Lentvario bibliotekoje papasakota heraldikos atsiradimo istorija

Trakų Vokės dvaro sodybos edukatorė Daiva Tuinylienė atvyko į Lentvario miesto biblioteką su edukacija „Heraldikos simbolių paslaptys“. Edukacijos dalyvius viešnia supažindino su Trakų Vokės dvaro sodyba (https://www.tvds.lt/istorija). Paminėjo, kad Lentvario dvarą ir Trakų Vokės sodybą sieja Tiškevičių giminė. Didikai Tiškevičiai, tikriausiai, yra viena iš garsiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminių, kurios herbe vaizduota geltona šešiakampė žvaigždė, spindinti virš ragais į viršų nukreipto pusmėnulio. Viduramžių istorikas Janas Dlugošas Lelivos herbą yra aprašęs taip: „Leliva – išlenktas mėnuo su geltona žvaigžde per vidurį mėlyname dugne“.

Susitikimo metu edukatorė D. Tuinylienė pristatė heraldikos atsiradimo istoriją. Papasakojo apie tai, kaip herbai atsirado, kam jie skirti, kas juose atsispindi. Herbas yra viduramžių kultūros padarinys, atsiradęs XII a. Tai – riterio skiriamasis ženklas, atsispindėjęs šalme, skyde ar net apsiauste. Terminas „herbe“ yra vokiškos kilmės. Herbo pagrindas yra skydas, kurį sudaro – šalmo papuošalas, karūnėlė, šalmas, skraistė, skydas, herbo figūra. Herbe esantys simboliai atspindi herbo savininko siekius, ambicijas, moralines nuostatas. Senieji herbai apgaubti paslapties. Sunku pasakyti, ką juose vaizduojami simboliai reiškia. Dar didesnį paslaptingumą jiems suteikia laikas.

Edukacijoje dalyvavo Lentvario pradinės mokyklos trečiokai su mokytoja Saulena Jakaityte. Praktinėje užsiėmimo dalyje vaikai susikūrė savo stilizuotus herbus, kuriuose bandė atspindėti savo pomėgius, pasiekimus, vardus, kartais net gatves, kuriose gyvena, ir visą tai perkėlė ant organinio stiklo plokštelių. Savo kūrinius dekoravo naudodami keramikos ir stiklo dažus.

Daug informacijos apie herbų istoriją galite rasti bibliotekoje esančiose knygose: Edmundo Rimšos leidiniuose „Heraldika. Iš praeities į dabartį“ , „Lietuvos heraldika“ 1, 2 t.

Projektą „Interaktyvus Lentvaris OR-2“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

Dalia Bagdžiuvienė,

Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja

Naujienos iš interneto