LENTVARIO LOPŠELIS-DARŽELIS ,,ŠILAS“ – MOKYKLŲ EDUKACINIŲ ERDVIŲ KONKURSO NUGALĖTOJAS

Apibendrinus 2022 metų Mokyklų edukacinių erdvių konkurso rezultatus, išrinkti nugalėtojai, tarp kurių – ir Lentvario lopšelis-darželis „Šilas“. Šį konkursą inicijavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

Tad norime pasidalinti  savo patirtimi ir darbu, kuris sukauptas mūsų įstaigoje.

Vienas iš pagrindinių Sveikatos stiprinimo programoje ,,Sveikas vaikas – laimingas vaikas“  užsibrėžtų uždavinių yra vaikų buvimas gryname ore. Todėl šiltuoju metų laikotarpiu ugdymas perkeliamas į lauko žaidimų aikštelėse esamas edukacines erdves. O jų įstaigoje sukurta išties nemažai.

Tai  pažinimui  ir darbinei veiklai skirtos erdvės: sodas, daržas, vaistažolių lysvės, vabzdžių viešbučiai, įvairaus dydžio ir formų inkilai, kuriuose gyvena paukščiai. „Mažojo mokslininko laboratorijoje“ vaikai atranda tyrinėjimui, bandymams  reikiamas priemones, į kilusius klausimus ieško  atsakymų enciklopedijose. Mėgsta darbuotis atsuktuvais  ,,remontuodami“ seną buitinę techniką.

Meninė erdvė su lauko muzikos instrumentais, piešimui ir tapymui skirtomis įvairiomis priemonėmis. Sveikatinimui ir judėjimui skirtos erdvės: daugiafunkcinė sporto aikštelė, basakojų takas, ratinių priemonių kiemas. Siužetinių žaidimų  erdvės: ,,Šeima“, ,,Parduotuvė“, ,,Poliklinika“. Vaikų mėgstama purvo ir tikrų daiktų erdvė, kurioje vaikai žaisdami naudojasi tikromis keptuvėmis, puodais; stato įspūdingus statinius iš kelmų, lentų, akmenų  ir kitų gamtinių medžiagų. Ekspozicijose supažindiname su javų kultūromis, sliekyne,  atliekų rūšiavimu, senos medienos buveine, kurioje ant seno kelmo aptiktas Raudonosios knygos grybas „kurapkinis storplutis“.

Mūsų darželio edukacinės erdvės jau ne kartą  šiame konkurse buvo puikiai įvertintos, tačiau kūrybinga bendruomenė sukūrė naujų, tobulino esamas ir dalyvavo Nacionaliniame 2022 m. konkurse. „Lankausi ne pirmą kartą. Atrodo, tapus laureatais, nebėra kur augti. Klydau. Nustebinote.“ Tokiais žodžiais atsiliepė konkurso vertinimo komisijos narė VU docentė Rita Makarskaitė- Petkevičienė.

Džiugu, kad  konkurso nugalėtojams skiriamas apdovanojimas –  mokymai „Edukacinių erdvių kūrimo patirtys Lenkijos, Vokietijos bei Čekijos visuomeninėse ir viešose aplinkose, gamtinis ir ekologinis ugdymas jose“. Kelionėje ne tik pristatysime savo darželio, bet ir susipažinsime su kitų įstaigų  edukacinėmis erdvėmis ir įdomiausiomis jų kūrimo patirtimis, mokyklų edukacinių erdvių išskirtinumu, problemų ir sėkmės istorijomis.

Irena NIŽAUSKIENĖ,

Lentvario lopšelio-darželio „Šilas“ direktorė

Naujienos iš interneto