Patiekalai, pritraukiantys sėkmę Naujaisiais: ko pageidauja Žaliasis medinis drakonas?

Kad Naujųjų metų sutikimo ritualai – tokie kaip seno baldo atsisakymas ar durų bei langų atidarymas mušant vidurnakčiui, gali padėti sėkmingai palydėti metus ir dar sėkmingiau pasitikti Naujuosius, esame girdėję daugelis. Tačiau ar žinojote, jog patiekalai, nugulę ant šventinio stalo, taip pat turi reikšmę ir gali lemti dažnesnį fortūnos šypsnį Naujaisiais metais? Tai ypač būdinga Rytų kultūrai, tad šiemet, pasitinkant Žaliojo medinio drakono metus, serviruoti rekomenduojama ne bet ką, o šiam simboliui imponuojančius maisto produktus.

Pasiruoškite ištaigingai vakarienei

Kiekvienas kinų horoskopo ženklas turi savų pageidavimų – ne išimtis ir Žaliasis medinis drakonas, kuris apibūdinimas kaip vienas galingiausių ir reikšmingiausių Rytų kalendoriaus simbolių. Manoma, kad jo malonę pelnys demonstruojantys pagarbą, tad Naujųjų metų sutikimas – puikus metas tai pradėti.

Anot tradicijų, šventė, kuri nudžiugintų drakoną, turėtų būti ypatinga, reikalaujanti pasiruošimo, pakilaus nusiteikimo, atidumo detalėms – turėtų dominuoti auksinė ir raudona spalvos, puošnūs rūbai ir, žinoma, derama vakarienė.

„Didžiausias švenčių džiaugsmas – susiburti su artimaisiais, dalintis prisiminimais bei svajonėmis ir, aišku,  mėgautis maistu. Tokiam vakarui verta ruoštis, pasipuošti stalą, susikurti ypatingą atmosferą. O galimybė paeksperimentuoti su kitų kultūrų tradicijomis bei patiekalais gali tapti smagiu šventinės vakarienės nuotykiu, kurį bus gera prisiminti. Juo labiau, kad kulinarinei kelionei – net į tolimuosius Rytus, tereikia nusiteikimo ir nukeliauti į parduotuvę. Mūsų meistrų asortimentas įtiks net Žaliajam drakonui, o pirkėjus vis dar džiuginame šventiniais pasiūlymais už ypač mažą kainą“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė.

Pagrindiniai patiekalai gali pritraukti ir sėkmę, ir turtus

Norint pamaloninti Žaliąjį drakoną ir sulaukti jo prielankumo, Naujųjų metų stalas turėtų būti nuklotas gausia maisto ir patiekalų įvairove. Manoma, kad pastarųjų turėtų būti ne mažiau kaip dvylika, taip pritraukiant sėkmę visiems metų mėnesiams. Kadangi drakonas apibūdinamas kaip visaėdė būtybė, patiektas maistas turėtų apimti tiek žuvies, mėsos, tiek ir daržovių patiekalus.

Drakonas primygtinai reikalauja, kad ant šventinio stalo visi patiekalai būtų pagaminti tik iš šviežių ir natūralių produktų. Pagrindiniam patiekalui rekomenduojama rinktis vištieną arba antieną, kurios, pasak Rytų kultūros, simbolizuoja klestėjimą ir užtikrina ištikimybę. Žuvis – taip pat svarbus naujųjų metų atributas, tačiau, anot tradicijų, ja mėgautis reikia lėtai, paliekant šiek tiek Naujųjų metų rytui, taip suteikiant vilties, kad visus metus lydės gausa.

Dar vienas patiekalas, kurį remiantis Rytų filosofija, derėtų serviruoti Naujųjų sutikimui – „Gyoza“ koldūnai. Šie koldūnai gaminami iš plonos tešlos, į vidų dedant patinkantį įdarą: mėsą, daržoves ar jūros gėrybes. „Gyoza“ galima virti, garinti ar net skrudinti aliejuje, o patiekti dera su sojos ar čili padažu. Tikima, jog šie koldūnai pritraukia ne tik sėkmę, bet ir turtus, todėl Rytų kultūroje – tai neatsiejamas Naujųjų metų užkandis.

Ilgai gyvenimo tėkmei užtikrinti – ir lietuvių pamėgtas produktas

Įdomu ir tai, jog šiemet ant šventinio stalo derėtų patiekti gana paprastą, tačiau drakonui ypač patinkantį produktą – makaronus. Anot rytietiškų papročių, pastarieji yra ilgaamžiškumo simbolis, todėl juos rekomenduojama gaminti kuo ilgesnius, serviruoti nepjaustytus, neperlaužtus. Tiesa, patiekti šį produktą galima įvairiai: tinka kepti, virti, maišyti su kitais ingredientais ar net azijietiško stiliaus sriubose patiekti makaronai. Svarbiausiai, juos šliurpti ne tik pasimėgaujant, bet ir tikint galiomis!

Kitas svarbus Naujųjų metų atributas – daržovės. Jas serviruokite tiek šviežias, tiek troškintas, tačiau pravartu į asorti įmaišyti ir šį tą rytietiško: bambukų ūglių, pupelių daigų, šitake grybų, marinuoto ar šviežio imbiero šaknies. Taip pat drakoną pamalonins gausi žalumos pasiūla, tad pasirūpinkite įvairiomis žolelėmis: nuo tradicinių krapų, petražolių ir svogūnų laiškų, iki egzotiškesnių kalendrų.

„Auksiniai vaisiai“ ir ypatingas gėrimas

Kai jau būsite paragavę bent po truputėlį visų patiekalų, pereikite prie skanėstų. Ši vakarienės dalis Rytų kultūroje taip pat labai svarbi ir sakrali, tad tinkamas desertas gali dar labiau priartinti sėkmę Naujaisiais metais.

„Teigiama, kad Žaliąjį drakoną pamalonins švieži vaisiai – artėjančių metų pasitikimo šventei juos patariama rinktis išskirtinai „auksinius“: tinka bananai, persimonai, melionai, taip pat visi citrusai, egzotiškesni ličiai bei mangai. Beje, naujametiniam stalui išskirtinai tinkančių „auksinių“ vaisių šią savaitę prekybos tinkle galima rasti už ypač mažą kainą. Tiesa, drakonas, kaip ir daugelis mūsų, neabejingas saldiems kepiniams, tad neabejoju, kad sėkmę į namus pakvies bet koks šeimos mėgstamas desertas“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šventinę vakarienę derėtų užbaigti žalios arbatos puodeliu. Ji ne tik imponuoja metų simboliui – Žaliajam mediniam drakonui – bet ir gali pagerinti virškinimą, suteikti žvalumo ir energijos.

Skanios ir magiškos Naujųjų metų vakarienės!

 

MAXIMA LT informacija

Naujienos iš interneto