Lentvaryje pagerbtas Lietuvos laisvės gynėjų atminimas

Praėjusią savaitę, Sausio 13-osios išvakarėse, lentvariečiai dalyvavo simboliniame prisiminimų vakare, skirtame Sausio 13-osios įvykiams ir Laisvės gynėjų dienai atminti.

33 metai – tiek laiko praėjo nuo istorinių 1991 metų akimirkų, suvienijusių visus Lietuvos žmones, parodžiusių pasiaukojamą ryžtą prieš agresorių. Tos nakties – Sausio 13-osios – įvykiai pažymėti keturiolikos Lietuvos laisvės gynėjų žūtimis, kurie iki šiol liudija, kodėl Lietuvos valstybė yra nepriklausoma. Šių įvykių neužmirš daugelis – vyresni patys stovėjo ir savo kūnais saugojo Lietuvos nepriklausomybę, o jaunesni tai suvokia iš Sausio 13-osios dalyvių pasakojimų.

Sausio 12-osios rytą, penktadienį, Lentvario kultūros centro languose, kaip ir visoje Lietuvoje, sužibo atminimą, pagarbą ir pergalę simbolizavusios žvakelės, skirtos prisijungti prie kilnios pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“. Vakarop, lemtingos Sausio 13-osios nakties išvakarėse, lentvariečiai buvo kviečiami bendrai maldai už Lietuvos laisvės gynėjus Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje, o po to – dalyvauti prisiminimų vakare šalia Lentvario kultūros centro. Susirinkusieji pagerbė Lietuvos laisvės gynėjų atminimą ir šalia simbolinio ugnies laužo uždegė žvakeles už žuvusiuosius laisvės gynėjus. Prisiminimų vakaro metu žodį tarė Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius, Seimo narys Kęstutis Vilkauskas. Pagerbę laisvės gynėjus, bendruomenės nariai ir atvykę svečiai prisijungė prie Lentvario kolektyvų: liaudies dainų kolektyvo „Klevinė“ (vad. I. Okuškienė), folkloro ansamblio „Volunga“ (vad. I. Okuškienė) ir choro „Viltis“ (vad. J. Barkovskij) – atliekamų patriotinių dainų, dalinosi prisiminimais ir liudijimais apie 1991 metų sausio įvykius. Sušalusieji šildėsi ne tik laužo skleidžiama šiluma, bet ir karštu arbatos puodeliu.

Svarbu paminėti, kad Lentvario kultūros centras sausio pradžioje, iki pat Lietuvos laisvės gynėjų dienos, kvietė Lentvaryje veikiančias įstaigas, organizacijas bei bendruomenės narius prisidėti prie „Neužmirštuolių pievos“ šalia Lentvario kultūros centro kūrimo. Neužmirštuolės žiedas – vienas iš Sausio 13-osios simbolių, simbolizuojančių, kad to meto įvykiai nebus užmiršti ir toliau bus puoselėjamas vienybės ir pilietiškumo jausmas. Dėl šios priežasties Sausio 13-osios išvakarėse šalia Lentvario kultūros centro pražydo mėlyna it dangus gėlių pieva, kurią sukūrė Lentvario lopšelis-darželis „Šilas“, Lentvario pradinė mokykla, Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazija ir gimnazijoje veikiantis darželis, Lentvario „Versmės“ gimnazija, Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazija, Lentvario biblioteka, Lentvario jaunimo centras, Lentvario parapijos „Carito“ vaikų dienos centras „Akimirka“, Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centras ir Lentvario bendruomenės nariai.

Dėkojame atvykusiems ir buvusiems drauge, ačiū tariame prisidėjusiems prie „Neužmirštuolių pievos“ įgyvendinimo.  Mes dar kartą patvirtinome, kad nepamiršome, kodėl esame laisvi!

 

Lentvario kultūros centro informacija

Naujienos iš interneto