Trečios kartos savanoriai

Artėjant valstybinėms šventėms Lentvario miesto biblioteka turi tradiciją organizuoti parodas, susitikimus, panaudojant surinktą kraštotyrinę medžiagą apie kraštiečius, prisidėjusius prie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Dažnai yra kviečiami svečiai iš kitų Lietuvos vietovių, bet šiais metais buvo surengtas susitikimas su lentvariečiu Lietuvos kariuomenės kūrėju savanoriu Arturu Čiru.

1990 m. spaudoje perskaičiau, kad yra kviečiami savanoriai saugoti valstybinius objektus. – Su susirinkusiaisiais prisiminimais dalijosi vyras. – Nuvykau į Profsąjungų komiteto pastatą (dabar 3-ieji rūmai) ir užsiregistravau į savanorius. Buvau jaunas, ką tik grįžęs iš tarnybos sovietinėje kariuomenėje. Teko budėti įvairiuose objektuose: televizijos bokšte, Ministrų Taryboje, Spaudos rūmuose. Neturėjome ginklų, bet mūsų ryžtas buvo didelis.“ Pasiteiravus svečio ir apie Sausio 13-ąją, ar buvo baisu, jis atsakė, kad labiausiai juos gąsdino ne tankai ar kulkos, o informacijos trūkumas ir kitų žmonių išdavystės.

Susitikimo metu Arturas vis paminėdavo savo senelius ir tėvus. Patyrę tremtinių dalią jie negalėjo sugrįžti į savo gimtąsias vietas. Tad jo tėvai įsikūrė Lentvaryje. Pasirodo, Arturo tėvas Jonas Čiras, būdamas paauglys, buvo partizanų ryšininkas, slapyvardžiu Šūvis.

Arturas Čiras aktyviai dalyvauja susitikimuose su jaunimu. Žinoma, jis norėtų, kad tų susitikimų būtų daugiau. Ir čia jis atvyko ne vienas, o su Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos pirmininku Linu Ladiga. Kai pats Arturas jam užsiminė, kad dalyvaus susitikime Lentvaryje, Linas pasakė, kad ir jis turi dalyvauti, nes jo senelis Kazys Ladiga buvo tarpukario Lietuvos generolas leitenantas, Laisvės kovų dalyvis, dalyvavęs kovose ginant Vilniaus kraštą. Jis minimas Vidmanto Jankausko knygoje „Kario kelias“. Šią knygą galima rasti mūsų bibliotekoje – tai svečių dovana.

Kiekvienas atėjęs lankytojas susitikimo metu ne tik turėjo progą pabendrauti su svečiais, bet ir sudalyvauti akcijoje „Nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios“. Jos tikslas – nusifotografuoti prie bibliotekoje įrengtos iš knygų Lietuvos vėliavos sienelės, pasigaminti sagę / ženkliuką su Lietuvos atributika ir įkelti nuotrauką į socialinį tinklą „Facebook“ bei pažymėti biblioteką. Akcija vyks iki Kovo 11-osios.

Dalia Bagdžiuvienė,
Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja

Naujienos iš interneto