Žvilgsnis iš grafų Tiškevičių rūmų balkono

2014 m. gegužės 12 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje pradedamas meninis-edukacinis projektas moksleiviams „Interpretacijos amžių sandūroje“. Plenero metu Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos moksleiviai, vadovaujami J. Stauskaitės, pieš Vilniaus senamiesčio vaizdus, susipažins su istorinėmis Vrublevskių bibliotekos rūmų erdvėmis bei Bibliotekos fonduose saugomais dailininko A. Römerio piešiniais.

IMG_3259

Viename iš A. Römerio darbų pavaizduota grafienė Klementina Potockytė-Tiškevičienė (Klementyna Potocka-Tyszkiewicz, 1856–1921) – vienos gražiausių XIX a. pabaigos rezidencijų Vilniaus mieste (dabar – Vrublevskių biblioteka) savininkė, savo prabangiuose rūmuose besigėrinti Gedimino bokšto vaizdu. Dailės mokyklos moksleiviai interpretuos A. Römerio piešinius Vilniaus senamiesčio tema ir tapys Gedimino kalno papėdėje atsiveriančius vaizdus iš Bibliotekos didžiojo balkono. Užsiėmimų metu Bibliotekos mokslo darbuotoja I. Pajedaitė detaliau supažindins moksleivius su dailininko Alfredo Römerio kūrinių kolekcija, saugoma Bibliotekos fonduose.

IMG_3267

Alfredas Römeris (1832–1897) – vienas iškiliausių XIX a. antrosios pusės dailininkų, portretistas, skulptorius, kultūros paveldo tyrinėtojas. Menininkas gyveno ir kūrė sudėtingu Lietuvai laikotarpiu. Tai carinės Rusijos viešpatavimo, krašto rusifikacijos, Katalikų bažnyčios persekiojimo, pralaimėtos kovos dėl Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybingumo ir unijos su Lenkija atgaivinimo, žiaurių represijų, o kartu ir reikšmingų socialinių, ekonominių permainų, tautų atgimimo epocha. Laikmetis, kai Lietuvos vardas buvo dingęs iš politinio Europos žemėlapio, o pavergta šalis buvo tapusi Rusijos imperijos Šiaurės vakarų kraštu. Politinė ir kultūrinė Lietuvos situacija veikė čia dirbusių dailininkų kūrybą, skatino juos savo kūriniais perteikti vidinio pasipriešinimo rusifikacijai idėjas. A. Römeris taip pat neliko šių procesų nuošalėje.

F320-99613r

Plenero dalyvių darbus numatoma eksponuoti Vrublevskių bibliotekos specialiai parengtoje parodoje Europos paveldo dienų metu.

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius

Tel. (85) 212 68 90

F320-99825r

Naujienos iš interneto