2018 m. vasario 11 d. žygis „Ausiutiškių iššūkis“***

2.-Ausiutiskiu-issukis

„Ausiutiškių iššūkis“ – tai pirmasis šventinio žygių ciklo, skirto Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, pasivaikščiojimas. Primename, kad kiekvienas žygių ciklo „100 km su parko gidu“ dalyvis dovanų gaus nuotaikingą knygą „Vadovas po Neries regioninį parką“.

Ciklą pradėsime kelione į šalia Neries įsikūrusio Ausiutiškių viensėdžio apylinkes, kurios išsiskiria savo mistiškumu. Čia esantys parko miškai – paslaptingi ir pilni netikėtų atradimų. Žygio metu aplankysime vietas, kurios šiandien žavi puikiais miškais ir stačiais upės šlaitais, o seniau garsėjo čia gyvenusiu paslaptingu užkalbėtoju Antanu Vaiciukevičiumi.

Kelionę prasidėsime ir baigsime Bražuolės stovyklavietėje, iš kurios apsuksime apie 11 km ilgio maršrutą su lengvesniais ir ekstremalesniais etapais. Žygio metu aplankysime keistą pušį „Raganos šluotą“, pasieksime Nerį, ir, apžiūrėję didžiulę upėje esančią salą, aptarsime jos atsiradimo istoriją. Užlipę ant aukštos kalvos ties Ausiutiškėmis, tarsi iš paukščio skrydžio grožėsimės vaizdu, kuriuo gėrėjosi Panerių dvaro vasarotojai, tarpukariu su ilgesiu žvelgdami Vilniaus link.

Nuo šios vietos mūsų lauks kiek ekstremalesnė žygio atkarpa. Keliaudami toliau, leisimės į Vilkinę griovą, kurioje trykšta daugybė šaltinių, vėliau susijungiančių į vieną nediduką upelį.  Užkopę į aukštą šlaitą, aplankysime Ausiutiškių regyklą su atsiverčiu puikiu Neries vaizdu (čia darysime ilgesnį sustojimą, nepamirškite pasiimti užkandžių ir šiltos arbatos). Vėliau nusileisime link Neries ir apžiūrėsime gamtos sukurtą moderniojo meno skulptūrą – Ausiutiškių konglomeratą ir netoliese stūksantį mitologinį Karvutės akmenį, žvejams siunčiantį puikius laimikius.

Nuo čia pasuksime link stebuklais garsėjančio ir pačio švariausio mūsų parke Pinyklos mitologinio šaltinio bei aplankysime buvusios Lietuvos-Lenkijos demarkacijos linijos vietą.  Apžiūrėję miške augančias keistai susuktas pušis, vietos žmonių “Raganų ratu” vadinamas, grįšime į Bražuolės stovyklavietę.

KAS? – gidas Saulius, tel. nr. +37061538708, el p. saulius@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2017 m. vasario mėn. 11 d., sekmadienis.
KUR? – Bražuolės stovyklavietė
KIEK? – žygio atstumas ~ 11 km, trukmė ~ 4 val. Kaina – 5 € / asm. (įskaičiuotas parko lankytojo bilietas, žygis tinkamas žygeiviams nuo 13 m.)
SVARBU! Pasirūpinkite patogia ir atsparia sniegui ir drėgmei avalyne!  

BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki vasario mėn. 11 d. užpildant šią formą. Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina nutraukti susisiekiant su žygio gidu aukščiau nurodytais kontaktais.

*** Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!

Šaltinis – https://neriesparkas.lt/2018-m-vasario-11-d-zygis-ausiutiskiu-issukis/.

Naujienos iš interneto