Šiandien startuoja Konstitucijos egzaminas: šiemet jis žymi ypatingas sukaktis

Šiandien, spalio 25-ąją, Lietuvoje rengiamas ypatingas šešioliktasis Konstitucijos egzaminas. Šiemet jis sutampa su pirmos nuolatinės ir demokratinės Lietuvos Respublikos Konstitucijos šimtmečio bei Lietuvos Respublikos piliečių 1992 m. spalio 25 d. referendumu priimtos Konstitucijos 30-mečio minėjimais.

Kartu su Teisingumo ministerija prie visuotinės žinių patikrinimo iniciatyvos jungtis visus Lietuvos ir pasaulio piliečius skatina ir projekto globėjas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Labai džiaugiuosi, jog norinčių pasitikrinti savo žinias Konstitucijos egzamine kasmet vis daugėja. Asmeninis piliečių ryšys su pagrindiniu mūsų šalies įstatymu yra itin svarbus ir skatintinas. Kuo daugiau žmonių susipažins ar atnaujins žinias apie konstitucines vertybes, tuo labiau stiprės mūsų visuomenė ir valstybė“,– teigia Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dorbrowolskos, visi, šiandien besijungiantys prie Konstitucijos egzamino iniciatyvos, yra pilietiškumo ir meilės savo šaliai šaukliai, įkvepiantis pavyzdys kitiems, nes ši teisinio švietimo iniciatyva – tai puiki galimybė stiprinti mūsų šalies valstybingumo ir demokratinių vertybių pamatus, o visi egzamino dalyviai šiandien laikys ne tik teisinių žinių patikrinimo, bet ir pilietiškumo egzaminą.

Valstybės Konstitucijos metams skirtas egzaminas, kurį sudaro 20 uždarų testo ir vienas atviras klausimas, nuo 8 iki 15 val. rengiamas internetinėje svetainėje www.konstitucijosegzaminas.lt.

Jo užduotims skirtos 45 minutės.

Egzamino laimėtojais bus pripažinti dalyviai, kurie pateiks daugiausiai teisingų atsakymų į uždaro tipo klausimus ir tiksliausiai ar kūrybiškiausiai atsakys į atvirą klausimą.

Vienodai surinktų balų atveju bus atsižvelgiama į egzamino užduočių sprendimo laiką. Egzamino laimėtojai bus paskelbti per dvi darbo dienas.

Šiemet bus apdovanotas geriausiai pasirodęs moksleivis pagal klases, geriausiai Konstituciją išmanantis asmuo, vyriausias dalyvis, geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis, geriausiai Konstituciją išmanantis studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo bei aktyviausia mokykla.

Geriausiai šį žinių patikrinimą įveikę dalyviai bus apdovanoti specialiais prizais, tarp kurių – 50 eurų nominalo kolekcinės aukso monetos, skirtos Valstybės Konstitucijos 100-mečiui, planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės, belaidės ausinės, išmanieji laikrodžiai. Taip pat jiems bus skirtas specialus projekto globėjo LR Prezidento Gitano Nausėdos įsteigtas prizas.

Per penkiolika Konstitucijos egzamino gyvavimo metų konstitucines žinias pasitikrino apie 420 tūkst. žmonių – maždaug kas 7 Lietuvos pilietis.

 

Šaltinis – https://tm.lrv.lt/lt/naujienos/siandien-startuoja-konstitucijos-egzaminas-siemet-jis-zymi-ypatingas-sukaktis

Naujienos iš interneto