Mėgėjų teatrų festivalis „Prie Dusmenos“

Dusmenų kultūros centre šiemet vėl vyko mėgėjų teatrų festivalis „Prie Dusmenos“, skirtas Tarptautinei teatro dienai paminėti.

Žodis „teatras“ kilęs iš graikų kalbos ir reiškia vietą, skirtą vaidybai. Tarptautinė teatro diena minima kovo 27-ąją jau 55-erius metus (nuo 1962-ųjų). Visiems scenos mylėtojams ta proga linkėta kuo didžiausios kūrybinės sėkmės, originalių, jaudinančių, prasmingų ir nuoširdžių darbų.

Į Dusmenis atvyko jau pažįstami kolektyvai iš Prienų rajono, iš Elektrėnų ir Vilniaus, o prie jų šiemet prisijungė ir kaimynai iš Žilinų (Varėnos r.).

Nors renginys vyko visą dieną, bet jis nė kiek neprailgo. Visų kolektyvų parodyti spektakliai buvo labai skirtingi tiek savo tematika, tiek vaidyba.

Šventę, kaip ir dera, pradėjo šeimininkai – Trakų kultūros rūmų Dusmenų padalinio dramos kolektyvas (vadovė Rima Karsokienė). Jis suvaidino vaizdelį apie kasdienį, įprastą kaimo žmonių gyvenimą su savomis problemomis ir bėdomis, su džiaugsmais ir vargais – Gražinos Raudonienės komediją „Samanė ir milijonas“.

Varėnos rajono Žilinų dramos kolektyvas „Vijūnė“ (vadovė Dalia Šmigelskienė) susirinkusiems parodė amerikiečių rašytojo Ivano Menchelio pjesę „Našlių klubas“. Tai spektaklis apie moteris, jų jautrią ir tvirtą draugystę, apie amžiną gyvenimo ir mirties prasmės ieškojimą.

Elektrėnų kultūros centro suaugusiųjų dramos kolektyvas (vadovė Nijolė Skorubskienė) suvaidino Izabelės Lukošienės pjesę „Per kvailą galvą – kojom ne pakajus“ apie itin aktualią nūdienos problemą – telefoninius sukčius.

Prienų kultūros ir laisvalaikio centro Naujosios Ūtos mėgėjų teatras „Vėtrungė“ (vadovė Anelė Lukjančuk) žiūrovus nukėlė į XX a. pradžią. Jis parodė spektaklį „Kriaučius Motiejus“, parengtą pagal Kazio Binkio poemą.

Renginį vainikavo Vilniaus senjorų teatras, parodęs savo vadovo ir režisieriaus Vytauto Mikalausko sukurtą pjesę „Likimai“. Tai išties įtaigus, jaudinantis kūrinys, palietęs kiekvieno jausmus ir širdį. Dauguma žiūrovų net ašarą nubraukė. Pjesės herojai – du skirtingo likimo draugai, susitikę po 30 metų. Graboriaus (vaidino V. Mikalauskas) ir Vienuolio (vaidino Rimantas Morkvėnas) dialogas skatino susimąstyti apie tai, kaip gyvenimas keičia žmones, ir apskritai apie gyvenimo prasmę. Nepaliko abejingų ir nepriekaištinga, profesionali aktorių vaidyba.

Šventės dalyviams buvo įteiktos simbolinės statulėlės, padėkos bei atminimo dovanėlės. Trakų kultūros rūmų Dusmenų padalinio renginių organizatorė R. Karsokienė džiaugėsi, kad pagaliau išsipildė daug metų brandinta svajonė ir pernai pirmą kartą vykęs mėgėjų teatrų festivalis „Prie Dusmenos“ jau tapo tradiciniu renginiu.

Onutė VIRGINAVIČIENĖ, Dusmenų gyventoja

Akimirkos iš mėgėjų teatrų festivalio „Prie Dusmenos“

Naujienos iš interneto