Teikiamos rekomendacijos sergantiesiems onkologinėmis ligomis ir jų artimiesiems

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Nacionalinio vėžio instituto (NVI) specialistais, reaguodami į tai, kad Europoje sparčiai daugėja naujojo koronaviruso (COVID-19) atvejų, taip pat į tai, kad Lietuvoje taip pat nustatytas pirmasis užsikrėtimo šiuo virusu atvejis, pateikė rekomendacijas ligoniams, sergantiems vėžiu, ir jų artimiesiems.

Specialistai pabrėžia, kad, nors naujasis koronavirusas yra pavojingesnis vyresnio amžiaus asmenims bei sergantiems lėtinėmis ligomis (cukriniu diabetu, onkologiniais susirgimais ir kt.), panikuoti nereikėtų – svarbu žinoti, kaip elgtis.

Nei vėžio lokalizacija, nei lytis įtakos onkologinio paciento sergamumui koronaviruso sukeliama liga neturi. Jautriausia onkologinių pacientų grupė yra vyresnio amžiaus ligoniai, sergantys vėžiu, besigydantys šiuo metu ir turintys gretutinę patologiją (kardiovaskulinė ir t. t.).

Atsižvelgus į tai, kad kol nėra paskelbtos naujos informacijos dėl ligoninių darbo, šiuo metu rekomenduojama tęsti įprastas suplanuotas vėžio diagnostikos ir gydymo procedūras. Jei epideminė situacija blogėtų, rekomenduojama nukelti operacijos ar adjuvantinės chemoterapijos laiką, jeigu leidžia ligos eiga.

Tų onkologinėmis ligomis sergančių pacientų, kurie nei patys, nei jų artimieji nebuvo išvykę į Kiniją, Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją, Singapūrą ar kitus COVID-19 paveiktus regionus, taip pat neturėjo kontaktų su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju 14 dienų iki susirgimo, tačiau pajuto į peršalimą panašius simptomus, prašoma įprasta tvarka kontaktuoti su savo šeimos gydytoju ir būtinai informuoti gydantį onkologą, kuris patars dėl papildomų tyrimų, nes prasta savijauta gali būti dėl pablogėjusių kraujo tyrimų po chemoterapijos.

Tuo metu, jei chemoterapija gydomas ar po operacijos esantis pacientas pajuto peršalimo, gripo požymius ir 14 d. laikotarpyje lankėsi Kinijoje, Italijoje, Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre bei kituose COVID-19 paveiktuose regionuose, ar tokius simptomus pajuto per dvi savaites po kontakto su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju, iškart turėtų skambinti 112 telefonu, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Medikai visais neaiškiais atvejais ragina onkologinėmis ligomis sergančiuosius pirmiausia skambinti gydančiam onkologui, kuris, įvertinęs visas rizikas, paaiškins, kaip elgtis vienu ar kitu atveju, kokių veiksmų imtis.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Daugiau informacijos bei atnaujinamą stebimų žmonių ir atliekamų tyrimų statistiką skelbiama čia http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas

SAM Spaudos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto