Tėčiui ir Mokytojui – baltam angelui

Lentvario miesto bibliotekoje atidaryta kraštietės Mildos Kozyrovičiūtės ypač jauki ir miela spalvotos grafikos darbų paroda „Vaikystės sapnas“, skirta tėčio pedagogo Viačeslavo Kozyrovičiaus atminimui.

Milda gimė ir augo darnioje  šeimoje. Turėjo su sese Edita laimingą ir nerūpestingą vaikystę, kurią praleido Lentvaryje. Čia ji baigė Motiejaus Šimelionio vidurinę mokyklą. 2002 m. įstojo į Vilniaus dailės akademijos Visuotinio ir taikomojo meno fakultetą ir 2006 m. baigė menų krypties visą grafikos pagrindinių studijų programą, įgijo bakalauro diplomą.

2006–2008 m. išklausė Vizualiojo ir taikomojo meno fakulteto Fotografijos ir medijos meno katedroje nenuosekliąsias studijas, įstojo į fotografijos magistrantūrą, studijų neužbaigė ir 2008 m. išvyko gyventi į Airiją. Šiuo metu ten gyvena ir dirba.  Ištekėjusi, augina ir gali pasidžiaugti gražia trijų berniukų šeimyna. „Tikriausiai, jei ne šeima, o ypač Tėvelis, turbūt šių piešinių čia nebūtų. Mano širdyje ir gyvenime jis paliko daug meilės, gražių ir nepakartojamų akimirkų.  Labai trūksta Tėvelio, tos be galo didelės širdies, kuri apkabina ir sušildo. Laikas labai brangus, kainos jam nėra, tad branginkit tuos, kurie vis dar šalia…“ – sako Milda.

Parodos  atidarymo metu Lentvario bibliotekoje susirinko artimieji, draugai, kolegos, giminaičiai. Daug gražių žodžių ir prisiminimų išgirdome iš žmonos Eugenijos, Viačeslavo brolio Romualdo, taip pat iš draugų ir kolegų. Apie Tėtį, kuris buvo nuostabus savo šeimai, jautrius žodžius skyrė dukra Edita. Jos su sese turėjo nuostabią vaikystę. „Iš tėčio išgirdome tūkstančius pasakų, kurios neturėjo pabaigos. Jis mums buvo pavyzdys – visur ir visada, kuris gerbė mažus ir didelius. Jis pagalbos ranką ištiesdavo visiems, jis mums nepamokslavo, bet buvo tobulybė šalia ir kiekvieną akimirką. Pavydėjome pačios sau, kad turėjome tokį tėtį“, – prisiminimais dalijosi Edita.

Šie eksponuojami paveikslai Lentvario miesto bibliotekoje yra pirmoji menininkės Mildos Kozyrovičiūtės personalinė paroda. Visuose paveiksluose tiesiog sklinda ir jaučiama didelė meilė Tėčiui. Čia vaizduojami prisiminimai ir veiklos su juo: prie jūros, miške, žvejyba ežere, namelis medyje, valgio gaminimas, žaidimai, teatras, rankdarbiai ir net svajonės, kosmosas… Visą tai vaizduojama 14-oje paveikslų. Darbai atlikti spalvotais pieštukais. Kiekvienas turi eiliuotą aprašymą ir paaiškinimą, kas jame nutapyta. Visa paroda yra kaip mokomoji ir edukacinė priemonė šiuolaikiniams tėveliams, priminanti, kad reikia ne tik mylėti savo vaikus, bet ir tiesiog būti su jais…

Labai kviečiame visus aplankyti šią unikalią „tarsi balto angelo paliestą…“ parodą, kuri veiks iki gruodžio 14 d.

Apie Mokytoją iš didžiosios raidės

Lentvario 2-osios vidurinės mokyklos abiturientas V. Kozyrovičius sėkmingai įstojo į Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą (dabar Lietuvos sporto universitetas) ir 1973 metais jį baigė.

Nuo 1977 m. jis Lentvario 2-osios vidurinės mokyklos, o vėliau – Trakų r. Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos mokinių ir kolegų gerbiamas ir mylimas mokytojas, propagavęs sveiką gyvenimo būdą, ugdęs ne tik fizines, bet ir dvasines vaikų galias. Ilgus metus mokytojas vadovavo neformaliojo švietimo krepšinio programos vykdymui. Mokytojo V. Kozyrovičiaus treniruojami jaunieji gimnazijos krepšininkai kasmet iškovodavo prizines vietas, tapo žinomi ir rajone, ir respublikoje.

Ne vienas galėjome pasisemti iš Viačeslavo optimizmo, sveiko požiūrio į gyvenimą. Nuoširdus jo bendravimas su kolegomis ir mokiniais, tolerancija, neabejingumas kitam žmogui, sugebėjimas įkvėpti vilties ir pasitikėjimo ilgai išliks jį pažinojusių žmonių širdyse. „Mes patenkame į nuostabų pasaulį, čia susitinkame, susipažįstame ir valandėlę einame drauge. Po to išnykstame vieni kitiems iš akių ir dingstame taip pat ūmai ir nepaaiškinamai kaip atėję“ (J. Gaarder „Sofijos pasaulis“).

Kostas Martinkėnas, Lentvaris

Naujienos iš interneto