Lietuviai šventinio stalo neįsivaizduoja be kūčiukų: renkasi ne tik tradicinius, bet ir be gliuteno (receptas)

Kūčių stalas neįsivaizduojamas be daugybės gardžių tradicinių patiekalų. Vienas jų – kūčiukai, kuriuos įprasta patiekti su saldžiu aguonpieniu arba spanguolių kisieliumi. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors lietuviai labiausiai mėgsta tradicinius kūčiukus, pagamintus iš kvietinių miltų, noriai išbando ir įvairias naujoves. O štai sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kūčiukai – šventinis patiekalas, tad jų nereikia skanauti ilgą laiką.

Noriai išbando naujoves 

Likus kelioms savaitėms iki didžiųjų metų švenčių prekybos centrai ir pirkėjai joms ruošiasi pilnu pajėgumu. Pasak „Rimi“  komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vienas populiariausių kepinių, be kurio lietuviai neįsivaizduoja Kūčių vakarienės, – švieži ir kvapnūs tradiciniai kūčiukai su aguonomis: „Šiais metais kūčiukų asortimentas itin platus, matome, kad populiarėja sveikesnės alternatyvos: pilno grūdo, speltos bei grikių miltų kūčiukai. Pirkėjams taip pat siūlome išbandyti naujieną – kūčiukus su obuoliais.“

„Rimi“ parduotuvių kepyklose šiais metais kepami dviejų rūšių kūčiukai: klasikiniai su kvietiniais miltais ir aguonomis bei spelta miltų, gardinti medumi, aguonomis ir cinamonu, kurie labai patinka pirkėjams. „Nors šie kūčiukai yra šiek tiek tamsesnės spalvos ir kiek kitokio skonio, jie atrodo daug šventiškiau. Kiekvienais metais stengiamės pagaminti kažką naujo: ieškome įdomesnių skonių, kepinių technologai išbando dešimtis skirtingų receptų, kol atrandame tą, kurį siūlome savo klientams“, – pasakoja O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė džiaugiasi, kad pirkėjai renkasi prekybos centre iškeptus kūčiukus: „Pirkėjai mėgsta vietoje keptus, rankų darbo, ypač šviežius gaminius. Jau ne vienerius metus kepame šį šventinį patiekalą, o sugrįžtantys pirkėjai tik įrodo, kad atliepiame jų skonio lūkesčius. Per šventinį sezoną parduodame apie 10 tonų kūčiukų. Kartais kūčiukų net nespėjame sudėti į lentynas, pirkėjams juos atiduodame dar šiltus ir kvapnius, ką tik ištrauktus iš krosnies.“

Skanauti reikėtų tik per šventes 

Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog kūčiukai – tradicinis, konkrečios šventės patiekalas. Skanauti jų iki Kūčių patartina tik tuo atveju, kai norima atsirinkti, paragauti keletos rūšių, skirtingų gamintojų gaminių.

„Kūčiukai yra tapę kasdieniniu užkandžiu dar toli iki Kūčių, tačiau tai yra specifinis šio vakaro patiekalas, kuris turėtų būti skanaujamas šventinės vakarienės metu. Be to, tradiciniai kūčiukai dažniausiai yra ruošiami iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų, tad asmenys, kurie yra alergiški kviečiams arba netoleruoja glitimo, deja, kūčiukų skanauti negali. Visiems kitiems – kūčiukai per šventes tikrai nepakenks“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė teigia, kad kūčiukų maistingumą galima padidinti aukščiausios rūšies kvietinius miltus pakeičiant viso grūdo ar migdolų miltais. „Pastarieji miltai – alternatyva žmonėms, kurie netoleruoja kvietinių miltų. Tačiau ir pakeitus miltų rūšį, kūčiukai, kaip ir gaminti tradiciniu būdu, patenka į desertų kategoriją. Juose arba prieduose su kuriais jie patiekiami, dažnai yra pridėtinio cukraus, o maistingumas (vitaminų, mineralinių medžiagų kiekis) išlieka nedidelis. Tad patartina tradiciniais patiekalais mėgautis tų švenčių, kurioms jie skirti, metu. Tai leis mėgautis šventine magija ir paliks puikius įspūdžius“, – primena gydytoja dietologė.

Nesudėtinga išsikepti namuose

Prekybos tinklo „Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir sako, jog kūčiukai ant švenčių stalo lietuviams ne ką mažiau svarbus kepinys nei juoda duona ir dažnai yra susijęs su ilgametėmis tradicijomis bei iš kartos į kartą perduodamais receptais: „Kūčiukų receptūrų yra ne viena, bet jų gamyboje dažniausiai naudojami kvietiniai miltai. Tuo tarpu kūčiukų kepimo ir gaminimo laikas priklauso nuo paruoštos tešlos kiekio, tad kepimo procesas gali užtrukti nuo valandos iki kelių.“

Pasak vyr. kepinių technologo, išsikepti kūčiukus patiems namuose nėra sudėtinga, jų gamybai reikia vos kelių ingredientų – miltų (dažniausiai naudojami kvietiniai), mielių, vandens, šlakelio aliejaus, aguonų ir šiek tiek cukraus bei druskos. Tiesa, kūčiukų paruošimas kepimui reikalauja nemažai kantrybės. „Užmaišyta tešla turi būti puri ir tąsi, nelipti prie pirštų. Be to, paruoštą ją svarbu palaikyti namų temperatūroje bent pusantros ar dvi valandas, kad mielės padėtų tešlai iškilti. Tuomet belieka pakilusią tešlą iškočioti į virveles, supjaustyti jas maždaug 1–2 cm dydžio gabalėliais ir kepti orkaitėje“, – patarimais dalijasi duonos ir kepinių ekspertas.

Sutaupyti padės planavimas 

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva.

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“

„Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia namuose išsikepti kvepiančių kūčiukų su aguonomis. 

RECEPTAS

Klasikiniai kūčiukai

Kūčiukams reikės:

500 g miltų;

200 ml pieno;

20 g šviežių mielių;

2 v.š. aliejaus;

50 g aguonų;

50 g cukraus;

žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Miltus persijokite.
  2. Cukrų supilkite į mieles ir trinkite tol, kol susidarys vienalytė masė. Į šią masę supilkite sušildytą pieną, taip pat suberkite truputį mažiau nei pusę miltų ir išmaišykite.
  3. Tešlą dubenyje uždenkite rankšluostėliu ir leiskite pakilti (maždaug pusvalandį).
  4. Tešlai pakilus, sudėkite likusius miltus, aliejų, druską, aguonas ir viską gerai išminkykite. Minkyti reikia tol, kol tešla nebelips prie rankų.
  5. Išminkius tešlą paliktite maždaug 60–90 minučių, kol pakils. Pakilusią tešlą vėl minkykite ir išspauskite iš jos orą.
  6. Iš tešlos vyniokite mažus volelius ir juos supjaustykite mažais gabaliukais.
  7. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, tačiau apytiksliai – apie 10 minučių.

Skanaus!

 

„Rimi“ informacija

Naujienos iš interneto