Keisis biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai

2022-11-24 Seimas pritarė teisės aktų pakeitimams, kurie lems biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos koeficientų didėjimą mažiausiai uždirbantiems ir užtikrins teisingą apmokėjimą už kvalifikuotą darbą.

Be to, nuo kitų metų nustačius 840 eurų minimalųjį darbo užmokestį ir 186 eurų bazinį pareiginės algos dydį, minimalūs kvalifikuotų darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai bus didesni už nekvalifikuotų darbuotojų darbo užmokestį.

Nuo 2023 m. sausio 1 d. pareiginės algos padidės apie 17 tūkst. nekvalifikuotų (D lygio) darbuotojų, kuriems nustatytas minimalusis darbo užmokestis (padidės apie 83 eurais į rankas), apie 25 tūkst. darbuotojų, kurie gauna minimalius koeficientus (atlyginimas padidės 98-158 eurais), daugiau kaip 60 tūkst. pedagoginių darbuotojų.

Maksimalius pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientų dydžius nuspręsta didinti, siekiant atliepti matomą tendenciją, jog dalis biudžetinių įstaigų darbuotojų jau yra pasiekę maksimalias koeficientų lubas. Nuo kitų metų maksimalūs koeficientai didės 11-16 proc., t. y. vidutiniškai apie 350 eurų. Taip pat teisės aktuose patikslinta, kad darbuotojui nustatytų priemokų suma negali viršyti 30 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies dydžio, o už budėjimą darbuotojui mokama Darbo kodekso nustatyta tvarka.

A, B ir C lygio pareigybių minimalūs koeficientai padidinti nuo 10 iki 12 proc. (A ir B lygio pareigybių minimalius koeficientus didinant 0,5 koeficientiniais dydžiais, C lygio – 0,4), administracijos padalinių vadovų ir jų pavaduotojų, įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų pareigybių minimalūs koeficientai padidinti 0,6 koeficientiniu dydžiu.

A lygis – tai pareigybės, kurioms eiti būtinas ne žemesnis nei aukštasis universitetinis arba koleginis išsilavinimas, pavyzdžiui, kultūros centro vadovas, teisininkas, personalo specialistas, buhalteris, kalbos redaktorius, socialinis darbuotojas, aktorius. B lygis – tai pareigybės, kurioms reikalingas ne žemesnis kaip aukštesnysis išsilavinimas, įgytas iki 2009 metų, ar specialusis vidurinis išsilavinimas, įgytas iki 1995 metų, pavyzdžiui, apskaitininkai, registratoriai, sekretoriai, technikai, operatoriai. C lygis – tai pareigybės, kurioms būtinas ne žemesnis kaip vidurinis išsilavinimas ir (ar) įgyta profesinė kvalifikacija, pavyzdžiui, vairuotojas, slaugytojo padėjėjas, socialinio darbuotojo padėjėjas, virėjas, gaisrininkas.

Pareiginės algos padidėjimo pavyzdžiai:
Turinčių minimalius koeficientus savivaldybės daugiafunkcinio centro vadovo, rajono turizmo informacijos centro vadovo, rajono kultūros centro vadovo pareiginė alga nuo 2023 m. dėl minimalių koeficientų ir dėl bazinio dydžio padidinimo padidėtų 154 eurais, sporto centro vadovo, kuris turėjo maksimalų koeficientą, pareiginė alga tik dėl bazinio dydžio padidėtų 74 eurais.

Mažiausią koeficientą turinčiam A lygio darbuotojui, pvz., kalbos redaktoriui ar buhalteriui pareiginė alga dėl bazinio dydžio didėjimo ir dėl mažiausio koeficiento didėjimo padidėtų 120 eurų. Jeigu tai A lygio darbuotojas, pvz., finansininkas ir jo koeficientas yra maksimalus, jam dėl bazinio dydžio pareiginė alga padidėtų 58 eurais. C lygio pareigybėms – jeigu tai mažiausią koeficientą turintis slaugytojo padėjėjas, jam pareiginė alga dėl bazinio dydžio didėjimo ir dėl koeficiento didėjimo padidėtų 98 eurais. Jeigu tai C lygio darbuotojas, pavyzdžiui, vairuotojas, turintis didžiausią pareiginės algos koeficientą, jam pareiginė alga tik dėl bazinio dydžio padidėtų 39 eurais.

 

Šaltinis: Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Naujienos iš interneto