Iliustracijų paroda „Meilė išveja baimes“

Lentvario bibliotekos vaikų literatūros skyriuje 2024-uosius pradėjome su optimistiniu padrąsinimu – jaunosios menininkės Gabrielės Krulytės akvarele lietų iliustracijų paroda ,,Meilė išveja baimes“.

Be galo žavu, kai jauna mergina jau yra atpažinusi savo pašaukimą ir didžiąją savo laiko dalį skiria menui ir kūrybai. Gabrielė Krulytė (g. 1997 m.) – jaunosios kartos menininkė, tapytoja, Vilniaus dailės akademijoje studijavusi tapybos bakalaurą ir magistrą. Baigusi studijas ji rengia savo darbų personalines parodas, dalyvauja grupinėse parodose, iliustruoja knygas, įgyvendina įvairius kūrybinius projektus. Gabrielė darbuojasi dailės studijoje ,,Dangaus mėlynė“ (plačiau: https://www.facebook.com/dangausmelyne), kurioje dalijasi savo patirtimi su vaikas ir veda dailės užsiėmimus.

Su Gabriele ir jos iliustracijomis Lentvario bibliotekos skaitytojus bei lankytojus supažindino rašytoja Sonata Aleksandravičienė, slapyvardžiu Leticija Baltė. Dviejų moterų pažintis išaugo į kūrybinį projektą, kurio metu gimė dvi knygos vaikams: „Skruzdėlytė Magmytė“ (2021 m.) ir „Kaip Magmytė nugalėjo baimes“ (2023 m.).

Pasak Gabrielės Krulytės, parodoje ,,Meilė išveja baimes“ eksponuojamos 2022–2023 m. akvarele lietos menininkės iliustracijos, atspindinčios knygutėje „Kaip Magmytė nugalėjo baimes“ pagrindinio personažo skruzdėlytės Magmytės gyvenimą, patiriamus nuotykius, sutinkamus personažus, apmąstomas mintis. Magmytė knygoje vaizduojama kaip jautri, smalsi, pasaulį tyrinėjanti ir nuoširdi mergaitė. Šiltos, ranka pieštos iliustracijos kviečia pajusti saugumo ir artumo jausmą, pasinerti į kartais paslaptingą, bet labai įdomų ir paprastą vaikų pasaulį.

Knygelės autorė Sonata Aleksandravičienė atsiliepia apie iliustratorę, kaip apie mielą, kūrybingą, jautrią, atsakingą merginą, kuri pradėjusi bendradarbiauti kūrybiniame procese, iškart ėmėsi darbo. Gabrielei buvo svarbi kiekviena detalė, kiekvienas, net mažytis, piešinukas. Šiandien rašytoja džiaugiasi bendru darbu – kartu su Gabrielės Krulytės piešinukais beldžiamasi į vaikučių širdeles, per skruzdėlytės Magmytės istorijas pasakojant vaikams, kaip nugalėti kasdienybėje sutinkamas įvairias baimes (išsamiau: https://paslaugos.lt/gabriele-krulyte-gd300). O vaikai jų turi daugybę – baimę suklysti, būti nepriimtiems bendraamžių, baimę šokti scenoje, baimę rauti dantukus ir kt. Apie jas jie nori kalbėtis su suaugusiaisiais, kuriais pasitiki, trokšta būti suprasti, padrąsinti, apkabinti.

Parodos pavadinimas ,,Meilė išveja baimes“ gali būti mums visiems susitaikymą nešantis palinkėjimas 2024-iesiems pasaulyje vykstančių neramumų ir nesantaikos kontekste.

Kviečiame sausio mėnesį užsukti į biblioteką ir pasigrožėti Gabrielės Krulytės akvarele lietų iliustracijų paroda.

 

 

Jurgita Makaravičienė

 

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto