Kovo mėn. ES panaikins patikrinimus prie oro ir jūrų sienų su Bulgarija ir Rumunija

Nuotr. iš https://commission.europa.eu/news/eu-will-lift-checks-air-and-sea-borders-bulgaria-and-romania-march-2024-01-08_lt

ES priims Bulgariją ir Rumuniją į Šengeno erdvę, kuri yra didžiausia pasaulyje laisvo judėjimo erdvė. Nuo 2024 m. kovo mėn. nebebus vykdomi patikrinimai prie oro ir jūrų sienų. Šių metų bėgyje bus aptartas patikrinimų prie sausumos sienų panaikinimo klausimas ir priimtas atitinkamas sprendimas. Tai leis keliautojams ir verslo atstovams atvykstant į Bulgariją ir Rumuniją arba iš jų išvykstant naudotis savo teisėmis laisvai judėti oru ir jūra.

Komisija 2011 m. pirmą kartą patvirtino, kad abi šalys pasirengusios prisijungti prie Šengeno erdvės. Nuo to laiko Bulgarija ir Rumunija ir toliau demonstravo, kad atitinka sąlygas tapti Šengeno narėmis, o ekspertai 2022 m. ir 2023 m. vėl patvirtino, kad šios šalys yra pasirengusios tapti Šengeno erdvės narėmis. Šiose dviejose šalyse pradėtos taikyti saugumo, policijos ir teisminio bendradarbiavimo priemonės, siekiant užtikrinti, kad ES išliktų stipri saugumo grėsmių akivaizdoje. Devintoji Šengeno erdvės plėtra paskatins keliones, prekybą ir turizmą bei sustiprins vidaus rinką.

Šengeno erdvė be sienų užtikrina laisvą judėjimą beveik 450 mln. ES piliečių, neskaitant trečiųjų šalių piliečių, kurie gyvena ES arba lankosi ES. Laisvas asmenų judėjimas reiškia, kad kiekvienas ES pilietis gali be specialių formalumų keliauti, dirbti ir gyventi ES šalyje. Šiai laisvei pagrindą suteikia Šengeno erdvė, kuri piliečiams suteikia galimybę judėti po Šengeno erdvę be jokių patikrinimų kertant sieną.

Europos Komisijos informacija

Šaltinis – Kovo mėn. ES panaikins patikrinimus prie oro ir jūrų sienų su Bulgarija ir Rumunija – Europos Komisija (europa.eu)

Naujienos iš interneto