Pirmasis 2017 m. ketvirtis: daugiau krovinių ir keleivių, didesnės pajamos

ar-160319668-jpgexactw1500alignvtopimageversionhorizontaluslastupdate143

Preliminariais duomenimis, pirmąjį 2017 m. ketvirtį „Lietuvos geležinkeliai“ ir keleivių vietiniu susisiekimu, ir krovinių vežė apie 2 proc. daugiau nei tą patį laikotarpį 2016 m. Įmonės pajamos, palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, padidėjo apie 1,5 mln. eurų.

 

„Šiemet pavyko padidinti ir krovinių, ir keleivių srautus. Džiugina tai, kad pagerėjo krovinių tranzito rezultatai, kurie ankstesniais metais krito žemyn. Matome geras galimybes išlaikyti teigiamas tendencijas“, – rezultatus komentuoja „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Vis dėlto bendrovės vadovas pastebi, kad konkurencija vežimų rinkoje lieka aštri. Stiprią įtaką rezultatams daro ir geopolitiniai veiksniai.

2017 m. sausį–kovą bendrovė vežė 11,7 mln. tonų įvairių krovinių. Palyginti su 2016 m. tuo pačiu periodu, ženkliai – 17 proc. – padidėjo tranzitu vežamų krovinių kiekis. Taip pat didėjo ir eksportuojamų krovinių apimtys – 13,6 proc. Vietiniais maršrutais vežtų krovinių kiekis liko stabilus. 5 proc. sumažėjo importuojamų krovinių kiekis.

Tranzitas šiemet augo dėl 16,8 proc. padidėjusio krovinių srauto į Kaliningrado sritį. Labiausiai didėjo pervežtas naftos ir naftos produktų kiekis – net 40,8 proc., kietasis mineralinis kuras – 27,8 proc., maisto pramonės produktų – 28,8 proc. Tarp eksportuojamų krovinių labiausiai augo pervežtų maisto produktų kiekis – 25,6 proc. bei naftos ir naftos produktų apimtys – 14,3 proc., chemijos produktų – 46,9 proc.

Traukiniais per pirmąjį ketvirtį važiavo 833,6 tūkst. keleivių. Tai 2 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2016 m. Keleivių skaičiaus augo populiariausiuose Vilnius–Kaunas, Vilnius–Šiauliai, Kaunas–Šiauliai, Vilnius–Klaipėda maršrutuose.

„Keleiviams ką tik pristatėme naujieną – galimybę vasarą keliauti iš Vilniaus tiesiai į Palangą ir Nidą. Tikimės, kad ši paslauga bus ypač patraukli šeimoms, nes kelionė bus greita, patogi, nereikės papildomai rūpintis keltu ar autobusu“, – keleivių vežimo naujoves komentuoja bendrovės vadovas.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį, preliminariais duomenimis, „Lietuvos geležinkeliai“ gavo 102,9 mln. eurų pajamų. Pernai per tą patį laikotarpį pajamos siekė 101,3 mln. eurų.

Daugiau informacijos:

Inga ČIUBERKYTĖ,

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai

Naujienos iš interneto