Kultūros ministras: bibliotekos tampa vis svarbesnėmis bendruomenių kultūrinio ir socialinio gyvenimo erdvėmis

1574_4a83bc3f2ee8fe7e3a718db081c60e20

Spalio 24 d. kultūros ministras Šarūnas Birutis, tardamas sveikinimo žodį tarptautinėje konferencijoje „Bibliotekos – įtraukiai visuomenei“, pabrėžė, kad bibliotekos tampa vis svarbesnėmis bendruomenių kultūrinio ir socialinio gyvenimo erdvėmis.

„Jos jau dabar sėkmingai vykdo gyventojų neformalaus švietimo funkciją, taip pat reikšmingai prisideda prie skaitmeninės atskirties mažinimo, visuomenės nedarbo ir socialinių problemų sprendimo. Tačiau kalbant apie šiuos reikšmingus pasiekimus, būtina ieškoti ir naujų būdų teikti visuomenei kuo įvairesnes jos poreikius tenkinančias paslaugas“, –teigė ministras.

Dviejų dienų tarptautinę konferenciją rengia veiklos 50–metį švenčianti Lietuvos aklųjų biblioteka kartu su partnere EIFL (Electronic Information for Libraries). Ši konferencija pirmoji Europos Sąjungoje, kurią rengia biblioteka ir kuri skiriama Marakešo sutarties įgyvendinimui aptarti.

Šių metų rugsėjo 30 d. įsigaliojo Marakešo sutartis spausdinto teksto negalintiems skaityti asmenims. Ši sutartis iš esmės palengvina sąlygas regėjimo ar kitą negalią turinčius žmones aptarnaujančioms bibliotekoms. 2013 m. rugsėjo 27 d. Ženevoje kultūros ministras Šarūnas Birutis su Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) generaliniu direktoriumi Francis Gurry pasirašė Marakešo sutartį dėl geresnės paskelbtų kūrinių akliesiems, silpnaregiams ar turintiems kitą skaitymo negalią.

„Džiaugiuosi, kad ši sutartis pasirašyta mano kadencijos metu ir kad esame tai padarę vieni pirmųjų, tad dabar, minėdami 2016-aisiais Bibliotekų metus, esame pavyzdys daugeliui pasaulio šalių. Galime pasidžiaugti, kad būtent Lietuvos aklųjų biblioteka rengia pirmąją Europos Sąjungoje bibliotekos organizuojamą Marakešo sutarčiai skirtą konferenciją“, – sakė ministras.

Antrąją konferencijos dieną rengiama speciali sutarčiai skirta diskusija „Marakešo sutarties įgyvendinimas ir įtraukių paslaugų bibliotekose ateitis“.

„Ne kartą susitikę su Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos vadovu kalbėjome apie tai, kad Lietuva ryškiai pirmauja inovacijomis ir sprendimais, kurie sudaro sąlygas regėjimo ir kitą negalią turintiems žmonėms skaityti knygas. Todėl labai džiaugiuosi, kad ši konferencija vyksta Lietuvoje ir manau, kad ji bus turininga dalinantis patirtimi ir ieškant naujų sprendimų“, – sakė Š. Birutis. Jo teigimu, Lietuvos teisinės bazės dar laukia pokyčiai, nes ne visiems Lietuvos įstatymai leidžia naudotis akliesiems ir silpnaregiams skirtomis paslaugomis.

„Aš norėčiau, kad elektroninės knygos ir informacija pasiektų taip pat šalies senjorus, skaitymo raidos sutrikimų turinčius žmones ir kitus asmenis, kuriems sudėtinga skaityti spausdintą tekstą. Kartu su Lietuvos aklųjų biblioteka žengiame pirmuosius žingsnius, ir tikiuosi, kad ir kitos kadencijos valdžia šiuos žingsnius palaikys, kad sudarytume sąlygas specialių poreikių turintiems žmonėms“, – teigia ministras.

EIFL kartu su Lietuvos aklųjų biblioteka organizuojamą tarptautinę konferenciją „Bibliotekos – įtraukiai visuomenei“remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Renginys vyks 2016 m. spalio 24– 25 dienomis ir suteiks galimybę diskutuoti apie sutarties ratifikavimą Europos Sąjungoje.

Daugiau informacijos apie konferenciją: http://www.labiblioteka.lt/lt/naujienos/2073-pirmoji-konferencija-es-skirta-marakeso-sutarciai

Šaltinis – http://lrkm.lrv.lt/lt/naujienos/kulturos-ministras-bibliotekos-tampa-vis-svarbesnemis-bendruomeniu-kulturinio-ir-socialinio-gyvenimo-erdvemis

Naujienos iš interneto