Prezidentas: Lietuvoje būti kūrėju reiškia ir užimti aktyvią visuomeninę poziciją

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr. / Roberto Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį, artėjančios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga, pasveikino Nacionalinių kultūros ir meno bei Jono Basanavičiaus premijų laureatus, dėkodamas įteikė jiems laureatų diplomus ir medalius.

Šalies vadovas iškilmėse pabrėžė, kad kūrėjų ir valstybės santykis – esminis, pirmapradis, lemiantis ir apibrėžiantis – netgi pranašaujantis – ateitį. „Jis iš tikrųjų kuria valstybę pačia akivaizdžiausia, bet kartu ir subtiliausia šio žodžio prasme. Kuria siūlydamas mūsų rytojaus pasaulio orientyrus ir atverdamas naujas mūsų bendrabūvio perspektyvas, dėl kurių sutarti ir susitarti turės taip pat ir ateities kartos“, – sveikinimo kalboje sakė Prezidentas.

Valstybės vadovas padėkojo 2022 metų Nacionalinių kultūros ir meno bei Jono Basanavičiaus premijų laureatams už meistrišką kūrybą savitų meninių pasaulių, iš kurių įkvėpimo semiasi visų mūsų vaizduotė. Už kūrybą, kuriai atsivėrę kiekvienas galime praturtėti – naujais įspūdžiais, idėjomis, pasaulėžiūros pokyčiais.

Prezidentas pagarbos žodžius tarė praėjusį pavasarį Mariupolyje rusų okupantų nužudytam kino režisieriui Mantui Kvedaravičiui, kuriam Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija skirta už bebaimę dokumentiką, už ryškų pėdsaką Lietuvos ir pasaulio kino padangėje. „Mantas Kvedaravičius krito didvyrio mirtimi, iki paskutinių akimirkų likęs ištikimas svarbiausiems savo gyvenimo ir kūrybos principams, universalioms žmogaus ir žmonijos vertybėms“, – sakė Prezidentas.

Režisieriui Mantui Kvedaravičiui skirtą apdovanojimą šalies vadovas įteikė jo dukrai Tėjai Kvedaravičiūtei ir seseriai Jurgai Arustienei.

Prezidentas pažymėjo, kad praėję metai pasauliui dar kartą parodė, jog valstybingumą, šalies ir tautos istoriją būtina ne tik kurti, bet ir saugoti bei ginti. „Mums, lietuviams, šios pareigos priminti nereikia. Lietuvoje būti kūrėju nuo seno reiškia ir užimti aktyvią visuomeninę poziciją. Todėl džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad šviesios asmenybės, šiandien susirinkusios į šią salę, nepavargdamos skelbia laisvės ir tiesos žinią Lietuvai bei pasauliui“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas palinkėjo visiems laureatams neblėstančio smalsumo, įkvėpimo bei šviesios Lietuvos saulės.

2022 m. Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną – už „mamutų“ medžiojimą teatre ir prozoje apdovanotas rašytojas Kazys Saja; už šviesotamsos gelmę šiuolaikinėje muzikoje – kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė; už klasikos geną šiuolaikinėje poezijoje – rašytojas Rimvydas Stankevičius; už veržlų ir įspūdingą kūrybinį šuolį – kino režisierė Giedrė Žickytė-Bajarūnienė; už sėkmingą kūrybinę veiklą garsinant Lietuvos dainavimo mokyklą pasaulio scenose – operos solistas Edgaras Montvidas.

Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija už išskirtinį indėlį tyrinėjant ir puoselėjant etnoastronomijos žiniją, už įvairiapusį ir patrauklų etninės kultūros aiškinimą, viešinimą, tradicinių kalendorinių švenčių rengimą įteikta Jonui Vaiškūnui.

Prezidento komunikacijos grupė

Naujienos iš interneto