Pradeda veikti pagalbos linija norintiems mesti rūkyti – 1819

Pradeda veikti Nacionalinė metimo rūkyti pagalbos telefoninė linija, kurios specialistai nemokamai konsultuos gyventojus, norinčius mesti rūkyti. Įkurdama šią liniją Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) įgyvendina vieną iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tabako kontrolės pagrindų konvencijos rekomenduojamų priemonių, skirtų priklausomybės nuo nikotino nutraukimui.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad pagalbos linijos įkūrimas yra gera žinia gyventojams, ieškantiems palaikymo atsisakant žalingų įpročių. „Kovojant su žalingais įpročiais veiksmingiausios yra kompleksinės priemonės – viena iš jų yra konsultacijos telefonu, kurių metų sulaukiama ne tik metodinės pagalbos kaip mesti rūkyti, tačiau ir psichologinės paramos šiame kelyje. Ši ir panašios pagalbos linijos veikia ir prevenciškai, skleidžiant žinią apie rūkymo žalą, o tai dar viena priemonė ugdant sveikesnę visuomenę“, – sako ministras.

Linija veiks darbo dienomis nuo 11 iki 19 val. ir savaitgaliais nuo 11 iki 14 val. Norinčius mesti rūkyti konsultuos 5 pagal specialią moksliniais įrodymais grįstą metodiką apmokyti specialistai.

Vidutiniškai Lietuvoje kasdien tabako gaminius (įskaitant bedūmius tabako gaminius) rūko 30 proc. šalies gyventojų, el. cigaretes – apie 3 proc. Apie 15 proc. visų mirčių (daugiau nei 6000 kasmet) yra siejama su rūkymu, tad rūkymas išlieka viena svarbiausių išvengiamo mirtingumo priežasčių Lietuvoje. Europos Komisijos (EK) duomenimis, maždaug 50 proc. rūkančiųjų miršta per anksti, o vidutinis rūkantysis dėl šio žalingo įpročio praranda 14 gyvenimo metų.

Bandymai mesti nėra sėkmingi, gyventojai pasitiki telefono linijos efektyvumu

2021 m. atliktas Lietuvos Bendrosios populiacijos tyrimas atskleidė, kad 73,2 proc. rūkiusių ar rūkančių tyrimo dalyvių teigė bandę mesti rūkyti: iš jų 38,3 proc. pavyko mesti rūkyti; 34,9 proc. bandė nesėkmingai. Eurobarometro (2020 m.) tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai, palyginti su kitų ES šalių gyventojais, rūkymo atsisako rečiau.

Moksliniai tyrimai rodo, kad telefoninės linijos paslaugos padidina tikimybę, kad rūkantysis sėkmingai atsikratys šio įpročio. Kaip spaudos konferencijoje kalbėjo NTAKD direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas Gražina Belian, pagal Vilniaus universiteto 2020 m. atliktą reprezentatyvią apklausą, 70 proc. rūkančiųjų ir 75 proc. nerūkančiųjų kaip pagrindinę pageidaujamą rūkymo mažinimo visuomenėje priemonę pasirinko būtent nemokamą telefono liniją metantiems rūkyti.

„Šia spaudos konferencija pradedame Nacionalinę metimo rūkyti pagalbos viešimo kampaniją, su kuria startuojame. Siekiame atkreipti gyventojų dėmesį į rūkymo sukeliamą žalą ir paskatinti mesti rūkyti, todėl tikimės, kad Linija tam pasitarnaus“, – akcentavo G. Belian.

Psichologė-psichoterapeutė Eglė Adomavičiūtė, viena iš metodikos kūrėjų, spaudos konferencijoje kalbėjo, kad metodika buvo kuriama remiantis PSO rekomendacijomis ir gerosiomis kitų šalių patirtimis, nes kai kurios analogiškos pagalbos linijos veikia jau keletą dešimtmečių. „Šiai dienai efektyviausias metimo rūkyti būdas yra psichologinių intervencijų ir medikamentinio gydymo kombinacija. Priklausomybės nuo nikotino gydymas, įskaitant pagalbos linijas, yra labai ekonomiškas. Jis siūlo teigiamą investicijų grąžą, mažina sveikatos priežiūros išlaidas, gerina produktyvumą ir yra viena iš efektyviausių klinikinių intervencijų, siekiant pagerinti gyvenimo kokybę ir trukmę“, – kalbėjo E. Adomavičiūtė.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Edgaras Diržius spaudos konferencijoje informavo, kad SAM plečia metimo rūkyti pagalbos paslaugų įvairovę ir prieinamumą – nuo 2024 metų pradžios pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigose startuoja trumposios metimo rūkyti intervencijos ir išplėstinės metimo rūkyti pagalbos paslaugų teikimas. Gyventojai, apsilankę pas savo šeimos gydytoją, psichikos sveikatos centruose ir savivaldybių visuomenės sveikatos biuruose galėtų gauti trumpąją metimo rūkyti intervenciją (pas šeimos gydytojus) ir išplėstinę metimo rūkyti pagalbą (net iki 6 metimo rūkyti konsultacijų ir reikalingą tęstinę pagalbą siekiant išvengti atkryčio).

Tikimasi, kad Linijos teikiamos paslaugos sulauks susidomėjimo ir paskatins gyventojus aktyviai jomis pasinaudoti, o jeigu iškiltų poreikis gauti išplėstinę metimo rūkyti pagalbą – kreiptis į šią pagalbą teiksiančias įstaigas savivaldybėse, kurių kontaktai nurodyti svetainėje nerukysiu.lt.

Ministerijos pažangos projektas „Nacionalinė metimo rūkyti pagalbos telefoninė linija“ bus vykdomas iki 2029 m. pabaigos. Jis finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis.

SAM Komunikacijos skyriaus ir NKTAD informacija

Naujienos iš interneto