Didžiausi vestuvių planavimo išbandymai: kiek iš tikrųjų kainuoja vestuvės ir su kokiais iššūkiais susiduria jaunieji?

Nors pagrindinis vestuvių sezonas, atrodytų, dar už kalnų, tačiau didieji organizavimo darbai prasideda vos atėjus naujiems metams. Palankiausios datos išgraibstomos žaibišku greičiu, o kartu ir vietos bažnyčiose bei populiariausiuose Lietuvos restoranuose.  Tad vos pasibaigus didžiosioms metų šventėms  – būsimi jaunavedžiai jau turi priimti daug svarbių sprendimų. 

„Tačiau šie sprendimai – tik aisbergo viršūnė. Pradėję planuoti vestuves jaunieji susiduria su aibe reikalų: nuo nepatikimų tiekėjų iki dvigubai išsipūtusio vestuvių biudžeto. Visa tai tampa nemenku išbandymu būsimai šeimai“, – sako daugiau nei 20 metų patirtį turinti vestuvių planuotoja.

Biudžeto planavimo mitai ir tikrovė

Jau kurį laiką jaunieji nebeplanuoja vestuvių su 100 ar dar daugiau svečių ir tris dienas trunkančia švente. Viskas paprastėja, tačiau ar tikrai tai reiškia, kad viskas tampa pigiau? Vestuvių planuotoja Inga Klimienė sako, jog viena pagrindinių jaunųjų klaidų – nuvertintas biudžetas.

„Jau kuris laikas pastebiu, jog tarp sužadėtinių vyrauja nuomonė, kad 50 asmenų vetsuves įmanoma suplanuoti už 10 tūkst. eurų. Esu turėjusi klientę, kuri 100 žmonių vestuves planavo už tokią sumą, nes jos draugė pasakė jog tai realu. Žinoma, aš nesakau, jog tai yra neįmanoma. Viskas įmanoma. Klausimas tik vienas – ar rezultatas bus tikrai toks, kokį įsivaizduoja jaunieji?“.

Nors vestuvės mažėja, tai jokiu būdu nereiškia, jog jos kuklėja. Šiuolaikiniai jaunieji itin vertina kokybę. Jie nori gražaus ir stilingo dekoro, įdomių gėlių kompozicijų, jaukios ir modernios aplinkos, kokybiško maisto, kuris tiktų kiekvieno skoniui, kokteilių barų, įdomių pramogų svečiams… O kur dar geriausi fotografai, vedėjai, muzikantai. Jauniesiems jau nebeužtenka medinės sodybos su pirtimi ir  nukrautos užstalės.

„Manau, kad jaunieji nerealius biudžetus planuoja ne iš taupumo, o dėl to, jog vis dar sklando legendos, kad tai yra realu. Tuomet nutinka, kas ir turėtų nutikti, o mes, planuotojai, tai vadiname klasika: planuojant šventę biudžetas išauga 30-50 %. Vien šiuolaikinių jaunųjų poreikius atitinkanti vila su maistu, nakvyne ir gėrimais kainuoja apie 7-10 tūkst. eurų, kartais ir daugiau. O kur dar visa kita? Visada sakau, jog labai svarbu atkreipti dėmesį į kainos ir kokybės santykį. Dažniausiai, mažos kainos reikš mažesnę patirtį ir kokybę, didesnės – aukštesnę“.

Pasimetimas plačioje rinkoje ir bandymas viską kontroliuoti 

Planuojant vestuves patiems viskas nauja, nematyta ir negirdėta, o pasiūla, atrodo, milžiniška. Daugelis porų pradėję viską planuoti pasimeta nuo įvairovės ir didžiulio pasirinkimo. O kur dar aplinkiniai ir tėvai – visi turi savo nuomonę ir puola patarti.

„Dirbdama su būsimais jaunavedžiais jau galiu labai aiškiai išskirti dažniausiai jiems kylančias problemas. Pirmiausia, visi susiduria su nežinomybe. Nuo ko pradėti? Kokį konceptą pasirinkti? Kaip sutalpinti visus savo norus į vieną šventę? Ir dar šimtai kitų klausimų. Toliau seka galvą laužanti biudžeto dėlionė: kur galima pataupyti, o kur geriau to nedaryti? Ir galiausiai jauniesiems dar reikia atlaikyti spaudimą iš išorės ir visų aplinkinių žinovų patarimus bei pamokymus. Tai – tikrai nelengvas iššūkis“, – sako I. Klimienė.

Susidūrus su tokiais iššūkiais jaunieji gali pasimesti, pradėti keisti savo nuomonę, biudžetą, pamiršti pagrindinę idėją ir mintį.

„Reikia nepamiršti, jog į vestuves geriausia žiūrėti, kaip į gyvą organizmą. Jis nuolat keičiasi. Kad ir kaip gerai planuotumėte ir organizuotumėte – visko suplanuoti ir turėti dešimt skirtingų variantų – nepavyks. O dažniausiai žmonės pasimeta tuomet, kai pamiršta savo pagrindinį tikslą – dviejų žmonių sąjungą. Dažnai ir maža klaida ar pasikeitę planai neatsveria to, ko iš tiesų visi susirinko“, – sako vestuvių planuotoja I. Klimienė.

Vestuvių planuotojų nuvertinimas 

Vestuvių planuotoja nėra didelė naujiena ir vis daugiau jaunųjų renkasi į savo biudžetą įtraukti šią paslaugą, visgi nemažai žmonių vis dar galvoja, jog tai tik papildoma biudžeto eilutė, kuri, galbūt, visai nereikalinga.

„Nors ši profesija rinkoje siekia jau kone 20 metų ir Lietuvoje turime tikrai labai didelę patirtį šioje srityje turinčių specialistų, vis dar manoma, jog tai tiesiog išpučia biudžetą. Tačiau tiesa ta, jog dažnai vestuvių planuotojas tau padeda sutaupyti. Neišlaidauti ten, kur nereikėtų, tinkamai susidėlioti šventės akcentus, susirasti geriausius ir patikimiausius tiekėjus. Trumpai tariant  – padeda tau neprašauti. Labai dažnai vienodą ar labai panašią pinigų sumą šventei išleidžia ir tie, kurie patys planuoja šventę, ir tie, kurie turi pagalbininkus. Skiriasi tik rezultatas“,  – sako vestuvių planuotoja.

Visgi nusprendusiems vestuves planuotis patiems, dabar atsirado dar vienas iki šiol negirdėtas būdas, kuris padės jauniesiems  – vestuvių planavimo mentorystės programa. Ši programa buvo sukurta specialiai tiems, kurie planuoja vestuves patys, bet jaučia, jog vis dar trūksta pagrindinių žinių.

„Programos esmė – žingsnis po žingsnio išanalizuoti situaciją ir iškilusias problemas planuojant šventę. Taip pat pasidalinti žiniomis ir kontaktais. Visi dalyviai gali bendrauti tarpusavyje ir gauti atsakymus iš specialistų. Šis naujas metodas ne tik padės sutaupyti nemažai pinigų planuojant vestuves, bet ir nuims nemažą naštą nuo pečių jauniesiems“,  – sako vestuvių planuotoja ir programos sumanytoja Inga Klimienė.

zenpr.lt informacija

Naujienos iš interneto