Lenktynininkas Benediktas Vanagas: „Rūšiavimas – madingas“

photo

Penktąjį sezoną pradedančio projekto „Mes rūšiuojam“ veidu šiemet tapęs žinomas lenktynininkas Benediktas Vanagas ragina kiekvieną iš mūsų pagalvoti, ar tikrai padarome viską, kad aplinka kuo mažiau kentėtų dėl taršos, o svarbūs planetos ištekliai būtų tausojami.

Sportininkas šiemet nusprendė prisijungti prie aplinkosaugos projekto „Mes rūšiuojam“, kuris skatina atsakingą atliekų rūšiavimą tiek mokyklose ir darželiuose, tiek įvairiose įmonėse ar automobilių servisuose.

„Būsiu labai laimingas, jei mano kvietimą prisijungti prie atliekų rūšiavimo išgirs Lietuvos jaunimas ir ne tik. Džiaugiuosi, kad tarp moksleivių rūšiavimas pamažu tampa madingas, o tai reiškia, kad vis mažiau atliekų nukeliauja į sąvartyną“, –  sako Lietuvos vardą visame pasaulyje garsinantis „General Financing team Pitlane“ komandos pilotasB. Vanagas.

Jau penktus metus skaičiuojantis Gamintojų ir Importuotojų Asociacijos (GIA) bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) projektas „Mes rūšiuojam“ šiemet numato ir toliau sėkmingai didinti atliekų surinkimo tinklą, plėtoti „Mes rūšiuojam“ Akademijos veiklą.

Jauniesiems projekto „Mes rūšiuojam“ dalyviams socialiniame tinkle Facebook šiemet organizuojamas konkursas „Kuriu iš elektronikos ir baterijų atliekų“. Iki 2017 metų sausio 9 dienos organizatoriams atsiuntę savo iš elektronikos ar senų baterijų sukonstruoto gaminio, kompozicijos nuotrauką ir surinkę daugiausia balsų „Mes rūšiuojam“ Facebooko paskyroje gali laimėti dvi Huawei kolonėles, trikojį laikiklį bei gertuvę.Nuotraukų organizatoriai laukia elektroniniu paštu info@mesrusiuojam.lt.

„Norime ne tik sužadinti jaunimo kūrybingumą, bet ir paskatinti pasenusius prietaisus naudoti pakartotinai, taip saugoti gamtą nuo šiukšlių bei taupyti turimus išteklius“, – sako GIA bei EGIO vadovas Alfredas Skinulis.

Bendradarbiaudamos su visomis Lietuvos savivaldybėmis, GIA bei EGIO kasmet didina buityje susidarančių elektronikos, buitinės technikos, baterijų bei kitų atliekų surinkimą. Prie „Mes rūšiuojam“ yra prisijungę daugiau kaip 1100 įvairių įmonių ir organizacijų bei automobilių servisų.Savo veiklą vykdo daugiau kaip 700„Mes rūšiuojam“ ambasadorių, kurie savo bendruomenes skatina atsikratyti pasenusia buitine technika bei elektronika ir už tai gauti prizų.

Projektas „Mes rūšiuojam“ mokyklose kasmet suskirstomas į dvi atskiras akcijas – viena jų prasideda rugsėjį ir tęsiasi iki sausio, kita prasideda kovą ir baigiasi prieš mokslo metų pabaigą. Akcijų metu vaikai sutartu laiku į sutartas vietas prie mokyklų atgabena seną, nenaudojamą elektroniką, senas baterijas. Tose vietose atliekos yra sveriamos ir surašomos. Gali būti pristatoma tiek smulkios atliekos (pvz., plaukų džiovintuvas, mikrobangų krosnelė, virtuvės kombainas ar pan.), tiek stambios atliekos – televizoriai, kompiuteriai, šaldytuvai ir t.t. Tokia pat sistema veikia ir projektas įmonėse, įstaigose, organizacijose. „Mes rūšiuojam“ ambasadoriai, pradėję veiklą šią vasarą, atliekų surinkimą ir išvežimą turi galimybę organizuoti visus metus.

Elektronikos atliekų negalima mesti į buitinių šiukšlių konteinerius, nes patekę į sąvartynus tos atliekos dėl jose esančių pavojingų medžiagų gali pridaryti žalos gamtai. Panaudotos baterijos kartu su buities atliekomis patekusios į sąvartynus daro dvigubą žalą gamtai: gruntas užteršiamas pavojingomis atliekomis, o baterijose esančios medžiagos nepanaudojamos kaip antrinės žaliavos. Daugiau informacijos galima rasti www.mesrusiuojam.lt arba socialiniame tinkle Facebook profilyje „Mes rūšiuojam“.

Daugiau informacijos:
„Komunikacijos idėjos“
www.mesrusiuojam.lt

mes-rusiuojam-plakatas-be-logo-page-001

Naujienos iš interneto