Šventinis paukštis be garnyro – kaip kalėdinė eglutė be papuošimų: pasisemkite idėjų nekasdieniškam garnyrui

Nuotr. iš Pexels

Kiekviena šeima turi savo paslapčių, kaip iškepti įspūdingą paukštį Kalėdoms – pagrindinį patiekalą, suburiantį šeimą ir draugus prie šventinio stalo. Tačiau Kalėdinis paukštis be tinkamo garnyro – kaip nepapuošta eglutė, todėl skirkite deramą dėmesį jį papildantiems patiekalams. Net jeigu neįsivaizduojate paukštienos be bulvių ir ryžių, pasisemkite idėjų, kaip nesunkiai pagaminti didžiausių metų švenčių vertą garnyrą.

Norint skaniai iškepti visą paukštį – vištą, antį, žąsį ar kalakutą – reikia laiko, įgūdžių ir būrio valgytojų, tad toks patiekalas negaminamas kasdien, bet dažnai patiekiamas ypatingomis progomis. Pasak Mariaus Tilmanto, „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus, pastaraisiais metais perkamiausias paukštis didžiosioms metų šventėms yra antis.

„Prieššventiniu laikotarpiu užtikriname šviežios paukštienos įvairovę mūsų parduotuvėse, tai neatsiejamas didžiųjų metų švenčių stalo atributas. Įdomu, jog paprastai populiariausią vištieną prieš Kalėdas į antrą vietą nustumia šviežia antis – savaitę prieš Kalėdas jos nuperkama daugiausiai, o trečioje vietoje pagal populiarumą yra kalakutas. Apie 80 proc. šventinių paukščių asortimento „Maximos“ parduotuvėse sudaro Lietuvoje užauginti paukščiai“, – teigia M. Tilmantas.

Su kuo derinti keptus šventinius paukščius, kad patiekalas būtų ne tik sotus ir maistingas, bet ir džiugintų akis bei skonio receptorius?

Obuolių jau ragavote – nebijokite kitų vaisių

„Niekada nesuklysite kartu su paukščiu kepdami vaisius ir daržoves. Prie mėsos ir paukštienos patiekalų dažnai pasirenkami obuoliai ir bulvės, tačiau per šventes verta išmėginti labiau ekstravagantiškų variantų. Prie paukštienos dera salsvi skoniai, todėl viename inde su antimi ar višta drąsiai galima kepti kriaušes, persikus, pikantiškumo suteiks griežinėliais supjaustyti prinokę apelsinai, slyvos, ananasai, mangai. Iš tiesų patarčiau paeksperimentuoti su bet kuriais gerai prinokusiais saldžiarūgščiais vaisiais. Tik turėkite omenyje, kad vaisius reikia sudėti vėliau – likus apie 30-40 minučių iki iškeps paukštis. Priešingu atveju jie suteš ir taps labiau padažu nei garnyru“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Anot B. Baratinskaitės, garnyrui pasirinkus vaisius, daržovės derės ne visos – tuomet geriau atsisakyti kopūstinių daržovių, salierų šakniagumbių, o štai tradicinės arba saldžiosios bulvės, morkos ir net česnakai puikiai tiks. Gaivumo ir tekstūros patiekalui suteiks žalėsių salotos su gražgarste, saulėgrąžų daigais, baziliko ar mėtų lapeliais, kurie subalansuos saldų skonį ir pridės pikantiškų natų.

„Garnyrui galite rinktis vien daržoves – brokolius, kalafiorus, salierus, maloniai nustebins anyžių prieskoniu pasižymintis pankolis. Daržoves taip pat skanu kepti viename inde su paukščiu, tačiau rinkčiausi kepti atskirai smidrus ir ankštines pupeles – šiuos kepkite tiesiog keptuvėje ant įkaitinto lydyto sviesto ar šlakelio alyvuogių aliejaus, kol suminkštės, bet vis dar liks šiek tiek traškūs, o paskui pagardinkite druska ir pipirais. Tai itin paprastas garnyras, bet nenustebkite, kai jo neliks pirmiausiai“, – kalba „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Palikite ryžius kasdieniškiems patiekalams

Garnyras neturėtų atimti daug laiko, svarbu, kad iškepus pagrindiniam patiekalui, visi galėtų sėsti prie stalo ir ragauti jį dar garuojantį. Todėl taip smagu vaisius ir daržoves garnyrui kepti kartu su paukščiu. Kita vertus, visai nesunku pagaminti ir garnyrą iš kruopų.

B. Baratinskaitė pataria vietoje ryžių pasigaminti kuskusą – perlinis stambių kruopų kuskusas, išverda per 15-20 minučių ir suteikia patiekalui netikėtos tekstūros. O štai smulkių kruopų kuskuso net nereikia virti – pakanka užpilti verdančiu vandeniu ir leisti kruopoms išbrinkti. Tik svarbu žinoti, jog kuskusas perima skysčio skonį, todėl vietoje vandens geriau naudoti sultinį, jame prieš tai dar galima pavirti imbierą. Tokį garnyrą pagardinus granatų sėklomis arba džiovintomis spanguolėmis bei žalumynais, patiekalas bus ne tik skanus, bet spalvingas ir puošnus.

„Jeigu sotaus iškilmingo patiekalo neįsivaizduojate be bulvių, pagaminkite iš jų piurė su sviestu ir prieskoninėmis žolelėmis. Tai labai šventiškas garnyras, papildantis pagrindinį patiekalą švelnia tekstūra. Beje, piurė galite gaminti iš saldžiųjų bulvių, morkų, saldžiųjų žaliųjų žirnelių“ – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi keletu garnyrų receptų.

Greiti Briuselio kopūstai su spanguolėmis ir čiobreliais

Reikės: 450 gramų Briuselio kopūstų, dviejų arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, vieno arbatinio šaukštelio maltų čiobrelių, druskos ir pipirų, vieno puodelio šviežių spanguolių, dviejų – trijų arbatinių šaukštelių klevų sirupo.

Gaminame: orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Briuselio kopūstus tolygiai sudėkite į kepimo indą, apibarstykite druska, pipirais, čiobreliais, užpilkite alyvuogių aliejų. Kepkite orkaitėje 10 minučių, tada ištraukite, suberkite ir tolygiai įmaišykite spanguoles ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių. Prieš patiekiant, užpilkite klevų sirupo ir švelniai sumaišykite.

Pikantiški spalvingi šakniavaisiai

Reikės: vieno puodelio žalių, stambiai supjaustytų burokėlių, keturių pjaustytų morkų, vieno stambiai pjaustyto svogūno, dviejų puodelių stambiai pjaustytų bulvių, keturių smulkintų česnako skiltelių, pusės puodelio konservuotų avinžirnių, trijų šaukštų alyvuogių aliejaus, vieno arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelio lapelių, šaukštelio kumino, pusės šaukštelio kardamono miltelių, druskos ir pipirų pagal skonį, trečdalio puodelio sauso balto vyno, vieno puodelio mėgstamų žalumynų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Burokėlius, morkas, svogūnus, česnaką ir avinžirnius sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, berkite prieskonius ir viską išmaišykite rankomis, kad tolygiai pasidengtų prieskoniais bei aliejumi. Neuždengę kepkite orkaitėje 30 minučių – indą ištraukite, supilkite vyną ir kepkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, o daržovės suminkštės – apie 15 minučių. Baigus kepti, iškart sudėkite mėgstamus žalumynus, kad šie suminkštėti nuo daržovių šilumos.

Skrudinti batatai su cinamonu ir rozmarinais

Reikės: gerai nuplautų batatų (kiekis – pagal poreikį), ghi sviesto, trinto česnako, cinamono, šviežiai sugrūstų juodųjų pipirų, šviežių rozmarinų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Batatų nenulupkite ir pjaustykite griežinėliais tarsi armonikėlę – pjaukite daugiau nei iki pusės, bet ne iki galo. Ghi sviestą ištirpinkite, sudėkite į jį trintą česnaką, cinamoną ir gerai išmaišykite. Dėkite bulves į kepimo indą ir kiekvieną apipilkite sviestu, apibarstykite pipirais, druska ir tarp riekelių įsprauskite mažą šakelę rozmarino. Kepkite apie 40 minučių, kol bulvės suminkštės ir paruduos.

„Jeigu garnyrui iškepti reikia pusvalandžio, pasirinkite indą kuris tilps į vieną orkaitę su paukščiu. Iš anksto apgalvokite išdėstymą, mat indą su garnyru pašausite į orkaitę kiek vėliau nei paukštį – tai turi būti atliekama paprastai ir greitai, kad nereikėtų judinti paukščio ir neišleistumėte iš orkaitės per daug kaitros“, – pataria B. Baratinskaitė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

 

„Maxima LT“ informacija

Naujienos iš interneto