Skiepai: kaip jie veikia ir kokia jų reikšmė ligų prevencijai

Skiepai (nuotr. Pexels, Gustavo Fring)

Skiepai yra viena svarbiausių kovos su užkrečiamosiomis ligomis priemonių. Jie veikia į organizmą įvedant nekenksmingą ligą sukeliančio mikroorganizmo dalį, paprastai vakcinos pavidalu. Tai paskatina organizmo imuninę sistemą sukelti imuninį atsaką, kuris gali atpažinti ir įsiminti sukėlėją, jei organizmas su juo vėl susidurs ateityje. Tokiu būdu imuninė sistema gali greitai sunaikinti įsibrovusį mikrobą ir neleisti žmogui susirgti. Plačiau apie tai, kaip veikia skiepai ir kuo jie svarbūs, pasakojame šiame straipsnyje.

Kaip veikia skiepai?

Pagrindinis skiepijimo principas paprastas: organizmo imuninė sistema mokoma atpažinti ir kovoti su konkrečiu patogenu, veikiant ją susilpninta arba inaktyvuota mikrobų versija. Toks poveikis paskatina imuninę sistemą gaminti antikūnus – baltymus, kurie yra specialiai sukurti atpažinti ir neutralizuoti patogeną. Kai paskiepytas asmuo susiduria su tikruoju ligą sukeliančiu mikrobu, jo imuninė sistema gali greitai reaguoti, pagamindama daug šių antikūnų ir neleisdama mikrobui sukelti ligos.

Skiepijimasis gali padėti apsisaugoti nuo tokių ligų kaip gripas, erkinis encefalitas, hepatitai A ir B, pneumokokinė infekcija, žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Šie ir kiti skiepai Vilniuje prieinami kiekvienam, norinčiam pasiskiepyti pačiam ar paskiepyti savo vaikus.

Vakcinų tipai

Išskiriami trys vakcinų tipai: inaktyvuotos vakcinos, gyvos susilpnintos vakcinos ir rekombinantinės vakcinos. Inaktyvuotose vakcinose yra negyvų arba inaktyvuotų mikroorganizmų, kurie negali sukelti ligos. Gyvos susilpnintos vakcinos yra susilpnintos mikroorganizmų formos, kurios gali sukelti ligą, bet nesukelia sunkių simptomų. Rekombinantinės vakcinos gaminamos naudojant ligą sukeliančio mikroorganizmo dalis, kurios buvo genetiškai modifikuotos, kad būtų nekenksmingos.

Kuo svarbūs skiepai?

Skiepai yra svarbūs siekiant užkirsti kelią ligoms, nes jie apsaugo pavienius asmenis ir bendruomenes. Kai nuo tam tikros ligos paskiepijama daug žmonių, ji daug sunkiau plinta nuo žmogaus žmogui. Todėl daug mažiau tikėtina, kad kils ligos protrūkis. Tai vadinama kolektyviniu imunitetu ir yra galinga priemonė, užkertanti kelią ligų plitimui.

Skiepai taip pat leidžia užkirsti kelią naujų ir pavojingesnių ligų formų atsiradimui. Laikui bėgant, patogenai gali vystytis ir tapti pavojingesni, todėl gali kilti sunkesni protrūkiai ir net atsirasti naujų ligų. Skiepijimasis padeda sumažinti žmonių, kurie yra imlūs patogenui, skaičių, todėl tikimybė, kad jis turės galimybę evoliucionuoti ir tapti pavojingesnis, yra daug mažesnė.

Visuomenės požiūris į vakcinas

Nepaisant akivaizdžios skiepų naudos, vis dar yra daug žmonių, kurie atsargiai žiūri į vakcinas – dažnai dėl klaidingos informacijos ar nesupratimo apie jų saugumą ir veiksmingumą. Tačiau žinotina, kad prieš patvirtinant vakcinų naudojimą, jų saugumas ir veiksmingumas yra kruopščiai tikrinamas. Be to, jos nuolat stebimos dėl galimo šalutinio poveikio. Dauguma mokslininkų sutaria, kad vakcinos yra saugios ir veiksmingos ir kad jos atlieka reikšmingą vaidmenį apsaugant asmenis ir bendruomenes nuo ligų.

Neabejotina, kad vakcinos yra svarbi infekcinių ligų prevencijos ir visuomenės sveikatos apsaugos priemonė. Skiepydamiesi galime apsisaugoti nuo įvairių ligų, užkirsti kelią jų plitimui, taip pat sumažinti naujų ir pavojingesnių ligų formų išsivystymo tikimybę.

 

PR

Naujienos iš interneto