Užgavėnių proga – kulinarijos technologės patarimai ir purių mielinių blynų su džiovintomis uogomis receptas

Švenčiant Užgavėnes daugelio namuose pakvimpa blynais – nuo lietinių ir čirvinių su įvairiais saldžiais pagardais, iki bulvinių, gardintų rūkyta lašiša, varškės ir grietinės užtepėle ar tradicinių mielinių blynų. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, norint pasigaminti purius blynelius į tešlą reikia įmaišyti šiek tiek kepinių kildinimo medžiagų, iš kurių dažniausiai naudojamos mielės arba kepimo milteliai. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip tinkamai naudoti šiuos kepiniams skirtus priedus ir namuose kviečia pasigaminti tradicinių mielinių blynų su džiovintomis uogomis.

Tešlai pataria naudoti tiksliomis proporcijomis

Mielės ir kepimo milteliai – dažniausiai naudojami priedai, padedantys išpūsti įvairių kepinių bei blynų tešlas. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, naudojant šiuos ingredientus labai svarbu nepersistengti. Kepinių kildinimo priemones reikėtų berti ir į tešlą įmaišyti tiksliomis proporcijomis, laikantis recepte nurodytų kiekių.

„Saldiems blynams, pyragams ar bandelėms „iškelti“ ir purumui suteikti dažniausiai naudojami kepimo milteliai bei mielės. Kadangi kepiniai ir tešlos yra labai skirtingos, šiuos kildinimo ingredientus visuomet vertėtų pasirinkti pagal receptą. Jei kepinių kildinimo medžiagų naudosite saikingai, tik tiek, kiek reikia, galutiniam kepinio skoniui tai turės labai neryškų, beveik nepastebimą skonį. Tačiau į tešlą jų įbėrus per daug kepinio skonis gali nemaloniai pasikeisti. Kartumas gali atsirasti ir tuomet, kai tešla yra per mažai išmaišyta ar kildinimo ingredientai joje pasiskirstė netolygiai. Tai – dažniausiai pasitaikanti problema kepant su kepimo milteliais“, – įspėja L. Barčaitė.

Tad kepiniuose naudojantiems kepimo miltelius ekspertė turi vertingą patarimą: „Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais, nes taip jie tolygiau pasiskirstys tešloje. Tuomet miltų ir kepimo miltelių mišinį beliks sumaišyti su kitais kepinio ingredientais ir toliau ruošti pagal receptą.“

Mielėms reikia šiek tiek laiko

Tuo tarpu kepinių kildinimui naudojant mieles L. Barčaitė rekomenduoja atkreipti dėmesį į tešlai naudojamų skysčių temperatūrą. „Mielių ląstelės žūsta prie 50 °C, todėl į tešlą nepilkite per karšto vandens ar pieno. Geriausia temperatūra – 38 °C. Jei į gautą mielių ir skysčio mišinį dar supilsite ir cukrų – gausite geriausią kildinimo efektą, nes cukrus veikia kaip mielių maistas. Dar labai svarbu mielėms per anksti nesusidurti su druska ar riebalais, todėl druską sumaišykite su miltais, o riebalus dėkite tik tešlos maišymo pabaigoje“, – patarimais dalijasi „Rimi“ kulinarijos specialistė.

Be to, labai svarbu su mielėmis užmaišytai blynų ar kitų kepinių tešlai duoti šiek tiek laiko. „Užmaišyta mielinė tešla, uždengta medvilniniu rankšluostėliu ar maistine plėvele, turi šiltai pastovėti kambario temperatūroje bent 30 minučių, kad tešla spėtų iškilti. Todėl neskubėkite kepti mielinių kepinių ir blynų“, – primena L. Barčaitė.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pirkėjai skirtingų blynų bei kepinių kildinimui dažniausiai įsigyja kepimo miltelius ir sausas arba tirpias mieles. Kaip ir prieskonius, šiuos kepinių kildinimo priedus namuose reikėtų laikyti sausoje vietoje, gamintojo pakuotėse arba sandariuose indeliuose. Komercijos operacijų vadovė primena, jog norintys sutaupyti ir kepiniams skirtų priedų įsigyti pigiau, gali laukti specialių akcijų arba pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kepkite su mažiau riebalų

Blynai – universalus patiekalas, kurį kiekvienas gali pasigaminti pagal savo skonį ir pagardinti norimais priedais. Tačiau net ir laikantis visų gamybos instrukcijų bei ingredientus naudojant tiksliomis proporcijomis, kartais blynai negražiai apskrunda, o vietoje traškumo įgauna per didelį drėgnumą. Dėl šios priežasties kepant blynus kulinarijos technologė pataria naudoti mažiau riebalų.

„Blyneliai neturėtų virti riebaluose, todėl kepimui nenaudokite per daug aliejaus ar sviesto. Prisigėrę riebalų blynai tiesiog praras savo traškumą, taps minkšti ir patežę. Šiek tiek aliejaus ar išlydyto sviesto geriausia dėti į maišomą tešlą, o gautą masę kepti specialiose ar įprastose keptuvėse bei vaflinėse, nenaudojant papildomų riebalų. Taip pat nerekomenduoju kepimo metu blynų stipriai spausti mentele, nes taip jie gali prarasti savo purumą“, – atkreipia dėmesį L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė per Užgavėnes siūlo išbandyti paprastą purių mielinių blynelių receptą su džiovintomis uogomis. 

Purūs mieliniai blynai

Blynams reikės:

500 ml pieno;

450 g miltų;

7 g sausų mielių;

2 vnt. kiaušinių;

3 v. š. cukraus;

žiupsnelio druskos;

razinų arba džiovintų spanguolių;

aliejaus kepimui.

Gaminimo eiga:

  1. Į didelį bei gilų dubenį suberkite visus birius produktus: miltus, mieles, cukrų ir druską. Viską gerai išmaišykite.
  2. Atskirame inde išplakite kiaušinius, sumaišykite juos su pašildytu pienu.
  3. Gautą masę sumaišykite su pasiruoštais biriais produktais.
  4. Į blynų tešlą įberkite saujelę razinų, džiovintų spanguolių arba kitų džiovintų vaisių. Viską gerai išmaišykite.
  5. Uždenkite gautą masę medvilniniu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šiltai kilti kambario temperatūroje apie 30 minučių.
  6. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi pilkite blynų masę bei formuokite blynelius. Apkepkite juos iš abiejų pusių. Patiekite su norimais priedais.

Skanaus!

INTEGRITY inf.

Naujienos iš interneto