Medininkų pilyje – paroda „Kazimiero Barišausko fotografija ir juvelyriniai dirbiniai“

 KAB_4530

Balandžio 30 d., trečiadienį, 15 val. Medininkų pilyje (Medininkų k., Vilniaus raj.) vyks menininko Kazimiero Barišausko darbų parodos atidarymas. Parodoje bus pristatyti autoriniai juvelyrikos darbai, archeologinių papuošalų rekonstrukcijos ir trisdešimt šešios fotonuotraukos iš gyvosios istorijos rekonstrukcijos renginių, vykusių Trakų istorijos muziejuje. Autorius pats juose dalyvauja jau penkiolika metų. K. Barišauskas, dėl nepralenkiamos meistrystės rekonstruojant archeologinius papuošalus kolegų pramintas dvaro juvelyru, šįkart atskleidžia ir kitus talentus. Menininkas puikiai įvaldęs ne tik modernias juvelyrikos meno išraiškos formas, įvairias puošybos medžiagas – mamuto bei jūros vėplių iltis, perlamutrą, brangakmenius, – bet ir skaitmenines fototechnologijas.  Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

„Nelaikau savęs didžiu fotografu, tiesiog renginiuose ir kelionėse stengiuosi įamžinti akimirkas, – pasakoja menininkas. – Parodai atrinkau nuotraukas iš daugelio metų darbų. Fotografijose įamžinti ir draugai, pažįstami, ir atsitiktiniai žmonės. Visos nuotraukos yra spontaniškos – pagautas momentas. Fotografuojant man svarbu net ne veidas, o dėmesį atkreipusi išraiška. Veidai, kurie kalba“.

Pirmąjį skaitmeninį fotoaparatą, pasak K. Barišausko, jis įsigijo gavęs Kultūros ministerijos premiją, jam suteiktą už senųjų amatų tradicijos puoselėjimą ir sklaidą. Meistro rekonstruotais archeologiniais papuošalais Lietuvos nacionalinio muziejaus ekspozicijoje padabinta 18 manekenų.

Kazimieras Barišauskas gimė 1957 m. Marijampolėje. Baigė J. Jablonskio vardo vidurinę mokyklą,  Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute studijavo anglų kalbą, tačiau greit suprato, kad tai – ne jo kelias, labiau traukė menai. Pradėjo tapyti, drožinėti. Po privalomos tarnybos sovietų armijoje, įsidarbino eksperimentinėje gamykloje „Apvija“. Graverio specialybė ir gamykloje buvusios techninės galimybės paakino Kazimierą imtis juvelyrikos. Gimė pirmieji medaliai, skirti autoriaus mėgstamoms asmenybėms: Alberui Kamiu, Bobui Dilanui, Aleksandrui Solženycinui, Voltui Vitmenui, Vydūnui, Stasiui Krasauskui ir Vincui Kudirkai.

K. Barišausko veiklos laukas – platus ir turtingas. Menininkas yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos bei eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ narys, surengęs nemažai personalinių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Jis pirmasis Vilniaus Kaziuko mugėje pradėjo kaldinti šventės monetas.

„Kiek pats prisimenu, visada kažką kūriau, – sako Kazimieras Barišauskas. – Dar mokykloje pradėjau rašyti eilėraščius, bandžiau tapyti. Esu išdrožęs per šimtą medžio skulptūrų. Vertingiausia Dievo dovana žmogui – gebėjimas kurti. Paklaustas, kam tai darau, atsakau: kad pats sau save pateisinčiau“.

Kazimiero Barišausko darbų paroda Medininkų pilyje veiks iki 2014 m. birželio 29 d.

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis:

Donatas Žukauskas, Trakų istorijos muziejaus Medininkų pilies skyriaus vedėjas, tel.: + 370 696 60 246, el. paštas d.zukauskas@medininkaipilis.lt

Naujienos iš interneto