Receptų kūrėja „Running Vita”: šviežumas ir sezoniškumas yra svarbiausi gero maisto bruožai

Maisto tinklaraščio Running Vita autorės Vitos Marijos Murėnaitės receptus „Instagrampaskyroje stebi tūkstančiai sekėjų, tačiau ji save mieliau pristato kaip virėją nei influencerę. Kadangi daugeliui iš mūsų praverstų idėjos, ką dar pagaminti iš šviežio rudens derliaus, receptų kūrėja šiame interviu papasakos ne tik apie neseniai pasidalintą video receptą, kuris nustebino ne vieną ir sulaukė šimtus sveikinimų, bet ir apie tai, kaip sugrįžus į rudens rutiną greitai pasigaminti sveikus pietus ar vakarienę.

Šiandien socialiniuose tinkluose jūsų receptus ir mamos daržo džiaugsmus seka didžiulė bendruomenė. Nuo ko viskas prasidėjo?

Save mieliau save pristatau kaip virėją nei influencerę. Būtent nuo virėjos profesijos ir prasidėjo mano karjera, kurią vėliau turėjau sustabdyti dėl labai problematiškos odos plaštakų srityje. Tiesiog nebegalėjau toliau dirbti virtuvėje. Vėliau savęs ieškojau savanoriaudama, dirbdama įvairius su maistu nesusijusius darbus, bet širdis linko prie maisto gamybos.

Tada nusprendžiau receptais pradėti dalintis ir socialiniuose tinkluose. Kai per pirmąjį karantiną „Instagram” paskyroje pasidalinau video su idėja, kaip iškepti traškų sumuštinį, kurį keptuvėje reikia prispausti kokiu nors sunkiu daiktu, mano sekėjų skaičius per parą padvigubėjo. Atrodo, kai visi buvome „uždaryti” namuose, žmonėms būtent to ir reikėjo – naujų, greitai paruošiamų receptų su vienu kitu „mediniu” juokeliu ar šmaikščiu komentaru.

 

Būtent kūrybiškumu ir išsiskiria jūsų turinys. Viename naujausių savo receptų video „Instagram” paskyroje „paserviravotę” ir asmeninio gyvenimo naujieną. Kaip jūsų bendruomenė sureagavo į tokį naujienos pateikimą?

Socialiniuose tinkluose labai mažai rodau savo asmeninį gyvenimą, todėl natūralu, kad žmonės smalsauja. Neplanuoju daugiau dalintis ir ateityje, nes daugiausiai dėmesio skiriu būtent receptų kūrimui ir smagiam jų pateikimui. Žinoma, paskelbus apie nėštumą viename iš receptų video, vėliau pasipylė žinutės su šauktukais, neva nėščiosioms negalima kepenėlių pašteto, grybų, ananasų, vynuogių, pipirų ir panašiai. Juokiuosi, kad mano vaikelis bus toks pat gurmanas kaip ir aš, todėl jau dabar pratinu jį prie įvairių produktų.

Kokiais principais vadovaujatės rinkdamasi produktus ir gamindama maistą?

Nesu didelė sveikos gyvensenos ekspertė, gyvenu pagal pajautimą ir jokiais būdais neriboju savęs. Net ir šiuo metu valgau beveik viską – tik dėl nėštumo vengiu žalios mėsos ir žuvies. Maisto gaminimas man yra kasdienybė, bet kartu ir šventė. Kiekvieną kartą gamindama galvoju kaip save ar kitus palepinti, kaip padaryti kažką, kas suteiktų šypseną ir šilumą krūtinėje.

Gamindama maistą, didžiausią dėmesį skiriu sezoniškumui. Kadangi su mama turime nuostabų daržą ir šiltnamį, dar ankstyvą pavasarį, vėliau vasarą ir rudenį valgome savo rankomis užaugintas ekologiškas daržoves. Manau, kad šviežumas ir sezoniškumas yra svarbiausi gero maisto bruožai. Jei apsiperku prekybos centruose, visuomet stengiuosi rinktis vietinę produkciją. Pavyzdžiui, lietuviški makaronai, tokie kaip „Malsena”, yra puikios kokybės ir visiškai nenusileidžia itališkiems makaronams.

Gausiai užderėjus įvairioms rudens daržovėms, dažnas suka galvą, ką dar su jomis nuveikti. Kaip jūs mėgstate sunaudoti savo daržo gėrybes, norėdama paruošti greitus pietus ar vakarienę?

Tikrai rudenį dažniausiai norisi naudoti, tai kas dar auga sode – baklažanus, prinokusius pomidorus paprikas, cukinijas, moliūgus, burokėlius. Turimas daržoves paprasčiausiai kepu keptuvėje ant aliejaus, jei norisi sočiau, dar įdedu konservuoto tuno ar avienos, gaunasi sotūs, pilni spalvų ir skonių pietūs.

Labai mėgstu makaronus, todėl bet koks receptas su jais taip pat yra mielas mano širdžiai. Daržoves supjaustau tokio dydžio gabalėliais kaip pasirinkti makaronai ir gerai jas apkepu keptuvėje. Pradedu nuo kiečiausių, tokių kaip morkos, svogūnai, česnakas, paprikos. Kai viskas apskrunda, dedu baklažanus, cukinijas, patisonus, pomidorus ar kitas gėrybes iš daržo. Daržovėms suminkštėjus, sudedu prieskonius (dažniausiai naudoju tik druską ir pipirus), suberiu virtus makaronus, įpilu šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai ir viską gerai sumaišau. Jei norisi, pabarstau fetos, ar ant viršaus užtarkuoju kietojo sūrio.

Gal turite kokią gudrybę, kaip sveikus pietus paruošti iš vakaro?

Mano mėgstamiausias būdas yra į stiklainį įdėti greitai paruošiamus makaronus su „Tom yum” arba kario pasta, keliomis skirtingomis daržovėmis, sultinio kubeliu, kepintų sezamų aliejumi, gabalėliu sviesto ir šviežiomis žolelėmis. Tokį „reikalą” kitą dieną tiesiog užpilu verdančiu vandeniu ir už kelių minučių galima mėgautis nuostabia ir sočia azijietiška sriuba.

Į savo knygą „Kaip per sviestą“ sudėjote daug virtuvės patarimų naujokams. Ką patartumėte tiems, kurie visgi nesijaučia jaukiai savo namų virtuvėje?

Kadaise ir man daug kas nesigaudavo virtuvėje. Esu sudeginusi ar „nedakepusi” šimto pyragų, buvo laikai kai ir tešlos nekilo, kažką nusūdžiau, kažkas pervirė ar neiškepė. Juk vieną kartą nepasisekus, negali sustoti ir visko mesti. Maisto gamyba yra kiekvieno žmogaus kasdienybės dalis, todėl išmokus tam tikrų gudrybių, jausiesi gerokai tvirčiau bei geriau. Ne veltui juk yra sakoma, ką išmoksi ant pečių nenešiosi. Su maistu būtent taip ir yra, kartą išmokus kepti skanų omletą, kitą kartą jau viskas atrodo paprasčiau.

Kviečiu pasižiūrėti video ir pasigaminti greitą makaronų ir faršo patiekalą – reikės paprastų ingredientų ir vos 20 minučių darbo, kad nuostabūs pietūs ar vakarienė visai šeimai garuotų ant stalo.

Video: https://www.instagram.com/reel/CxdJNr2Nc7q/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Naujienos iš interneto