Tarptautinės laimės dienos paminėjimas „Laimė yra“

Kovo 20-ąją Lentvario miesto biblioteka pakvietė lankytojus paminėti Tarptautinę laimės dieną, kuri pasaulyje švenčiama nuo 2012 metų.

Mintis paminėti šią dieną kilo todėl, kad Lietuva laimingiausių pasaulio valstybių rinkimuose patenka į laimingiausių šalių Top 20.

Renginyje buvo pristatyta psichologės, dailės terapeutės, dailininkės Monikos Butiuto paveikslų paroda „Laimė yra“. Monika yra radviliškietė, turinti aukštaitiškų ir žemaitiškų šaknų. Save ji pristato taip: „Dailė mano gyvenime buvo visada. Kuriu įvairiomis formomis, labiausiai priimtinas akrilas ir akvarelė. Piešimas man kaip meditacija ir poilsis. Negaliu nepiešti, todėl piešiu“.

Monikos paveikslai ryškūs, spalvingi ir įkvepiantys. Juose dominuoja ryškios spalvos ir gėlės. „Galiu drąsiai pasakyti – laimė yra! Iš tiesų esame laimingi visi, tik kartais pamirštame. Tai – gyvenimo smulkmenos ir maži malonumai. Man kaip psichologei ir terapeutei svarbu, kad būtų kuo daugiau laimingų žmonių“, – taip apie save sako Monika.

Pristatydama kiekvieną paveikslą dailininkė susiejo jį su laimės komponentais: sveikata, psichologine gerove, dėkingumu, šeima, santykiais, savirealizacija. Kūrėja taip pat akcentavo dabarties momentą bei mažus gyvenimo malonumus, kurie gali reikšmingai prisidėti prie laimės pojūčio. „Visų pirma turime pasirūpinti patys savimi, nes tik turėdami gerą santykį su pačiu savimi galime jaustis laimingi. Kuo žmogus laimingesnis, tuo labiau nori laime dalytis su kitais. Besidalindamas laime jis gali padėti tapti laimingesniems ir savo aplinkos žmonėms.“ Parodos metu taip pat buvo minimas dėkingumas. Monikos teigimu, „Dėkingi žmonės – laimingi žmonės“. „Santykiai, šeima ir bendravimas su kitais žmonėmis yra neatsiejama laimės dalis. Kokybiški santykiai su kitais suteikia paramos, meilės ir priklausomybės jausmus. Kurdami santykius su pačiu savimi ir kitais, nepamirškime ir asmeninio augimo. Tobulėjimas ir tikslo siekimas neatsiejama laimės dalis. Asmeninis augimas padeda mums suprasti ir išgryninti savo vertybes, tikslus ir gyvenimo prasmę. Turėtume suvokti, kad egzistuojame tik šią akimirką. Kaip sakė graikai, vakar jau nėra, rytojaus dar nėra, yra tik ši akimirka.“ Užbaigdama paveikslų pristatymą dailininkė akcentavo, kad svarbu išlaikyti balansą tarp visų laimės komponentų: rūpintis savimi, palaikyti artimus santykius, siekti asmeninio tobulėjimo, patenkinti būtiniausius poreikius ir suprasti, kad laimė – tai procesas, visa gyvenimo kelionė.

Pristačiusi paveikslus Monika pakvietė parodos dalyvius kartu sukurti laimės paveikslą ir „Laimės lentoje“ parašyti, kas jiems yra „laimė“. Dalis renginio dalyvių laimę pabandė nupiešti, kiti – ją apibūdino žodžiais „sėkmė“, „kylanti saulė“, „cukrus“, „laimingi vaikai“, „teisingas gyvenimo kelias…“ Laimės paveikslas gavosi žavus ir spalvingas, kaip ir Monikos paveikslai.

