Mažytis gerumo himnas…

Juozas Gaižauskas – Lietuvos aktorius, rašytojas, prodiuseris, renginių ir TV laidų vedėjas, dainų kūrėjas ir atlikėjas. Lietuvos aktorių gildijos, Lietuvos teatro sąjungos, Asociacijos LATGA ir Asociacijos AGATA narys. 2021 m. jam suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Lentvario miesto bibliotekoje antradienio pavakaryje  rinkosi  lentvariečiai susitikti ir gyvai pabendrauti su Juozu Gaižausku, knygos „Dievas su šlepetėmis“ autoriumi. Ją išleido leidykla „Alma littera“ 2020m. Tai – pirmoji aktoriaus Juozo Gaižausko knyga. Ji gimė po žygio Šv. Jokūbo keliu. Pradėjęs eiti visame pasaulyje žinomu piligrimų keliu, aktorius neturėjo nė minties apie knygą. Tačiau grįžus namo viskas tiesiog veržėsi per kraštus, kol vieną ankstų rytą jis sėdo prie kompiuterio ir mintys ėmė liete lietis. Knygos rankraštį leidyklai atidavė prieš pat pirmą karantiną ir laukė… Juozas ir pats negalėjo patikėti, kai iš leidyklos gavo laišką, kuriame buvo vos vienas sakinys: „Sveikiname atvykus į leidyklos autorių gretas“. Tokio knygos populiarumo  nesuprato ne tik jis pats, bet ir leidėjai.

 „Dievas su šlepetėmis“ nėra vien autentiškas piligrimo dienoraštis, kaip tai atrodytų. Tikrų pasakojimų, nuotykių ir išgyvenimų sudėta knygoje nemažai, tačiau nemažai nuotykių ir įvykių yra išgalvota, o pagrindinis knygos veikėjas neturi nei vardo, nei pavardės, nei tautybės, nei profesijos. Juozas Gaižauskas sako sąmoningai pasirinkęs tokį pasakojimo būdą, kad kiekvienas, paėmęs knygą, galėtų susitapatinti su personažu. Anot autoriaus, šią knygą skaitydamas gali juoktis iki ašarų, bet kartu – nubraukti skausmo ašarą..

Visi mes kiekvieną dieną vaikštome, vieni daugiau, kiti mažiau, tačiau ne kiekvienas pasiryžta leistis į piligriminį kelią. Leistis į piligriminį žygį aktorius sugalvojo jau seniai, tačiau įgyvendinti planus pavyko po penkerių metų. „Praėjusią vasarą ėjau Santjago de Kompostelos keliu. Iš Lisabonos į Santjago de Kompostelą keliavau apie 800 kilometrų“. Kelias buvo sunkus, pirmą kartą keliaudamas žmogus žino nedaug ir daro daug klaidų. Viena pagrindinių – prisideda per daug daiktų. Juozas tai patyrė savo kailiu ir vos ne pusę daiktų turėjo išsiųsti į Lietuvą ir dar išdalinti pakeliui. Keliaujant tyko ir pavojai – tai nuodingos gyvatės, šernai ir t.t.

Kelias išmoko ir dar vieno svarbaus dalyko – mėgautis akimirka. Autorius pažymi,  kad tokios akimirkos, kurios nutinka kelyje, gali daugiau niekada ir nepasikartoti. „Būni toks pervargęs, taip viską skauda… Pavyzdžiui, porą dienų teko nueiti po 50 kilometrų pusiau kalnais – tai perkrovos, kurios nepamatuotos, nesi tam pasirengęs. Tada kenčia kūnas, pradeda viską skaudėti. Neturi jėgų išsitraukti fotoaparato, bet sustoji prie kokio nors skardžio, žiūri į tą vaizdą ir supranti, kad joks fotoaparatas niekada neužfiksuotų to nuostabaus vaizdo, kurį tu matai“, – įsitikinęs piligrimas.

Renginio dalyviai Juozui Gaižauskui uždavė nemažai klausimų: kokią avalynę dėvėti, kiek kainuoja kelionė, kas pirmas perskaitė jo knygą ir t.t. Susitikimo pabaigoje renginio svečiai įsigijo  knygą su autoriaus  autografu ir gavo piligrimo antspaudą.

„Ši knyga – mažytis gerumo himnas. Jis tylus, skaudus, jautrus, gal ir juokingas, bet be jokios abejonės – tikras iki pačių širdies gelmių. Tai pasakojimas apie mažuosius, kurie neretai būna patys didžiausi. Ir jei tada, kai žmonės knygą perskaitys, sušvis bent kruopelytė vilties, gerumas bus laimėjęs, o aš – labai laimingas“, – sako knygos autorius.

Linkime Juozui Gaižauskui naujų  kelionių, o mums linkiu nors mintimis ir knygos puslapiais pakeliauti piligrimų keliu…

 

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos

Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto