Paluknio seniūnija: gyventojai – tikri savo krašto šeimininkai

_DSC2430
Susitikime su gyventojais diskutuota apie aktualiausias Paluknio problemas.
Tokią neįprastą Kalėdų eglutę sumeistravo Paluknio vidurinės mokyklos mokiniai.
Tokią neįprastą Kalėdų eglutę sumeistravo Paluknio vidurinės mokyklos mokiniai.
Paluknio vidurinės mokyklos pedagogai tikino, kad mokyklą reikai pradėti remontuoti nuo stogo.
Paluknio vidurinės mokyklos pedagogai tikino, kad mokyklą reikai pradėti remontuoti nuo stogo.
„Medeinos“ mokyklos mokytojai norėtų, kad mokykla būtų atnaujinama.
„Medeinos“ mokyklos mokytojai norėtų, kad mokykla būtų atnaujinama.
Rajono vadovai susipažino su Paluknyje esančios įmonės „Aerotraining Technics“ veikla.
Rajono vadovai susipažino su Paluknyje esančios įmonės „Aerotraining Technics“ veikla.

Tokias išvadas buvo galima padaryti po rajono vadovų išvykos į Paluknio seniūniją, kurioje gyvena per 1500 žmonių, vien Paluknyje – apie 800 gyventojų.

Seniūnijoje lankėsi rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, vicemerė Marija Puč, merės patarėjai Aliona Urban, Tomas Romaška, savivaldybės administracijos direktorius Jonas Liesys, direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič.

Tikrai surastume nemažai žmonių, kurie nestebtų, kad būtent Paluknyje savo kvalifikaciją kelia ir gauna licencijas užsienio šalių pilotai, kad čia yra remontuojami orlaviai, vyksta pilotų mokymai, plėtojama įvairi transporto ir aviacijos veikla. Apie tai pasakojo ir su šia veikla supažindino įmonės „Aerotraining Technics“ direktorius Adomas Baublys, beje, praeityje gerai žinomas irklavimo treneris. Verslininkas dalijosi savo sumanymais, planais, kurie garsina ne tik Paluknį, bet rajoną, daro labiau žinomą Lietuvą.

Nuo dangaus – ant žemės, taip būtų galima apibūdinti kitą apsilankymą. Rajono vadovai domėjosi žemės ūkio bendrovės „Merkys“, kurioje dirba apie 30 palukniečių, darbu bei lūkesčiais. „Merkio“ darbuotojai, auginantys karves, tiekiantys pieną, labai nerimauja, kad valstybei priklausanti žemė, kuria jie naudojasi, gali atitekti, įmonei, neva plėtosiančiai durpių gamybą. Tokiu būdu „Merkys“ netektų ganyklų ir karvių ūkį tektų naikinti, o žmonės prarastų darbą. Su šiais durpininkais jau vyko keli teismai, „Merkio“ interesai buvo apginti, niekas nežino, kas laukia ateityje.

„Mums trūksta tik sutvarkyto stogo“, – tokį paprastą ir kartu labai svarbų prašymą vadovai išgirdo abiejose Paluknio mokyklose. Tiek „Medeinos“,  tiek Paluknio vidurinių mokyklų direktoriai bei pedagogai skundėsi, kad nuo pat mokyklos pastato pastatymo 1990 metais nėra buvę kapitalaus remonto, todėl viršutiniuose aukštuose šalta, per kiaurą stogą smelkiasi drėgmė.

Akivaizdu, kad Paluknio mokyklos atrodo gana prastai, palyginti su visame rajone renovuotomis mokslo įstaigomis ir todėl, rajono savivaldybės merės E. Rudelienės tvirtinimu, bus ieškoma galimybių šią padėtį keisti. Juolab, kad Paluknyje daugėja jaunų šeimų, perspektyva augti tiek vaikų darželiui, tiek mokykloms – yra. Beje, apsilankius vaikų darželyje įsitikinta, kad čia yra gerų pokyčių, dalis grupių patalpų suremontuotos, kitos dar remontuojamos.

Geriau apšviesti gatves, tinkamai įrengti autobusų sustojimo aikštelę, suremontuoti niekaip  nepabaigiamą tvarkyti kelią link Mamavio, ne tik įrengti vandens tiekimo ir nuotekų tinklus, bet  gerinti Palukniui tiekiamo vandens kokybę – šiuos klausimus kėlė palukniečiai vakare vykusime susitikime su rajono vadovais. Paluknio gyventojų bendruomenė veikli ir aktyvi – tai liudijo net penki šiame susitikime dalyvavę seniūnaičiai, gyventojai, į jų nuomones įsiklausantys seniūnė Marija Golubovska, seniūnijos darbuotojai.

„Įsitikinome, kad Paluknyje žmonės nelaukia vien tik pagalbos, bet ir veikia  patys, domisi projektais, kurių ne vieną yra sėkmingai įgyvendinę. Žinoma, pasistengsime paspartinti tuos procesus, kurių žmonės laukia ir kurių labiausiai reikia “, – tvirtino rajono savivaldybės merė E. Rudelienė.

Sigita NEMEIKAITĖ

Trakų rajono savivaldybės Viešųjų ryšių specialistė

 Sigitos Nemeikaitės nuotr.

 

Naujienos iš interneto