Aktyvi lentvariečių vasaros pradžia

„Švęsti vasarą“ – toks šūkis tiktų Lentvario miesto bibliotekos vasaros veiklų pradžiai apibūdinti.

Pradėjome su išvykstamosiomis edukacijomis Trakų miesto šventėje „Trakų vasara 2023“. Pirmąją dieną, birželio 2-ąją, dalyvaujantys vaikai galėjo išbandyti VR akinius ir LEGO programavimą. Birželio 3-ąją, šeštadienį, Sūpynių parke Trakuose vyko susitikimas su vaikų rašytoja Neringa Vaitkute ir edukacija „Praktinės magijos pagrindai pagal Klampynių kronikas“. Taip pat mažiesiems šventės dalyviams siūlėme pasigaminti lėlytes iš siūlų pagal Kakės Makės knygą bei kurti vasarą su 3D rašikliais.

Dar viena išvykstamoji Lentvario miesto bibliotekos edukacija vyko Vilniuje. Drauge su kolegėmis iš Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus dalyvavome Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos surengtame skaitymo festivalyje „Skaitymo festivalis’23 | knygos keičia (si)“, kur naudojant 3D rašiklius kūrėme pasakų herojus.

Vasara bibliotekoje įsisiūbavo prasidėjus vaikų dienos stovyklai „BŪK besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2023“. Joje dalyvavo gausus būrys mokinukų. Pradėjome veiklas nuo susipažinimo žaidimų, lūkesčių išsakymo, stovyklos taisyklių ir dienotvarkės aptarimo. Pirmą stovyklos dieną susitikome su Trakų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūne Jolanta Kaliukevičiene ir policijos bičiuliu šuniuku Amsiu. Pareigūnė atkreipė vaikų dėmesį į tai, kaip reikėtų saugiai vasaroti, kaip elgtis gatvėje, kaip saugiai važiuoti dviračiais ir paspirtukais. Po pietų užkandžio kvietėme vaikus registruotis ir aktyviai dalyvauti skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga 2023“. Dienai baigiantis smagiai žaidėme judriuosius komandos formavimo žaidimus lauke.

Antrosios stovyklos dienos visi labai laukėme. Vykome traukiniu į Trakus – apsilankėme VšĮ Trakų neįgaliųjų užimtumo centre. Ten mus pasitiko centro darbuotoja Neringa su pagalbininkais ir vedė patyriminę edukaciją apie bites, žvakių gamybą iš bičių vaško, leido išmėginti meditaciją bičių terapiniame namelyje, kur gulint galima klausytis darbščių bitelių dūzgesio ir užuosti medaus ir vaško aromatą.

Įpusėjus stovyklai bibliotekoje svečiavosi konditerė Svetlana Linkevičiene. Ji atvyko su gausybe dovanų ir vedė vaikams saldžią ir spalvingą meduolių dekoravimo edukaciją. Jos metu konditerė jauniesiems dalyviams padalino meduolius, dekoravimo priemones ir papasakojo bei parodė produktus, iš kurių yra gaminami meduoliai (vaikai žinojo visų pavadinimus). Dekoruojant meduolius, mažųjų fantazijai nebuvo ribų. Edukacijai baigiantis Svetlana visiems vaikams padovanojo ir savo meistriškai dekoruotų meduoliukų. O po meduolių ragavimo ir užkandžių pertraukėlės visi drauge keliavome į kiemą, kur mūsų laukė Edita Lukaševičiene ir šokių mankšta puikiai nuotaikai pratęsti. Dieną pabaigėme vaikų pamėgtu judriuoju žaidimu „Uodegos“, nuostabios dienos refleksija.

Nuo grožio alpsta širdis. Jei nežinote, ką reiškia šis posakis, tuomet Jums reikia nuvykti į Trakų Vokėje esantį grafų Tiškevičių rūmų parką. Ten keliavome su bibliotekos stovyklautojais praleisti dar vienos dienos. Sodo takeliais leidomės į nepamirštamą kelionę bandydami atpažinti, paliesti, užuosti, išgirsti ir pajusti gamtos bei žmogaus sukurto grožio jėgą ir įtaigą. Po šimtamečio dvaro skliautais su edukatore Daiva prisiminėme senuosius dvaro ir parko šeimininkus – jo sumanytojus ir kūrėjus. Sužinojome, kodėl žmogaus ir gamtos sugyvenimo harmoniją primenantys parkai vadinami peizažo šedevrais. Grožėjomės čia tarpstančia augmenija, mokėmės atpažinti įvairius medžius ir žolynus, atskirti nuodingus augalus nuo naudingų. Edukacinių dirbtuvių metu kūrėme augalų motyvais dekoruotą krepšelį vasarą surinktoms vaistažolėms laikyti.

Stovykloje nepamiršome ir gimtojo miesto – Lentvario. Atsisiuntėme projekto „Keliauk po Lentvarį su virtualiais knygų herojais“ programėlę „Atrask Lentvarį“ į savo išmaniuosius telefonus ir iškeliavome ieškoti įvairiose Lentvario vietose gyvenančių knygų herojų. O pasitelkus Lentvario miesto interaktyvų žemėlapį su QR kodais, vaikai atrado objektus su OR kodų lentelėmis ir juos nuskaitę QR kodų skaitykle daugiau sužinojo apie Tiškevičių dvarą, parką ir kitus žymius Lentvario objektus.
Paskutinę stovyklos dieną prie ežero smagiai žaidėme judriuosius žaidimus, gaudėme vėją sūpuoklėse, vaišinomės užkandžiais ir gaiviaisiais gėrimais. Grįžus į biblioteką mūsų laukė ledai, stovyklos aptarimas, padėkų įteikimas ir nuotaikinga diskoteka.

Kaip bebūtų gaila, bet geri dalykai greitai baigiasi. Liūdna buvo atsisveikinti su stovyklautojais, bet sutarėme aktyviai dalyvauti skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“, skaityti kartu, ir dar šią vasarą susitikti bibliotekoje „Katino Neilo kūrybinėse dirbtuvėse“.

 

Kristina SERAPINIENĖ, Jurgita MAKARAVIČIENĖ, Lentvaris

 

 

 

Naujienos iš interneto