Kaip tinkamai laikyti šuns maistą?

Labai svarbu pasirinkti šuns maistą, tačiau ne mažiau svarbu jį tinkamai laikyti. Tai turi įtakos maisto kokybei ir jo maistinei vertei išsaugoti, o tai labai svarbu jūsų augintinio sveikatai. Šeriant pasenusiu, blogai laikomu maistu, gali kilti skrandžio problemų, o blogiausiu atveju – net apsinuodyti.

Maisto galiojimo laikas

Ant kiekvienos pakuotės yra nurodyta ėdalo galiojimo data. Ją nurodo gamintojas, atsižvelgdamas į tai, kaip maistas laikomas ir kokie konservantai naudojami arba nenaudojami. Ši data yra šviežumo garantija, tačiau ji taikoma tik originalioje pakuotėje esančiam ir sandariai uždarytam maistui. Gamintojas negarantuoja, kad  šunų maistas bus visada šviežias po jo atidarimo, todėl labai svarbu patiems pasirūpinti maišeliu su maistu ar skardinėmis. Rūpinkitės savo šunimi visais lygmenimis, o tinkamai laikyti maistą gali būti ir lengva, ir smagu!

Netinkamas maisto laikymas

Blogomis sąlygomis laikomas šunų maistas gali sugesti. Dėl šios priežasties daryti maisto atsargas nėra geriausia idėja. Atviro maisto, laikomo namuose, kiekį reikėtų reguliuoti pagal šuns suvartojimą.

Sauso ėdalo, kurio pakuotė jau yra sandariai uždaryta, atsargos neturėtų stovėti ilgiau nei mėnesį. Šiame maiste esantys riebalai genda, o ant šiurkščios granulių tekstūros, kuri ne visada matoma plika akimi, gali greitai veistis bakterijos ir pelėsiai. Ilgai vartojant tokį maistą labai apkraunamas organizmas – ypač virškinimo sistema, taip pat prisidedama prie laisvųjų radikalų, vėžio vystymosi.

Laikyti dideles pakuotes tikslinga tik tuo atveju, jei auginate didelių veislių šunis arba porą individų – tada maistas greičiau suyra ir nėra veikiamas neigiamų išorinių sąlygų.

Vietą, kurioje laikomas maistas, visada turėtume kontroliuoti. Garažai, balkonai ar rūsiai niekada nebus geras pasirinkimas, nes ten negalime užtikrinti pastovios temperatūros ir prižiūrėti, kad prie maisto neprisiliestų graužikų ar vabzdžių.

Kaip laikyti sausą maistą?

Duodami sausą maistą, globėjai paprastai vadovaujasi patogumu ir galimybe jį laikyti ilgą laiką, taip pat mažesne sugedimo rizika. Tai nėra visiška tiesa. Sausas maistas, kaip ir drėgnas, gali būti sugadintas dėl netinkamo laikymo, o tai dar pavojingiau, nes ant jo atsiradusių mikrobų negalima iš karto pastebėti ar užuosti.

Sausą maistą būtina saugoti nuo graužikų, vabzdžių ir kirmėlių patekimo į jį. Šie kenkėjai gali platinti ligas ir parazitus, be to, dažnai ant maisto palieka išmatų, kurių prižiūrėtojas nemato. Taip dažniausiai nutinka, kai nusiperkate didesnę pakuotę ir paliekate ją mažai naudojamoje vietoje – pavyzdžiui, garaže, tvarte, rūsyje ir pan. Svarbiausia, kad maisto maišelis būtų sandariai uždarytas. Atidarytą sauso šunų ėdalo pakuotę taip pat galite supilti į sandarų indą, kurį galima įsigyti internete. Gvuneliu parduotuve tai vieta kur yra didžiausias pasirinkimas. Tai apsaugo atidarytą maistą nuo sugedimo ir išsaugo sauso ėdalo skonį.

Visų pirma sausą maistą reikia laikyti sausoje ir pavėsingoje vietoje, kambario temperatūroje.

Šlapias šunų maistas – kaip laikyti?

Šėrimas šlapiu maistu turi daug privalumų, daugiausia susijusių su jūsų augintinio sveikata. Jis labiau pritaikytas prie gyvūno fiziologijos ir turi daugiau drėgmės, kuri virsta hidratacija. Tai ypač svarbu pavasarį ir vasarą, kai temperatūra labai aukšta ir ne kiekvienas gyvūnas noriai siekia vandens.

Paruošus skardines arba drėgnus maišelius, maistą galima laikyti sandariai uždarytą iki kelerių metų. Tačiau atidarytos maisto skardinės jau yra gerokai mažiau patvarios nei sausas maistas. Viduje esanti mėsa gali sugesti taip pat, kaip ir paruošta žmonėms. Atidaryto drėgno maisto galiojimo laikas yra 2-3 dienos. Šlapią maistą reikėtų laikyti šaldytuve, taip pat patartina skardinės turinį perkelti į sandarius plastikinius indus. Taip išvengsite kvapų patekimo į maistą ir iš jo, todėl maistas išliks aromatingas jūsų šuniui. Taip pat verta paminėti, kad atvira aliuminio skardinė turi įtakos maisto skoniui ir maistinei vertei.

Sandariai uždarytą drėgną maistą geriausia laikyti spintoje, vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių.

Jei šiuo metu drėgno ėdalo turinio neįmanoma perkelti į plastikinį ar stiklinį indą, drėgno ėdalo pakuotę patartina uždaryti specialiais silikoniniais dangteliais, o dangtelį nuo ėdalo skardinės išmesti.

Šuns dubenėlyje likę maisto likučių – ką daryti?

Jūsų šuo ne visada suėda viską, ką įdedate į jo dubenėlį. Kiek laiko toks maistas gali laukti? Tai priklauso nuo maisto rūšies ir vietos, kurioje jis guli, temperatūros. Drėgnas maistas šunims kambario arba vėsioje temperatūroje dubenėlyje gali stovėti iki 8-10 valandų. Aukštesnėje temperatūroje arba saulėtoje vietoje šis laikas gerokai sutrumpėja – iki 4–5 valandų.

Kita vertus, sausas šunų maistas dubenėlyje gali stovėti iki 24 valandų. Tačiau turėtumėte žinoti, kad ilgai laikomas sausas ėdalas praranda daug savo vertės ir skonio, todėl kuo ilgiau laikomas, tuo mažiau jūsų šuo norės jį valgyti.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su fera.lt. Apie šunų maistą galite skaityti daugiau: https://fera.lt/sausas-sunu-maistas/

 

PR

Naujienos iš interneto