Vaikų ir paauglių rašytoja Neringa Vaitkutė – Trakų miesto šventėje

Lentvario miesto biblioteka vykdo projektą „Interaktyvus Lentvaris QR – 2“. Jo tikslas – papildyti jau sukurtą interaktyvų Lentvario miesto žemėlapį. Toliau tęsiant šį projektą, į jau esamą interaktyvų Lentvario miesto žemėlapį, kuriame yra pažymėta 15 lankytinų objektų, bus įtraukti ir Lentvario miestą garsinę bei vis dar garsinantys žmonės. Pastarieji ir visas miestas bus pristatyti kelionių su interaktyviu Lentvario QR žemėlapiu metu.

Savaitgalį vyko pirmoji kelionė į Trakus. Nors buvo vėsoka, daug žmonių traukė į tradicinį renginį „Trakų vasara 2023“, o Sūpynių parkelyje jaukiai įsikūrusi Trakų viešoji biblioteka džiugino įdomiais ir galbūt negirdėtais pokalbiais su žymiais žmonėmis. Viena iš jų, kurią pristatė Lentvario miesto biblioteka, buvo visiems gerai pažįstama lentvarietė rašytoja Neringa Vaitkutė. Ji kuria vaikams ir paaugliams. Rašytoja yra apdovanota penkiais reikšmingais apdovanojimais: Prano Mašioto ir Vaikų literatūros premijomis, premija už reikšmingiausią metų debiutą (pirmoji knyga „Vaivorykščių arkos“), Martyno Vainilaičio premija (už knygą „Klampynių kronikos“), Aloyzo Petriko premija (už knygą „Klampynių kronikos 2“), o „Jeronimas Dryžius ir Įsivaizduojamų draugų departamentas“ pateko į „Baltųjų varnų katalogą“. Kaip sako pati rašytoja, tai – „ne premija, bet realiai nuostabus jausmas“.

Taip pat N. Vaitkutė Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje dirba ir biologijos mokytoja, todėl buvo įdomu sužinoti, kaip ji pati save apibūdintų – kas ji daugiau yra: rašytoja ar mokytoja.

„Šiuo metu, kai vyksta abiturientams brandos egzaminai, vienareikšmiškai esu tik mokytoja, nes rašymui laiko nebelieka“, – pasakojo bibliotekos viešnia.

Pašnekovė juokėsi, kad, jei ji savęs nestabdytų, galėtų rašyti nuolatos ir idėjų bei minčių jai niekada nepritrūktų. Nors, rodos, biologijos studijos ir rašytojos amatas yra nesuderinami dalykai, tačiau Vilniaus universitete zoologijos magistro studijas baigusi N. Vaitkutė pasakojo, kad apie tai, kad ji studijuos biologiją, žinojo jau nuo 8 klasės: „Esu labai smalsi, man viskas labai įdomu, todėl, manau, biologija tą mano smalsumą labai gerai patenkina. O rašymas man taip pat visada buvo labai artimas ir lydėjo nuo paauglystės“.

Pavargusi nuo darbų, rašytoja nuo knygų toli nepabėga. Atvirkščiai, ima knygą į rankas ir pasineria į jų aprašomą pasaulį. Būtent knygų skaitymas jai pačiai padeda rašyti autorines knygas.

„Jeigu nori būti rašytojas, visų pirma, pats turi labai daug skaityti“, – atskleidė N. Vaitkutė ir

prisipažino, kad jos kuriamiems išgalvotiems knygų personažams ar veiksmo vietoms įtakos jos vaikai neturi ir šiame „darbe“ jie – menki pagalbininkai: „Aš jiems garsiai skaitau savo

rankraščius ir stebiu jų reakciją: jei matau, kad ji būna ne tokia, kokios tikėjausi, tą vietą taisau tol, kol išgaunu tokią reakciją, kokios noriu“.

Baigdama pokalbį rašytoja sakė, kad jau turi parengusi rankraštį ir naujai knygai, bet dar trūksta apie 30 puslapių, kad ji būtų visiškai baigta. Tačiau, kada pavyks tai padaryti, kol kas sunku pasakyti, nes, kaip ir minėjo pokalbio pradžioje, dabar visas laikas yra skirtas pedagoginiam, bet ne rašytojos darbui.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

Dalia Bagdžiuvienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto