Savaitgalį planuojantiems vykti į Kaziuko mugę – ekspertų priminimas, kaip tai daryti tvariai

Tradiciškai kovo pradžioje visoje Lietuvoje vyksta Kaziuko mugės, kur dažnai vykstama įsigyti lietuvių dirbinių ir įvairių skanumų. Didžiausioje šalyje Sostinės Kaziuko mugėje tvarka besirūpinančios „Ekonovus“ ekspertė Renata Kaškonienė pataria, kaip išvengti papildomų atliekų ne tik mieste, bet jau ir sugrįžus namo.

Kasmet būrius Vilniaus gyventojų ir miesto svečių pritraukianti tradicinė Kaziuko mugė dažnam tampa vieta susipažinti su amatininkų dirbiniais, smulkiais vietos gamintojais. „Įsigydami vietinę produkciją mažiname į aplinką išmetamo CO2 kiekį, kuris įprastai išmetamas transportuojant prekes tolimus atstumus, todėl vietinė produkcija prisideda prie tvarumo principų įgyvendinimo. Įsigyti ilgai planuotus pirkinius tiesiogiai iš gamintojo rankų tikrai yra sveikintinas sprendimas“, – sako bendrovės „Ekonovus“ Tvarumo akademijos vadovė R. Kaškonienė.

Anot jos, įvairios šventės puošia miestus, tačiau svarbu, kad ir po jų gatvėse neliktų atliekų, todėl mugės lankytojai kviečiami ne tik nešiukšlinti, bet ir rūšiuoti atliekas, kai tik yra galimybė, turėti daugkartinius maišelius, puodelius ar indelius.

Be viso to, Tvarumo akademijos vadovė mugėse ragina nepasiduoti emocijomis, bet ieškoti ilgaamžių daiktų, kurie tarnautų ne vienerius metus arba būtų tai, ko jūs ilgai norėjote arba spontaniškai pastebėjote, bet esate tikri, kad tai nevienkartinis pirkinys. „Įvairios mugės padeda atrasti kokybiškus dirbinius, pagamintus iš tvarių, natūralių medžiagų – tokia produkcija ir turėtų būti tai, ko ieškoma mugėje“, – pastebi R. Kaškonienė.

Mugės organizatoriai taip pat tvirtina skatinantys prekeivių tvarumo iniciatyvas ir fiksuojantys pozityvius pokyčius, edukacijos ėmėsi jau prieš kurį laiką. Pastebima, kad prekeiviai taip pat dažnai siūlo popierines pakuotes ar indus skanaujant vietoje pagamintą maistą. „Prieš 2-3 metus patys visiems išdalinome daugiau nei 10 tūkst. ekologiškų popierinių maišelių, į kuriuos buvo pakuojami gaminiai. Patys pardavėjai, dalyvaujantys Kaziuko mugėje, atsižvelgia į tvarumo reikalavimus ir plastikas yra naudojamas minimaliai“, – sako Vilniaus Kaziuko mugės organizatorių atstovas Renaldas Gražys.

Vilniaus Kaziuko mugė sostinės centre vyksta kovo 3–5 dienomis.

Patarimai, kaip tvariai dalyvauti Kaziuko mugėje:

  1. Investuokite į ilgo naudojimo daiktus buičiai, dovanoms, artėjančioms atostogoms.
  2. Vaišindamiesi skanumynais turėkite savo daugkartinius indus.
  3. Karštiems gėrimams turėkite savo daugkartinį puodelį.
  4. Vykite į mugę viešuoju transportu arba pėsčiomis.
  5. Turėkite savo medžiaginį maišelį.
  6. Atkreipkite dėmesį į gaminius, kurių gamybai naudojamos perdirbtos medžiagos.
  7. Pirmenybę teikite gaminiams be pakuotės.
  8. Vietoje popierinės vizitinės kortelės, kad prisimintumėte ateičiai, nusifotografuokite patikusio gamintojo pavadinimą arba pasekite jį soc. tinkluose.
  9. Turimas pakuotes išrūšiuokite.

Apgalvokite savo pirkinius ir venkite spontaniškų sprendimų, kurie džiugins tik trumpai.

Naujienos iš interneto