Apibendrinus dalyvių mintis apie laimę, jos temą plėtojome toliau. Skirtinguose pasaulio kraštuose gyvenantys žmonės skiriasi savo mąstymu, religija, kultūra ir pasaulio suvokimu, visgi randame tai, kas mus jungia ir vienija – tai laimės siekimas. Yra manoma, kad laimę pasiekti padeda jos simboliai, tokie kaip keturlapis dobilas, simbolizuojantis tikėjimą, meilę, viltį ir sėkmę, varlytė su pinigėliu burnoje – turto ir klestėjimo simbolis, dramblys – nešantis taiką, gerovę, stabilumą, kantrybę, išmintį, ar pasaga – nešanti laimę ir sauganti namų gerovę. Nuo kiekvieno iš mūsų tikėjimo ir pasirinkimo priklausys, koks yra asmeninis mūsų laimės simbolis, suteikiantis sėkmę, džiaugsmą ir meilę.

Pasaulyje gyvena žmonės, kurie randa laimę kasdieniuose dalykuose. Pasaulio šalių laimės paslaptis padėjo įminti Hellen Russell knyga „Laimės atlasas“. „Ši knyga – tarsi skirtingų kultūrų papročių katalogas, pateikiantis laimės ir būdų, kaip gyventi geriau, perspektyvą“. Aptarimui buvo pasirinktos šalys, kurios patenka į laimingiausių šalių Top 20. Pirmoji šalis, kuri buvo aptarta, yra Butanas, kuri inicijavo laimės dienos minėjimą pasauliniu mastu. Tai – valstybė, turinti Bendros nacionalinės laimės (BNL) filosofiją bei BNL vertinimo komisija laimę ir gerovę matuoja remiantis atitinkamais indikatoriais, kurie būtini laimingam gyvenimui.

Jau daugelį metų laimingiausia šalimi paskelbiama Suomija, kur „visi turi vienodas teises, švietimo sistemai nėra lygių ir jie pirmauja pasaulyje savo mokėjimu džiaugtis paprastais dalykais“. Danijoje akcentuojama laimė darbe, „kai tiek laiko praleidi dirbdamas, tai reikia juo mėgautis“. Islandai laikosi požiūrio, kad „viskas bus gerai“. Susidūrę su sunkumais jie išlaiko tikėjimą, kad viskas bus gerai, nesvarbu, kokio didumo problema, sprendimas visada atsiras. Kaip teigia knygos autorė H. Russell, islandų požiūriu, „žmogus be knygos aklas, knygos širdyje užima ypatingą vietą, o jų svarba begalinė“. Olandai laimę sieja su jaukumu ir cituoja F. Sinatrą, kuris oranžinę spalvą yra įvardijęs kaip „laimingiausią spalvą“. O olandai labai mėgsta šios spalvos drabužius. Švedams laimė tai yra „simbolinė žemuogių pievelė“, tai gali būti medžio paunksmė, mėgstama kavinė ar net nuosavas sodas – tai vieta, kuri žadina sentimentus, rami erdvė, kurioje galima pamiršti rūpesčius ir apie savo laimę visiškai nebūtina „garsiai rėkti“. Saulėtoji Australija taip pat nuolat minima, kaip laimingiausia šalis. „Laukia sunki diena? Rytoj tai bus praeitis ir viskas bus gerai. Tai kokia prasmė sukti galvą“. Kaip mėgsta sakyti australai, „saulė nepatinka mano odai, bet patinka mano sielai“. Vokiečiai mėgsta „gemütlihkeit“ (liet. gerumo jausmas) – dalykai, kurie malonina jų „Gemüt (liet. sielą, širdį, protą).

Apibendrinant įvairius požiūrius1 apie laimę galime pasvarstyti, „o gal esame laimingesni, nei patys sau tai pripažįstame?

Dėkojame Monikai, „laimės ekspertei“, užkrėtusiai mus visus „laimės virusu“. Remiantis Butano šalies patarlė, „nėra kelio į laimę, laimė yra kelias. O jei laimė yra kelionė, keliaukime gražiai (H. Russell).

Paroda „Laimė yra“ bibliotekoje veiks iki balandžio 20 d. Maloniai kviečiame apsilankyti, palikti įrašą „Laimės lentoje“ ir išsitraukti iš „Monikos laimės šulinio“ sentenciją apie laimę.

Daiva Kmitė,

Trakų viešosios bibliotekos

Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė,

psichologė, dailės terapeutė Monika Butiuto

1 Plačiau apie pasaulio šalių laimės paslaptis: H. Russell, „Laimės atlasas“, Vilnius: Vaga, 2019.

Naujienos iš interneto