Interjero dizainerė: „Jeigu namai bus gražūs, tačiau nepatogūs – pavargsite juose gyventi“

Įsirengdami namus pirmiausia galvojame apie grožį – svajojame, internete ieškome patrauklių idėjų, įsivaizduojame, kaip atrodys tobula mūsų namų erdvė. Tačiau realybėje namų įrengimo procesas kur kas sudėtingesnis, nes svarbu atsižvelgti ne tik į būsimų namų grožį, bet ir erdvės praktiškumą, taip pat turimą biudžetą. Todėl dažnai tenka rinktis ir nuspręsti, į ką išties verta investuoti, o ką galima įsigyti pigiau arba vėliau. Tad kaip gražiai ir kartu kokybiškai įsirengti namų erdvę? Kokias medžiagas pasirinkti, kad paviršiai tarnautų ilgus metus? Į kokias detales investuoti būtina, o kur galima ir pataupyti? Apie šias ir kitas namų įrengimo subtilybes pasakoja architektė interjero dizainerė Justina Garbšė ir „Cosentino“ atstovė Lietuvoje Edita Motiejūnė.

Paviršiai, kuriems taupyti neverta

Interjero dizainerė J. Garbšė įsitikinusi, kad net ir turint ribotą biudžetą kai kuriems namų elementams taupyti neverta, nes tai gali privesti prie didesnių išlaidų ateityje arba sudėtingos daiktų priežiūros, kuri tik apsunkins kasdienybę namuose.

„Tikrai nerekomenduoju taupyti virtuvės baldams, ypač stalviršiui, vonios plytelėms, grindų dangai. Šie paviršiai patiria didžiausią apkrovą – juos valome, triname, plauname, ant kai kurių ir vaikštome. Tad šiems paviršiams turi būti parinktos tik kokybiškos medžiagos. Jeigu norime namuose kokybiškai gyventi 10 ir daugiau metų, verta pagalvoti apie ilgaamžiškumą, medžiagas, kurių nereiktų intensyviai prižiūrėti ir kurias būtų paprasta valyti. Manau, tai – vienas svarbiausių kriterijų renkantis paviršius namams. Visuomet sakau, kad geriau išleisti kelis tūkstančius virtuvės stalviršiui, negu pirkti itin brangų šviestuvą ar kavos staliuką“, – pasakoja interjero dizainerė.

Prieš įsirengiant namus ji pataria pirmiausia susidaryti biudžetą, skirtą būstui įrengti, ir suskirstyti jį etapais, išskiriant pagrindines kiekvieno etapo išlaidas.

„Etapai galėtų būti santechnika, grindų danga, kietųjų ir minkštųjų baldų gamyba ir panašiai. Jeigu daug laiko praleidžiate virtuvėje, verta investuoti į kokybiškas durelių medžiagas ir gerą stalviršį, nes tai bus pagrindinis elementas ir naudojamas paviršius. Žinoma, jeigu virtuvėje planuojate praleisti mažai laiko, galite skirti daugiau išlaidų kitiems baldams ar daiktams. Tačiau kiekvienas pasirinkimas turi būti apgalvotas, atsižvelgiant į asmeninius poreikius bei įpročius“, – pataria E. Garbšė.

Svarbiau praktiški ar gražūs namai?

Pasak interjero dizainerės, galima pasiekti kompromisą ir sukurti namus, kurie būtų ir gražūs, ir praktiški.

„Tačiau, jeigu reikėtų, grožį iškeisčiau į praktiškumą. Pavargsite gyventi net ir pačiuose gražiausiuose namuose, jeigu jie bus nepatogūs, o paviršiai nepraktiški ir vargins jų priežiūra. Juk namai turi būti ramybei skirta vieta, kurioje galite nusiteikti poilsiui. Nevergaukite namams dėl grožio, tikrai neverta. Skubotai arba tik dėl grožio pasirinktos medžiagos gali greitai „sugesti“ ir iš viso grožio liks tik butaforija. O kokybiškos, tikros medžiagos visada atrodys prabangiai ir puoš namus“, – teigia architektė J. Garbšė.

Ji ragina ypač atsižvelgti į paviršių praktiškumą virtuvės erdvėje, nes būtent čia dažnai pasirenkamos karščiui ir vandeniui neatsparios medžiagos.

„Deja, dauguma paprastų stalviršių yra opūs arba vienam, arba kitam minėtam veiksniui. Taip pat svarbu, kad paviršius nesugertų nešvarumų. Į šias tris savybes ypač rekomenduoju atsižvelgti tiems, kurie mėgsta daug gaminti. Jeigu medžiaga yra atspari vandeniui, karščiui ir dėmėms, galima sakyti, kad turime tobulą medžiagą. Dirbtinį akmenį galėčiau išskirti kaip tokią medžiagą“, – pabrėžia J. Garbšė.

Dirbtinis akmuo – ilgaamžis pasirinkimas

Mėgstantiems prabangą ir norintiems sukurti puikiai atrodančią vonios erdvę, taip pat užtikrinti lengvą sienų dangos priežiūrą dizainerė pataria rinktis dirbtinio akmens plyteles.

„Rekomenduoju rinktis didelių gabaritų dirbtinio akmens plyteles, dengiančias visą sienos aukštį ir kuo didesnį plotą. Taip pridėsite patalpai grožio ir praktiškumo, nes nereikės valyti daugybės plytelių siūlių. Be to, didelio gabarito plokštės sukuria didesnės erdvės pojūtį. Dirbtinio akmens paviršiai yra itin lengvai prižiūrimi, daug kam atsparūs. Todėl būtent juos rekomenduoju rinktis voniai, virtuvės stalviršiui ar grindims. Ši medžiaga žavi tuo, kad naudojant ją galima išgauti ir grožį, ir praktiškumą. Tai, ko ieško visi“, – atkreipia dėmesį J. Garbšė.

„Cosentino“ atstovė Lietuvoje E. Motiejūnė tikina, kad dirbtinis akmuo tarnaus daugybę metų, nes yra atsparus įbrėžimams, karščiui ir dėmėms.

„Dirbtinis akmuo tinkamas pasirinkimas kiekvienam, nes visiems norisi išlaikyti paviršiaus grožį ir skirti nedaug laiko jo priežiūrai. Natūralus akmuo paviršiuje turi porų, todėl nėra atsparus dėmėms ir skysčiams, o dirbtinis akmuo neporėtas, todėl lengvai atlaiko dėmes ir įvairius skysčių išsiliejimus. Tai svarbus pranašumas, leidžiantis užtikrinti higieną ir lengvą paviršių priežiūrą. Mūsų klientų favoritai – Dekton ir Silestone dirbtinio kvarco akmens paviršiai. Jie atsparūs ne tik drėgmei ir temperatūrai, bet ir pelėsiui, bakterijoms“,  dirbtinio akmens pranašumus vardija E. Motiejūnė.

Matinis ar blizgus paviršius?

Pasak architektės J. Garbšės, tiek matiniai, tiek blizgūs paviršiai yra kokybiški, tačiau skiriasi jų priežiūra ir atsparumas įvairiems išorės veiksniams.

„Todėl svarstant, kokį paviršių rinktis, būtina užduoti sau klausimą, ar bus sudėtinga šį paviršių prižiūrėti? Jeigu bus, ar aš tikrai to noriu? Tiek blizgų, tiek matinį paviršių galima naudoti visur, tačiau virtuvės paviršiams rekomenduoju rinktis matinį – ant jo mažiau matysis trupiniai ir kiti nešvarumai. Taip pat matinis paviršius yra mažiau slidus nei blizgus, todėl ypač tinka ir dušo erdvėje. Bendrai tariant, paviršius, kuriuos reikia prižiūrėti arba dažnai valyti, verta daryti matinius. O detalėms, kurias renkamės dėl grožio, gali būti naudojami blizgūs paviršiai. Žinoma, tai nėra taisyklė, jeigu jums norisi blizgaus paviršiaus net ir dažnai naudojamose erdvėse – pirmyn. Svarbu nepamiršti, kad tokiu atveju reikės daugiau padirbėti, norint išlaikyti tą paviršių gražų“, – įspėja J. Garbšė.

