžių nedrąsiai apžiūrinėjo erdvę, vėliau įsidrąsino ir jautėsi puikiai.

Iš pat ryto linksmai nusiteikusi knygelės autorė Indrė Pliuškytė-Zalieckienė skaitė savo knygelę „Kapt kapt kapt mieste“ ir pasitelkusi įvairias sensorines priemones padėjo vaikučiams įsijausti į šurmuliuojančio miesto kasdienybę. Klausėmės, kaip kapsi lietučio lašai, muzikavome su barškučiais, pūtėme spalvotus dūmų debesis, statėme bokštą, susipažinome su knygelės veikėjais – kačiuku ir šuneliu. Buvo smagu nuotaikingai pradėti dieną.

Paraginome mamytes dažniau atvykti į biblioteką rytais. Kol vyresnieji mokyklose rimtus mokslus kremta, mažieji gali žaisti, vartyti knygeles kartu su tėveliais bibliotekoje. Padėkojome mus aplankiusiai rašytojai Indrei Pliuškytei-Zalieckienei ir atsisveikinome žadėdami dažniau susitikti.

 

Jurgita Makaravičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto