Šventėme Baltijos kelio 25 – metį

DSC04901

Š.m. rugpjūčio 23 d. Lietuva šventė istorinio įvykio – Baltijos kelio – 25-ąsias metines. Šia proga Lietuvos gyventojai buvo kviečiami dalyvauti „Baltijos kelio sąšaukoje“. Trakų krašto žmonės rinkosi Vilnius – Ukmergė kelio ruože, prie kryžiaus ties Bagaslaviškio sankryža. Su puikia šventine nuotaika sąšaukoje dalyvavo ir Lentvario tremtinių choras „Viltis“ (vad. E. Barkovskis). Choristai, susikibę rankomis su Elektrėnų ir kitų savivaldybių meno kolektyvais, smagiai dainavo, lingavo kaip ir prieš dvidešimt penkerius metus. Trakų rajono savivaldybės delegacija su kitais Baltijos kelio dalyviais prisiminė 1989 m. rugpjūčio 23 d. įvykius, vienybės jausmą ir tuomet juos lydėjusią apsisprendimo būti laisvais nuotaiką. Jubiliejinės sąšaukos dalyviams labiausiai įsimintina akimirka buvo profesoriaus Vytauto Landsbergio ir žmonos viešnagė. Garbieji svečiai sveikino ir bendravo su susirinkusiais įvairių Trakų r. miestų ir miestelių žmonėmis bei, visiems susikibus rankomis, dainavo lietuvių liaudies dainas. Pasibaigus sąšaukos iškilmingam renginiui, lentvariečiai išskubėjo į gimtąjį miestą toliau švęsti Baltijos kelio 25–mečio su kraštiečiais.

Baltijos kelio 25-mečio minėjime Lentvario parapijos namuose dalyvavo garbingos Trakų rajono savivaldybės atstovės – merė Edita Rudelienė ir tarybos narė Nijolė Romaškienė, kurios drauge su Lentvario klebonu kun. Gintaru Petroniu sveikino renginio žiūrovus bei dalyvius su įstabia sukaktimi. Minėjimo svečias, politologas dr. Laurynas Kasčiūnas, dalijosi dabartinių įvykių Ukrainoje ir Lietuvos kovos už laisvę 1991 sausio – rugpjūčio mėnesiais sugretinimu bei skatino palaikyti sunkų ukrainiečių nepriklausomybės kelią. Lentvario tremtinių choras „Viltis“ ir Lentvario ansamblis „Klevinė“ (vad.I. Okuškienė) sveikinimus apipynė patriotinėmis dainomis, verčiančiomis susimąstyti apie laisvę, nepriklausomybę, kurias kartu dainavo visi minėjimo dalyviai ir svečiai.

Savo prisiminimais dalijosi Baltijos kelio dalyviai: Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Lentvario filialo pirmininkas Jonas Počepavičius, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Lentvario bendrijos pirmininkė Kristina Užumeckienė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje dr. Audrius Skaistys. Jie visi su dideliu jauduliu prisiminė tautinio pakilimo paženklintą 1989 m. vasaros pabaigą, kuri apsprendė Baltijos valstybių kelią į laisvę. Jaudinančiai nuskambėjo ir jaunųjų atlikėjų – Dianos Jacevič, Vytauto Glinevičiaus, Lentvario parapijos namų choro (vad. Irma ir Gertrūda Karvelytės) – dainos apie Tėvynę, laisvę ir nepriklausomybę. Vėliau renginio vedėjos Irma ir Gertrūda Karvelytės bei jaunimo rinktinis ansamblis (vad. R. Ingelevičiūtė) visus sukvietė bendrai dainai „Bunda jau Baltija“. Atliekant Baltijos kelio himnu tapusią dainą, susirinkusiems buvo dalijamos trijų Baltijos valstybių tautinės vėliavėlės, kuriomis šio muzikinio kūrinio atlikimo metu į dainos taktą lingavo dalyviai ir žiūrovai. Tądien visi dar kartą prisiminėme laisvės kelio įsimintiniausią įvykį, nuo kurio prasidėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių atgimimas.

 

Lentvario kultūros rūmų informacija

Naujienos iš interneto