Prasidedant gaisrų sezonui – miškininkų reidai

Prasidedant gaisrų sezonui, kai šalyje vyrauja sausi ir saulėti orai, o laukuose vis atsiranda pernykštę žolę deginančių žmonių, nuo kovo 23 d. iki balandžio 10 d. miškininkai rengs akciją „Gamta be gaisrų“ ir visoje Lietuvoje vykdys gaisrų prevencijos reidus.

Siekiant užtikrinti, kad žolės deginimo atvejų mažėtų, Valstybinių miškų urėdija kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnais nuo kovo 23 d. iki balandžio 10 d. organizuos reidus, kurių metu informuos visuomenę apie gaisrų atvirose teritorijose pavojų, jų padarinius ir atsakomybę už gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą.

Prevencinio pobūdžio reidai vyks visuose Valstybinių miškų urėdijos regioniniuose padaliniuose, tačiau Anykščių, Druskininkų, Dubravos, Ignalinos, Nemenčinės, Šalčininkų, Švenčionėlių, Trakų ir Varėnos regioniniuose padaliniuose bus vykdomi sustiprinti reidai, nes šių padalinių teritorijose žolės deginimo pavojus yra didžiausias, statistiškai juose kyla daugiausia gaisrų.

„Matome, kad šalyje vyrauja labai sausi orai, saulė darosi vis kaitresnė – tai palankios sąlygos gaisrams plisti, o ir padegėjų kiekvienais metais pasitaiko. Neturime tikslo bausti, bet norime tinkamai informuoti gyventojus apie tokių gaisrų pavojų ir priminti, kad visi turime būti atsakingi“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Pagrindinė kovo-balandžio mėnesiais kylančių miško gaisrų priežastis – žolės deginimas. Pasak miškininkų, šis elgesys vis dar paremtas klaidingu įsitikinimu, jog uždegus žolę išnaikinamos piktžolės, o dirvožemis tampa derlingesnis.

Apmaudu, kad vis dar atsiranda gyventojų, kurie nei paiso įspėjimų, nei pagalvoja apie ugnyje žūstančią gyvąją gamtą ir lengva ranka uždega pernykščią žolę. Šis pavasaris gana sausas, vėjuotas, pakanka vos akimirkos liepsnai išplisti didelėje teritorijoje. Nevaldoma  ugnis iš pievų dažnai persimeta į durpynus, miškus. Itin lengvai ugnis gali apimti neseniai atsodintą mišką ir jaunuolynus.

Kaip elgtis, pamačius gaisrą?

Užgesinti ugnį ir neleisti jai išplisti į didesnius plotus galima paprasčiausiomis priemonėmis: užplakant liepsną medžių šakomis, užtrypiant kojomis, užkasant žemėmis, užpilant vandeniu. Visgi, jei matote, kad ugnies įveikti nepavyks, nedelsiant skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pasišalinkite ta kryptimi, iš kur pučia vėjas – nebėkite pavėjui!

Naujienos iš interneto