Kaip suvaldyti išlaidas vairuojant automobilį

auto1_6_midiEkonomiško ir taupaus vairavimo mada į Lietuvą, galima sakyti, pasibeldė metais, kai degalų kainų šuoliai stebino net tuos, kurie nevairuoja automobilio. Toks vairavimo būdas ne tik padeda sutaupyti, bet ir saugo aplinką, mažindamas išmetamųjų dujų poveikį aplinkai, mat vairuojant protingai jų tiesiog išmetama mažiau. Todėl pateikiame keletą patarimų bet kuriam, kuris siekia patobulinti savo ekologinio vairavimo žinias bei įpročius.

1. Vairavimas – svarbi ir susikaupimo reikalaujanti veikla

Galbūt tai ir skamba kiek neįtikėtinai šiais laikais, kai automobilyje baigiama gerti rytinė kava ir čirpia laisvų rankų įranga, tačiau koncentruotis į vairavimą būtina ne vien dėl saugumo, bet ir dėl pačio vairavimo svarbos. Vairuoti reikia tolygiai, staiga nedidinti ar nemažinti greičio ir pavaras keisti laiku, siekiant kuo aukštesnę pavarą pasiekti kuo anksčiau. Anot VĮ „Regitra“ specialistų, važiuojant 50-60 km/h greičiu turėtų būti įjungta 5 pavara. Padidinti pavarą galima varikliui sukantis ne greičiau nei: benzininiam varikliui – 2 500 sūk./min, o dyzeliniam – 2000 sūk./min. Paisant šių paprastų taisyklių, degalų galima sunaudoti iki 20 procentų mažiau.

2. Paisyti, ką sako aplinka

Ramus, tolygus vairavimas, kreipiant dėmesį į aplinką, ne tik garantuoja saugią bei taupią kelionę, bet ir itin sumažina streso, patiriamo vairavimo metu, kiekį. Tai gerina vairuotojų emocinę būklę bei bendrą situaciją keliuose. Įrodyta, jog dalis eismo įvykių kyla būtent dėl aplaidumo, tad turbūt nieko stebėtino, jog stresą patiriantis, besiblaškantis, o gal net ir piktas žmogus kreips kur mažiau dėmesio į tai, kas jį supa ar pro jį bėga už automobilio lango.

3. Žinoti, kada ir kodėl vairuoji

Nors automobilis dažnam atrodo būtina susisiekimo priemonė, verta apsvarstyti, ar turėti daug kuro, laiko ir energijos suryjančią keturratę mašiną tikrai apsimoka. Kaip dažnai vienintelis keleivis, esantis didelėje mašinoje, esate tik jūs vienas pats – vairuotojas? Žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, degalų, kaip senkančio ištekliaus, kainos turėtų tik kilti, o daugybės Lietuvos miestų savivaldybės jau dabar modernizuoja savo viešojo transporto parką.

Žinoma, staiga persikelti iš patogios ir minkštos automobilio sėdynės į pergrūstą troleibusą piko metu gali būti kiek nekomfortabilu – tad egzistuoja ir kiti variantai, tokie kaip automobilių nuoma. Tarkime, jei savaitgaliais žinote niekur nevyksiantys iš namų arba net darbo dienomis tik mažais papildomais kaštais galite į darbovietę nuvykti kartu su partneriu ar draugu, ar tikrai būtina turėti atskirus automobilius pasiekti galutinį kelionės tikslą?

Arba – ar tikrai būtina turėti nuosavą automobilį, ar verčiau prireikus pasirūpinti trumpalaike nuoma, nesukant galvos apie pinigus ryjančią eksploataciją? Automobilių nuoma Vilniuje, automobilių nuoma Kaune ar kituose didžiuosiuose miestuose taip pat galėtų išspręsti užkimštų daugiabučių kiemų problemą, kai nenaudojamos transporto priemonės nestovėtų vienoje vietoje, laukdamos, kol kas jomis vėl pasinaudos.

4. Mėgautis vairavimu

Stresas, nuolatinis skubėjimas ar rūpinimasis sena sava mašina nekelia per didelio džiaugsmo. Todėl atsiradus progai įsėsti ar į išnuomotą, ar savą mašiną, ir paisant protingo vairavimo taisyklių, vairavimas neatneš jokio papildomo galvos skausmo, o galiausiai taps nusiraminimo valandėle itin įtemptame šiuolaikinio gyvenimo ritme.

Šiais patarimais siekiame padėti Jums pasijusti geriau. Sutaupykite, nebejauskite streso ir prisiminkite tikrą vairavimo malonumą, kai galvos nekvaršina papildomi klausimai.


Išsinuomojus automobilį nereikia rūpintis dėl jo eksploatacijos – sėdi ir važiuoji. Sugedus už automobilio tvarkymą yra atsakinga automobilių nuomos įmonė, o žinant, kaip dažnai atsiranda problemos, draudimo išlaidos ir visa kita, nuomos paslauga yra geras pasirinkimas. Automobilių nuomos įmonės turi didelę įvairovę skirtingų automobilių, iš kurių pasiūlos gali pasirinkti išrankiausias. Konservatyvesniems žmonėms, pripratusiems prie mechaninės pavarų dėžės būtų pravartu išbandyti ir pajausti patogumą, važiuojant su automatine pavarų dėže, ką irgi galima padaryti išsinuomojus automobilį dienai ar parai.

Naujienos iš interneto