Dažais kvepiantis apmąstymų laikas

Lentvario miesto bibliotekai toliau vykdant projektą „Interaktyvus Lentvaris OR-2“, liepos 3–5 d. įvyko respublikinis tapybos pleneras „Lentvaris kitaip“.

Pleneras (pranc. plein-air – atviras oras) – tai dailės renginys, kurio metu dailininkai tapo arba piešia iš natūros gamtoje. Pradėta rengti XIX a. Prancūzijoje. Dailininkai, laužydami akademinės tapybos tradicijas, iš uždarų patalpų išėjo tapyti natūralioje dienos šviesoje. 

Lentvario plenere dalyvavo 10 gerai žinomų Lietuvos dailininkų, dalyvaujančių respublikiniuose ir tarptautiniuose pleneruose, rengiančių ir savo asmenines parodas, tarp jų – ir keturi lentvariečiai. Tapytoja, dailės pedagogė, Lentvario plenero kuratorė, Eduardo Andrė klubo narė Asta Radimonienė yra sukūrusi ir išleidusi knygelę vaikams „Spalvos ir spalviukai“. Kita dalyvė tapytoja Adelė Eidėjutė-Kasputienė yra knygų sudarytoja, žurnalų vaikams „Genys“, „Žvaigždutė“, „Šaltinėlis“ ir knygų iliustratorė, meno mokyklų vadovų asociacijos narė. Dailininkė tekstilininkė, tapytoja Ksavera Klumbytė ilgą laiką kūrė garsiuosius Lentvario kilimus, takus, dalyvavo parodose, šiuo metu vėl atranda save tapydama. Tapytojas Romas Žmuidzinavičius yra Lentvario geležinkelio stoties grafitinių kompozicijų bendraautorius, dirbo restauratoriumi. Jo tapybos darbai publikuoti respublikiniuose ir tarptautiniuose dailininkų darbų albumuose, kataloguose, jis yra garsaus dailininko Antano Žmuidzinavičiaus giminaitis.

Į plenerą Lentvaryje atvyko ir menininkai iš Vilniaus. Dailininkas Anatolijus Ščiogolevas, mėgstantis senąją klasikinę akvarelės techniką, dirba Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje. Tapytojas, fotografas, karikatūrų meistras, ilgą laiką dirbęs žurnale „Šluota“, Jonas Lenkutis yra Lietuvos karikatūrų parodų organizatorius, katalogų sudarytojas ir leidėjas. Lentvario plenere dalyvavo ir tapytojas, skulptorius, daugelio knygų iliustratorius, siužetų kūrėjas, reklamų apipavidalintojas, karikatūristas, dailės pamokų dėstytojas Ojaras Mašidlauskas. Jo skulptūras galima išvysti Trakų Vokėje, darbai publikuoti meno leidiniuose. Tapyti atvyko ir režisierė, ilgametė Vilniaus konservatorijos dėstytoja, aktorė ir parodų dalyvė Angelė Šakalienė. Ji, beje, yra Lentvario pradinės mokyklos dramos būrelio vadovė. Taip pat plenere dalyvavo tapytojas Arūnas Jonas Miliukas ir Aldona Ragelskienė, Širvintų meno mokyklos dailės mokytoja ir Širvintų rajono liaudies meno draugijos pirmininkė.

Iš pradžių Lentvario bibliotekoje įvyko plenero dalyvių susitikimas ir susipažinimas. Taip pat jie apžiūrėjo bibliotekoje iki liepos 31 d. veikiančias plenero dalyvių – Adelės Eidėjūtės-Kasputienės ir Romo Žmuidzinavičiaus dailės darbų parodas.

Dailininkai dalyvavo ekskursijoje po kitokį Lentvarį. Jos metu buvo aplankyti žinomi ir mažiau žinomi objektai. Prie jų menininkai fotografavo ir rinko motyvus, kurie po to atsidūrė drobėje. Taip pat uždegė žvakutę ant dailininko, fotomenininko, mokytojo Augenio Kaspučio kapo. Plenero kuratorė Asta Radimonienė kiekvienam dailininkui davė drobę su porėmiu (60 x 80 cm) ir aliejinius arba akrilinius dažus. Dalyviai paniro į apmąstymus ir kūrybą. Taip baigėsi pirma įspūdžių kupina diena.

Antroji diena kvepėjo dažais. Kiekvienas dailininkas rinkosi erdves ir kibo į darbą. Šiuolaikinės technologijos padeda gyvus vaizdus perkelti į mobilųjį telefoną, kompiuterį, bet prieš tai dalyviai eskizavo, kūrė piešinius ir kompozicijas. Kitiems dar reikėjo nuvykti ir dirbti vietoje. Angelę Šakalienę suradome Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai bažnyčios šventoriuje. Vakare jau ryškėjo darbų kontūrai, peizažai, pastatai ir kt.

Respublikinis tapybos pleneras „Lentvaris kitaip“ baigėsi. Jo metu dailininkai nutapė 10 originalių darbų. Rugsėjį numatoma sukurtų tapybos darbų paroda, kuri vėliau keliaus po kitas rajono ir Lietuvos bibliotekas.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė. Dėkojame visiems prisidėjusiems organizuojant šį projektą.

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė Dalia Bagdžiuvienė (pirma iš kairės) su tapybos plenero dalyviais

 

Dalia BAGDŽIUVIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto