Savivaldybės vadovų susitikimai Trakų seniūnijoje

Akimirkos iš lankymosi seniūnijos įstaigose.
Akimirkos iš lankymosi seniūnijos įstaigose.

Praėjusią savaitę Savivaldybės vadovai, apsilankę Trakų seniūnijoje esančiose savivaldybės kultūros, švietimo ir sveikatos įstaigose,  užbaigė pirmąjį seniūnijų lankymo ratą.

 Su įstaigų vadovais susitiko ir probleminius klausimus  fiksavo merė Edita Rudelienė, merės pavaduotoja Marija Puč, mero patarėjas Tomas Romaška, administracijos direktorius Jonas Liesys ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič.

Susitikti  su gyventojais savivaldybės salėje buvo pakviesti savivaldybės uždarųjų akcinių  bendrovių direktoriai, savivaldybės  specialistai.  Deja, šis susitikimas neįvyko, nes į jį  neatėjo nė vienas gyventojas.  Rajono savivaldybės merės pavaduotoja  M. Puč, administracijos  direktorius  J. Liesys stebėjosi, kad daugelis aktualių problemų, matyt, svarbios tik savivaldybės vadovams ir darbuotojams, o gyventojams jos nerūpi.

Lankymo sąraše – daugiausiai švietimo įstaigų. Vadovai galėjo vietose įvertinti  pastatų būklę, patys pamatyti ir įsitikinti tuo, apie ką kalba direktoriai, kokiems darbams prašoma nuolat trūkstamų lėšų.

Liūdniausia situacija Trakų meno mokykloje , kuri dirba tikrai  prastomis sąlygomis. Metai iš metų šiai ugdymo įstaigai nepavyksta pakliūti į valstybės remiamų renovuojamų savivaldybės pastatų sąrašą. Šiai mokyklai suremontuoti, atnaujinti reikia apie 1,3  mln. eurų. Tačiau savivaldybės vadovai nesėdi sudėję rankų ir daro, darys visus įmanomus sprendimus šiam tikslui pasiekti 2016 metais.

Kitose lankytose neformaliojo ugdymo įstaigose (Kūno kultūros ir sporto  bei Trakų rajono jaunimo turizmo ir laisvalaikio centruose), įsikūrusiose Trakų vidurinės mokyklos pastate,  aplinka ir patalpos kapitalinio remonto ar rekonstrukcijos „nesiprašo“. Tačiau jos visos trys  turi vieną bendrą problemą – trūksta patalpų jų ugdytiniams. Be to, abiejuose centruose nėra tualetų, todėl tenka lėkti pas  „kaimyną“  – į vidurinę  mokyklą.  Tačiau tikimasi, kad rajono savivaldybė ras būdų šią problemą išspręsti dar šiemet.

„Ugdant visuomenišką asmenybę, atsižvelgiant į jos interesus ir poreikius, labai svarbu skirti daugiau dėmesio neformaliam vaikų švietimui. Juk kokybiškas vaikų laisvalaikio organizavimas ir motyvuotas dalyvavimas naudingas ne tik patiems dalyvaujantiems, bet ir tėvams bei visam rajonui, todėl bus dedamos pastangos bendrai spręsti esamas problemas“, – sako merės pavaduotoja M. Puč.

„Nepaisant infrastruktūrinių problemų, kiekviena iš šių įstaigų, įsukūrusių po vienu stogu, labai intensyviai, kūrybiškai dirba, turėdamos savo ateities veiklos viziją. Jos turi gerų, įdomių idėjų, kurias įgyvendina. Linkėtina plėtoti tarpusavio bendradarbiavimą, nes tobulinti jį galimybių visada yra“, – tvirtino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja K. Narkevič.

Trakų pradinės ir Trakų vidurinės mokyklų bei Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos direktoriai nepuolė prašyti pinigų ir rodyti baisiausių kampų, o daugiau džiaugėsi tuo, kas jau padaryta, rodė suremontuotas patalpas, pasidalijo pasiektais teigiamais rezultatais. Jie atkreipė vadovų dėmesį, kad rajono centre esančios švietimo įstaigos turėtų būti reprezentacinės savivaldybės švietimo įstaigos,  į kurias nebūtų gėda vesti tiek savivaldybės,  tiek pačių  partnerius, kitus svečius.

Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys pasidžiaugė,  kad šiemet Trakų pradinei mokyklai skirta 183 tūkst. eurų investicijų, o numatyti darbai neužilgo bus baigti.

Beje, Trakų vidurinės mokyklos mokytojų kambaryje ir  savivaldybės vadovai buvo paprašyti trumpai papasakoti apie savo ketinimus ir sprendimus švietimo srityje čia susirinkusiems mokytojams.

Mažiausiai iš aplankytų švietimo objektų probleminių klausimų infrastruktūrai ir aplinkos kokybei  lopšeliuose-darželiuose.  Palyginus Trakų lopšelių-darželių „Ežerėlio“ ir „Obelėlės“   vaikų žaidimų aikšteles su Bražuolės, šios atrodo apgailėtinai, o ir jų tvoros nepuošia Trakų. Tačiau bražuoliečiai gali „baltai“ pavydėti savo kolegoms idealiai sutvarkytų vidaus patalpų. Tiesa, pernai savivaldybė Bražuolės darželiui taip pat skyrė papildomų lėšų vidaus darbams, tad padėtis jau iš esmės pagerėjo ir šiame darželyje.

Pasak mero patarėjo T. Romaškos, miesto darželiams reikia  ne tik naujų aikštelių, bet dėl vaikų saugumo būtina svarstyti ir ikimokyklinių įstaigų tvorų įrengimo finansavimą. „Tai ypač aktualu lopšeliui-darželiui „Obelėlė“ ir Trakų pradinei mokyklai“, – sako T. Romaška.

Buvo aplankytos dvi kultūros įstaigos (Trakų kultūros rūmai ir Trakų viešoji biblioteka), įsikūrusios viename pastate, jau seniai reikalaujančiame rekonstrukcijos ir modernizavimo.

                      Savivaldybės vadovai spėjo išklausyti ir užfiksuoti  Trakų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorės Tamaros Avsiukevič ir Trakų ligoninės direktoriaus Arkadijaus Goldino išsakytas aktualijas ir nuomones, kurios bus  papildomai svarstomos atskiruose susitikimuose platesniame rate.

A. Goldinas  Trakų ligoninės pastatą pavertęs šiuolaikišku, turinčiu puikią įrangą, moderniu  gydymo centru ne tik iš savivaldybės biudžeto lėšų, bet ir iš projektinių,   nerimsta  ir toliau – jis ir toliau teiks paraiškas į įvairius fondus,  jei tik savivaldybė pritars ir pažadės prisidėti bendruoju finansavimu. Pasak jo, įstaigų vadovai pirmiausia  turėtų naudotis visomis galimybėmis gauti pinigų  iš struktūrinių fondų, o ne tik laukti iš savivaldybės biudžeto.

Prieš susitikimą su gyventojais vadovai lankėsi Trakų suaugusiųjų mokykloje, Trakų švietimo pagalbos tarnyboje, Trakų viešosios bibliotekos Vaikų skyriuje.

Dėl iškeltų susitikimuose problemų, pamatytų akivaizdžių  ir negalinčių ilgai laukti remonto darbų ar kitų  spręstinų klausimų savivaldybės vadovai priims sprendimus  svarstydami kartu su specialistais 2015 metų biudžetą, rengdami strateginį plėtros planą.

Savivaldybės vadovai netrukus pradės antrąjį seniūnijų lankymo ratą. Susitikimų metu jau ne tik klausysis, bet ir patys pateiks informacijos, pasiūlys sprendimų būdus, nes jau beveik visos ministerijos  yra patvirtinusios   2015–2023 m. laikotarpio finansavimo iš ES ir kitų fondų taisykles,  paskirsčiusios tikslines bei planines lėšas savivaldybėms.

Alvyda Kazakevičiūtė-Staniunaitienė, Trakų rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė,

Autorės nuotr.

 

Naujienos iš interneto