Pasitinkant dešimtmetį

Gruodžio 8 dieną įvykusi Lentvario kalėdinės dešimtmečio eglutės įžiebimo šventė buvo išskirtinė ją organizavusiai VšĮ Lentvario kultūros centrui (LKC), kuris sausio pradžioje švęs savo pirmąjį jubiliejų.

Penktus metus LKC vadovaujantis VšĮ direktorius Rytis Skorubskas pasakoja, 2014 metų sausio 2 dieną bu įregistruoti Lentvario kultūros rūmai. Iš pradžių tai buvo Trakų kultūros rūmų padalinys, o vėliau buvo nuspręsta, kad didžiausio Trakų rajono gyventojų kultūros gyvenimu turi rūpintis savarankiškas juridinis asmuo, tad buvo įsteigta VšĮ Lentvario kultūros centras ir įsikelta į naujas patalpas. Panašiai atsitiko ir Rūdiškėse, o kitų rajono miestų kultūrinį gyvenimą toliau organizuoja Trakų kultūros rūmų (nuo 2023 m. – Trakų kultūros ir meno centro) padaliniai.

Lietuvos Respublikos Seimui pakeitus viešųjų kultūros centrų veiklą reglamentuojantį įstatymą, buvo įregistruoti nauji LKC įstatai. Jie surašyti į 12 mašinraščio puslapių.

Pasak R. Skorubsko, LKC dešimtmečiui paminėti specialiai buvo pasirinkta miesto kalėdinės eglutės įžiebimo šventė. „Tai buvo grandiozinis renginys su muge, fejerverkais, vienos populiariausių Lietuvos estrados atlikėjų Monikos Liu koncertu. „Tokio lygio estrados žvaigždė Lentvaryje viešėjo pirmą kartą, – sako LKC vadovas. – Mano akimis, renginyje dalyvavo ne mažiau kaip du tūkstančiai miesto gyventojų ir svečių. Norėjome savo veiklos dešimtmetį pažymėti su trenksmu, ir tai pavyko, nepaisant nemalonaus oro, bet jis šventinės nuotaikos nesutrikdė.“

Praėjusieji metai LKC buvo stulbinami – 48 afišomis reklamuoti per metus, arba po 4 per mėnesį, vidutiniškai po renginį kas savaitę, bet iš tikrųjų įvyko daugiau kaip pusšimtis viešosios įstaigos organizuotų renginių. Taigi, dešimties įvairių kultūros sričių LKC besidarbuojančių specialistų komandai darbo visada per akis.

„Pagrindiniai mūsų metiniai renginiai – Joninės, kurios yra vienos didžiausių Trakų rajone, rudenį vykstanti Derliaus šventė, šią vasarą vykęs vasaros uždarymo renginys „Lentvaris fest“ ir Kalėdų eglutės įžiebimas, – pasakoja R. Skorubskas. – Tai dideli renginiai, sutraukiantys daugiausia žmonių, net tik vietinių, bet suvažiuojančių ir iš rajono, Vilniaus, visos Lietuvos. Masiniuose LKC renginiuose beveik visada dalyvauja aštuoni šios viešosios įstaigos šefuojami mėgėjų meno kolektyvai.“

2023 metais visą kovo mėnesį vyko LKC organizuotas 40 akademinių trukęs projektas „Vilniaus apskrities kultūros darbuotojų kvalifikacijos kėlimo seminarų ir kūrybinių dirbtuvių ciklas“. Seminarus vedė keturi savo sričių profesionalai: Aistė Ptakauskė, doc. Romas Matulis, Sigita Petrovė ir Juris Belte. Lektoriai dalijosi gerąja patirtimi, sukauptomis žiniomis ir padėjo ieškoti atsakymo, kaip atrasti kultūros produktų ir paslaugų sėkmę. Mokymų ciklas pasižymėjo ne tik skirtingų sričių profesionalais, bet ir išsiskyrė užsiėmimų įvairove – nuo įprastų paskaitų iki kūrybinių dirbtuvių-laboratorijų. Įgyvendintas seminarų ir kūrybinių dirbtuvių ciklas, kaip tikimasi, darys ilgalaikę įtaką kultūros paslaugų ir produktų kokybės didinimui Vilniaus apskrityje.

Kitąmet pirmąjį savo veiklos dešimtmetį paminėsianti VšĮ Lentvario kultūros centras kasdien siekia savo pagrindinio tikslo – puoselėti Lentvario miesto, seniūnijos ir Trakų rajono savivaldybės tradicijas, kurti naujas tradicijas, rūpintis bendru Trakų rajono savivaldybės gyventojų kultūros ugdymu.

2024 metų pirmąją dieną – jau beveik tradicinės „Ledinėmis maudynės“ Lentvario (Graužio) ežere. Sausio 2–13 dienomis vyksianti akcija „Neužmirštuolių pieva“ baigsis prisiminimų vakaru, skirtu sausio 13-osios įvykiams ir Lietuvos laisvės gynėjų dienai. Beveik kiekvieną mėnesį vyksta po kelis reikšmingus LKC organizuojamus renginius.

Kostas MARTINKĖNAS, Lentvaris

Naujienos iš interneto