Pasak jos, ant matinio paviršiaus kur kas mažiau matyti pirštų antspaudai, dulkės ir kiti nešvarumai, tačiau nuo šio paviršiaus sunkiau pašalinamos įsisenėjusios skysčių dėmės, nes jos prikimba prie paviršiaus. O blizgus paviršius greitai nuvalomas, tačiau ant jo matomi net ir smulkiausi nešvarumai ir dulkės. „Taip pat ant blizgių paviršių, jeigu jie naudojami vonioje, stipriai matyti nuo vandens likusios kalkės“, – priduria architektė.

Kabėdama apie interjere vyraujančias spalvas, J. Garbšė pabrėžia, jog svarbiausia tai, kad erdvėje jaustumės gerai.

„Nėra taisyklių, kur turi būti šviesu, o kur – tamsu. Vieniems norisi kuo įmantresnės, įdomesnės spalvų kompozicijos, kitiems – ramesnės, paprastesnės. Manau, gražiausios kompozicijos išeina pasirinkus natūralių, gamtai artimų spalvų ir raštų gamą bei kontrastus, kai šviesūs tonai derinami su tamsesniais, išlaikant saiką ir pusiausvyrą. Norint sukurti vientisą interjero vaizdą, rekomenduoju pasirinktą dirbtinio akmens tekstūrą atkartoti keliose skirtingose erdvėse, pavyzdžiui, virtuvėje ir televizoriaus sienos balde arba vonioje“, – pataria ji.

Jai pritaria ir E. Motiejūnė – pasak jos, klientai dažnai kreipiasi su prašymu pasiūlyti sprendimų, kurie padėtų sukurti harmonijos vaizdą namuose.

„Turime didelį spalvų ir tekstūrų pasirinkimą, o dirbtinio akmens plokščių panaudojimo galimybės yra labai plačios, tad tinka tokiems projektams kaip virtuvės, vonios, kambario stalviršiai, sienų apdaila, grindys, baldai ar dušo padėklai. Taip pat ta pati medžiaga gali būti naudojama skirtingiems namų elementams, pavyzdžiui, sienų ir grindų dangai, stalviršių ar spintelių apdailai bei praustuvui. Vientisą vaizdą galima susikurti ne tik namuose, bet ir lauke – pavyzdžiui, prekės ženklo Dekton plokštės naudojamos ne tik interjerui, bet ir eksterjerui, todėl tas pačias plokštes galima rinktis fasadui, terasos grindims ir lauko baldų apdailai. Tai leidžia ne tik sukurti vientisumą vienoje erdvėje, bet ir sujungti kelias skirtingas, kad jos derėtų tarpusavyje, ne tik sukurtų estetikos, harmonijos vaizdą namuose, bet ir būtų mažiau siūlių ir įvairių jungčių, kurios tik apsunkina kasdienę paviršių priežiūrą“, – pasakoja E. Motiejūnė.

Dažniausia klaida – bandymas atkartoti internete matytus vaizdus

Pasak architektės J. Garbšės, dažniausia klaida, kurią daro medžiagas paviršiams besirenkantys žmonės, – bandymas atkartoti internete matytų nuotraukų vaizdus, neatsižvelgiant į asmeninius poreikius ir biudžetą.

„Todėl kiekvienam naujakuriui pirmiausia rekomenduoju apsibrėžti biudžetą, suskirstyti jį atskiromis grupėmis. Tuomet aptarti savo poreikius su šeima, išsigryninti, ko iš tiesų jums reikia, ir nuspręsti, į ką verta investuoti. Svarbu suvokti savo biudžeto realybę ir per daug nesivaikyti Pinterest matytų vaizdų. Nors patogumo dėl grožio aukoti neverta, tačiau tikiu, kad kiekviena svajonė gali būti įgyvendinta pasiekus kompromisą“, – įsitikinusi interjero dizainerė J. Garbšė.

Šaltinis: ADVERUM

Naujienos iš interneto