3 gajausi mitai apie dantų šaknų kanalų gydymą

nuotr. Pexels, Andrea Piacquadio

Dantų šaknų kanalų gydymas yra viena iš sudėtingesnių odontologinių procedūrų. Galbūt dėl to apie ją sklando nemažai mitų. Kaip ir visais kitais atvejais, derėtų kritiškai vertinti internete randamą informaciją, atsirinkti patikimus šaltinius. Na, o jei nerimaujate dėl jums paskirtos procedūros, siūlome susipažinti su 3 dažniausiai apie dantų šaknų kanalų gydymą sklandančiais mitais.

Mitas nr. 1: nesveiką dantį verčiau iškart išrauti

Visa šiuolaikinė medicina grįsta tam tikromis taisyklėmis, iš kurių viena – prioritetą skirti kūno dalių, organų išsaugojimui. Tad jei tik tai įmanoma, tas pats taikoma ir odontologijoje. Jei užtenka tiesiog išvalyti sugedusio danties šaknų kanalus, tokiam gydymui bus pasitelktos visos pastangos. Dantis gali būti pašalintas tik tokiu atveju, jei nėra jokių kitų alternatyvų.

Šis mitas gali būti suformuotas pacientų, kuriems teko atlikti pakartotinį gydymą. Kartais infekcija sugrįžta, nes vaistai ar pati procedūra nėra pakankamai paveikūs. Tokiais atvejais reikalingas dantų kanalų pergydymas. Tačiau net ir susidarius tokiai situacijai, pirmiausia siekiama išsaugoti sveikus danties audinius.

Mitas nr. 2: danties kanalų gydymas labai skausmingas

Šiam mitui įtakos galėjo turėti sena pacientų patirtis. Odontologija sparčiai tobulėja, ir šiandien taikomi gydymo metodai siekiant kuo labiau sumažinti skausmą ar diskomfortą. Priklausomai nuo procedūros tipo ir paciento būklės, galima taikyti tiek vietinę nejautrą, tiek sedaciją. Po gydymo pagal poreikį paskiriami nuskausminamieji, priešuždegiminiai vaistai, kurie taip pat sumažina diskomforto tikimybę.

Mitas nr. 3: gydymas trunka ilgai

Dantų šaknų kanalų gydymo trukmė priklauso nuo kelių veiksnių: paciento būklės, uždegimo stiprumo, bakterijų atsparumo antibiotikams ir kt. Todėl vieniems užtenka vieno vizito, o kitiems tenka išskaidyti gydymą etapais. Įprastai vizitas gali užtrukti iki poros valandų. Vis dėlto, kaip jau tikriausiai nuspėjote, situacija situacijai nelygi. Tad teigti, kad gydymas būtinai bus ilgas ar sudėtingas – neteisinga.

Nė vienas iš mūsų nenorime gyventi su skausmu ar rizikuodami savo sveikata. Todėl kuo atidžiau vertinsime savo būklę ir kuo daugiau pasitikėsime specialistais, tuo didesnė tikimybė, jog būsime sveiki ir išvengsime diskomforto. Dantų šaknų kanalų gydymas ar pergydymas gali tapti vieninteliu keliu į burnos ertmės sveikatą – ir šis kelias yra tikrai patikimas.

PR

Naujienos iš interneto